SK88
Ako čítať tabuľku prípravy jedla
Tabuľka indikuje najvhodnejšiu funkciu na použitie pre dané jedlo, na prípravu na jednej alebo viacerých úrovniach súčasne. Doba pečenia sa začína vložením potravín do rúry, bez
zarátania doby predohrevu (keď sa vyžaduje). Teploty pečenia a doby sú iba približné a závisia od množstva a druhu jedla, ako aj od použitého príslušenstva. Na začiatku použite
najnišie odporúčané hodnoty a ak jedlo nie je hotové, potom hodnoty zvýšte. Používajte dodané príslušenstvo a uprednostňujte tmavé kovové pekáče alebo plechy. Okrem toho
môžete pouiť panvice a príslušenstvo z pyrexu alebo keramiky, nezabudnite však, že pečenie sa trochu predĺži. Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov prísne dodržiavajte odporúčania
v tabuľke pečenia a voľte (dodané) príslušenstvo, ktoré sa má vložiť na rôzne úrovne. Pri pečení jedál s vysokým obsahom vody rúru predohrejte.
Pečenie rôznych jedál súčasne
Použitím funkcie „KONVENČNÉ PEČENIE” (ak je k dispozícii), môžete piecť rôzne jedlá, ktoré si vyžadujú rovnakú teplotu pečenia súčasne (napríklad: ryby a zeleninu),
použitím rznych úrovní. Vyberte jedlo, ktoré sa pečie kratšie a jedlo, ktoré sa má piecť dlhšie, nechajte v rúre.
Koláče
- Jemné zákusky pečte pri funkcii tradičného pečenia na jednej úrovni. Používajte tmavé kovové pekáče a vždy ich uložte na dodaný rošt. Pri pečení na viac ako
jednej úrovni zvoľte funkciu pečenia s ventilátorom a po čase vymeňte polohy pekáčov, aby sa zabezpečila optimálna cirkulácia horúceho vzduchu.
- Pri skúške, či je kysnutý koláč upečený, vpichnite do stredu koláča drevené špáradlo. Ak bude špáradlo po vybratí čisté, koláč je hotový.
- Ak používate pekáče s teflónovým povrchom, okraje nevymasťte maslom, pretože koláč nevyrastie okolo okrajov rovnomerne.
- Ak koláč počas pečenia „klesne”, nabudúce nastavte nižšiu teplotu alebo znížte množstvo kvapalín v zmesi a miešajte opatrnejšie.
- U koláčov s vlhkou plnkou (tvarohovou alebo ovocnou) použite funkciu „KONVENČNÉ PEČENIE” (ak je k dispozícii). Ak je základ koláča vlhký, pečte ho na nižšej
úrovni a pred pridaním plnky posypte korpus koláča strúhankou alebo pomletými sušienkami.
Mäso
- Používajte pekáč alebo pyrexovú nádobu vhodnej veľkosti pre kus mäsa, ktorý sa má piecť. Pri pečení veľkých kusov prilejte do pekáča trochu vývaru a počas
pečenia mäso podlievajte. Po upečení nechajte mäso odstáť v rúre počas ďalších 10-15 minút alebo ho zabaľte do alobalu.
- Keď chcete grilovať mäso, zvoľte si kusy rovnakej hrúbky, dosiahnete tak rovnomerné opečenie. Veľmi hrubé kusy si vyžadujú dlhšiu dobu pečenia. Aby sa predišlo
spáleniu povrchu mäsa, zvoľte nižšiu polohu v rúre, aby bolo mäso ďalej od grilu. Po uplynutí dvoch tretín doby pečenia mäso obráťte.
Na zachytávanie štavy z mäsa sa odporúča vsunúť priamo pod rošt s pečeným mäsom nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Podľa potreby obráťte.
Otočný ražeň (iba u niektorých modelov)
Túto časť príslušenstva používajte na rovnomerné opečenie veľkých kusov mäsa a hydiny. Vsuňte mäso na ražeň, v prípade kurčaťa mäso zviažte a pred vsunutím ražňa
na miesto v stene rúry a jeho opretím na držiak skontrolujte, či mäso nespadne. Aby ste predišli zadymeniu a na zachytenie unikajúcej šťavy sa odporúča vložiť na prvú
úroveň v rúre nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Ražeň má plastovú rukoväť, ktorú musíte pred pečením vybrať a použiť ju na vybratie jedla z rúry po pečení, aby
ste predišli popáleninám.
Pizza
Plech mierne vymažte, pizza tak bude mať chrumkavú kúrku. Po uplynutí dvoch tretín doby pečenia posypte pizzu posekanou mozzarellou.
Funkcia kysnutia (k dispozícii iba u špecifických modelov)
Pred vložením cesta do rúry sa odporúča prikryť ho vlhkou utierkou. V porovnaní s kysnutím cesta pri izbovej teplote (20-25°C) sa doba cesta skracuje o približne jednu
tretinu. Doba na vykysnutie 1 kg dávky cesta na pizzu je približne jedna hodina.
Tabuľka funkcií varnej dosky
Funkcia Popis funkcie
ŠETRNÝ OHREV
(v závislosti od
modelu)
Na kysnutie cesta, zmäkčenie masla vybratého z chladničky, udržiavanie správnej teploty dojčenskej fľaše a detskej kaše, na
prípravu jogurtu, rozpustenie čokolády a pod.
Je k dispozícii, iba ak svieti kontrolka zvyškového tepla. Pri aktivácii skontrolujte, či svieti kontrolka zvyškového tepla zvolenej
varnej zóny. Otočte ovládací gombík do polohy . Aby ste funkciu zrušili, zmeňte polohu ovládacieho gombíka.
UDRŽIAVANIE
VTEPLE
Na udržiavanie stálej teploty 60° až do ukončenia varenia. Aby ste funkciu zapli, otočte ovládací gombík do polohy .
RÝCHLY VAR
Na rýchly ohrev vody do varu, pričom funkcia ostane aktívna počas nastavenej doby. Po uplynutí nastavenej doby sa varná doska
opäť automaticky prepne na maximálny výkon. Môže byť zapnutá aj po začatí varenia. Upozornenie: Pred aktiváciou tejto
funkcie sa presvedčte, či ste na zvolenú varnú zónu položili varnú nádobu, aby ste nepoškodili povrch varnej dosky. Hodnoty
výkonu špecifikované pre túto funkciu sú zaručené pre všetky sklokeramické varné dosky.
Pri aktivácii funkcie položte varnú nádobu na zvolenú varnú zónu a otočte ovládací gombík do polohy . Funkciu zrušíte
zmenou polohy ovládacieho gombíka.
DVOJITÁ ZÓNA
(v závislosti od
modelu)
Je k dispozícii na ľavej prednej a ľavej zadnej platni. Rozširuje ohrevnú zónu varnej dosky, čo umožňuje použitie veľkých hrncov,
oválnych alebo obdĺžnikových varných nádob. Zapnutie: otočte ovládací gombík do polohy a počkajte, kým začne blikať
kontrolka zvyškového tepla príslušnej platne. Nastavte úroveň výkonu otočením ovládacieho gombíka smerom vľavo. Kontrolka
zvyškového tepla zostane rozsvietená, čím indikuje zapnutie varnej dosky. Funkciu zrušíte otočením ovládacieho gombíka do
polohy „0“.
ODPORÚČANIA A RADY PRI POUŽÍVANÍ