19
Užitočné rady a tipy
1. Chladnička disponuje variabilným usporiadaním políc, čo v značnej miere
prispieva k zvýšenej variabilite chladiaceho priestoru. Usporiadanie políc je
možné zmeniť pri otvorení dvierok spotrebiča aspoň o 90°.
2. Vo vnútri mrazničky sa po otvorení a zatvorení dvierok vytvorí vákuum v
dôsledku nízkej teploty. Z tohto dôvodu počkajte s ďalším otvorením dvierok
2-3 minúty, kým sa vnútorný tlak nevyrovná.
3. Dbajte na to, aby mraznička bola prevádzkovaná pri takom nastavení ter-
mostatu, ktoré zaistí minimálnu teplotu vnútorného priestoru 18°C.
4. Je účelné denne skontrolovať bezchybnú prevádzku mrazničky, aby sa zis-
tila prípadná porucha a mohlo sa predísť znehodnoteniu zmrazených
potravín.
5. Počas prevádzky mrazničky je možné počuť charakteristické zvuky.
Cvaknutie: keď elektronické riadenie zapína alebo vypína kompresor, je
počuť cvaknutie.
Bzučanie: Keď je kompresor v prevádzke, počuť bzučanie.
Bublanie: keď sa zapne kompresor a v potrubnom systéme začne prúdiť
chladiaca zmes, môže to sprevádzať pulzujúci zvuk (hučanie, svišťanie,
zvuk kvapkajúcej, pretekajúcej tekutiny). Tento zvuk je možné počuť aj
krátko po vypnutí kompresora.
Praskanie: Vo väčšine našich spotrebičov je komponent, ktorý vykonáva
chladenie štandardného priestoru (odparovač) zaliaty a umiestnený v
stene skrine. Počas prevádzky spotrebiča sa zmení teplota tejto časti a
tým v malej miere aj jej rozmery.
Túto zmenu veľkosti môžu spre-
vádzať tupé, praskajúce zvuky,
čo je však prirodzeným javom a
neznamená poruchu.
6. Ak chcete skontrolovať teplotu
tovaru uskladneného v chladničke,
nastavte ovládací gombík ter-
mostatu do strednej polohy, umiest-
nite pohár vody do stredu chladi-
aceho priestoru a do vody vložte
vhodný teplomer s presnosťou +/-
1°C. Ak po uplynutí 6 hodín sa
odmeraná teplota pohybuje medzi
+3°C a +8°C, chladnička funguje
správne. Meranie teploty zrealizujte
len v ustálenom stave (bez zmeny záťaže).
7. Ak chcete skontrolovať teplotu v mrazničke vlastným teplomerom, umiest-
nite teplomer medzi potraviny a tým získate skutočnú vnútornú teplota zmra-
zovaného produktu.