SK74
Ako čítať tabuľku prípravy jedla
Tabuľka indikuje najvhodnejšiu funkciu na použitie pre dané jedlo, na prípravu na jednej alebo viacerých
úrovniach súčasne. Doba pečenia sa začína vložením potravín do rúry, bez zarátania doby predohrevu (keď
sa vyžaduje). Teploty pečenia sú len odporúčané a závisia od množstva potravín a typu použitého
príslušenstva. Začnite s najnižšími odporúčanými hodnotami a ak nedosiahnete požadované výsledky,
použite vyššie hodnoty. Používajte dodané príslušenstvo a uprednostňujte tmavé kovové pekáče alebo
plechy. Hrnce a príslušenstvo z Pyrexu alebo keramiky sa môže použiť, ale doby pečenia budú o niečo
dlhšie. Na dosiahnutie najlepších výsledkov prísne dodržiavajte odporúčania v tabuľke pečenia a voľte
dodané príslušenstvo, ktoré sa má vložiť na rôzne úrovne.
Pečenie rôznych jedál súčasne
Pomocou funkcie „FORCED AIR“ (HORÚCI VZDUCH) je možné piecť rôzne potraviny (napr. ryby a zeleninu),
ktoré si vyžadujú rôzne teploty pečenia, súčasne na rôznych úrovniach. Vyberte jedlo, ktoré si vyžaduje
kratší čas pečenia a ponechajte v rúre jedlo, ktoré si vyžaduje dlhší čas pečenia.
Koláče
- Upečte si chutné koláče pomocou konvekčnej funkcie na jednej úrovni. Používajte tmavé kovové
pekáče a vždy ich uložte na dodaný rošt. Pri pečení na viac ako jednej úrovni zvoľte funkciu pečenia s
ventilátorom a po čase vymeňte polohy pekáčov na roštoch, aby sa zabezpečila optimálna cirkulácia
vzduchu.
- Pri skúške, či je kysnutý koláč upečený, vpichnite do stredu koláča drevené špáradlo. Ak bude
špáradlo po vybratí čisté, koláč je hotový.
- Ak používate pekáče s teflónovým povrchom, okraje nevymastite maslom, pretože koláč nevyrastie
okolo okrajov rovnomerne.
- Ak koláč počas pečenia „klesne“, nabudúce nastavte nižšiu teplotu alebo znížte množstvo tekutiny a
miešajte opatrnejšie.
- Koláče s krémovou náplňou (syrové koláče alebo ovocné koláče) si vyžadujú použitie funkcie
„CONVECTION BAKE“ (KONVEKČNÉ PEČENIE). Ak je základ koláča príliš vlhký, pečte ho na nižšej úrovni
a pred pridaním plnky posypte korpus koláča strúhankou alebo pomletými sušienkami.
Mäso
- Použite akýkoľvek typ pekáča alebo plechu na pečenie, ktorý je vhodný pre veľkosť pečeného mäsa.
Pre dusené mäso odporúčame pridať trochu vývaru na spodok plechu a podlievať mäso počas
pečenia, aby získalo charakteristickú chuť. Po upečení nechajte mäso v rúre počas ďalších 10-15
minút alebo ho zabaľte do alobalu.
- Pri grilovaní kusov mäsa zvoľte rovnako hrubé kusy mäsa, aby ste dosiahli rovnomerné prepečenie.
Veľmi hrubé kusy si vyžadujú dlhšiu dobu pečenia. Aby sa predišlo spáleniu povrchu mäsa, umiestnite
rošt na nižšiu polohu v rúre, aby bolo mäso ďalej od grilu. Po uplynutí dvoch tretín doby pečenia
mäso obráťte.
Na zachytávanie šťavy z mäsa sa odporúča vsunúť priamo pod rošt s pečeným mäsom nádobu, do ktorej
ste vliali pol litra vody. Podľa potreby doplňte.
Otočný ražeň (iba u niektorých modelov)
Túto časť príslušenstva používajte na rovnomerné opečenie veľkých kusov mäsa a hydiny. Nasuňte mäso
na otočný ražeň, v prípade kurčaťa mäso zviažte a pred vsunutím ražňa na miesto v stene rúry a jeho
opretím na držiak skontrolujte, či mäso nespadne. Aby ste predišli zadymeniu a na zachytenie unikajúcej
šťavy sa odporúča vložiť na prvú úroveň v rúre nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Ražeň má plastovú
rukoväť, ktorú musíte pred pečením vybrať a použiť ju na vybratie jedla z rúry po pečení, aby ste predišli
popáleninám.
Pizza
Plechy mierne vymažte, pizza tak bude mať chrumkavú kôrku. Po uplynutí dvoch tretín doby pečenia
posypte pizzu posekanou mozzarellou.
Funkcia kysnutia
Pred vložením cesta do rúry sa odporúča prikryť ho vždy vlhkou utierkou. Doby kysnutia sú vďaka tejto
funkcii skrátené o približne tretinu v porovnaní s kysnutím pri izbovej teplote (20-25 °C). Doba kysnutia 1 kg
cesta na pizzu je približne jedna hodina.
TIPY A RADY