SK
65
PURE WIND*
Na jeho prítomnosť upozorňuje zariadenie na zadnej stene
chladiaceho priestoru (viď obrázok).
PURE WIND SYSTÉM umožňuje optimálnu konzerváciu
potravín vďaka rýchlemu obnoveniu teploty po otvorení dvierok
a vďaka jej homogénnemu rozloženiu: Fúkaný vzduch (A) sa
ochladzuje pri styku s chladnou stenou, zatiaľ čo teplejší vzduch
(B) je odsávaný (viď obrázok).
Statický chladiaci systém
Modely bez zariadenia Aircooler majú chladiaci systém uložený
vo vnútri zadnej steny jednotlivých priestorov; na tejto stene
je možné pozorovať námrazu alebo kvapky vody, podľa toho,
či je kompresor v činnosti alebo má pauzu: obidva javy sú
úplne bežné. Pri nastavení otočného gombíka REGULÁCIE
TEPLOTY na jednu z vyšších hodnôt, pri veľkom množstve
potravín a pri vysokej teplote vonkajšieho prostredia, môže
zariadenie pracovať nepretržite, čím dochádza k nadmernej
tvorbe námrazy a vysokej spotrebe elektrickej energie: Tomuto
problému sa dá zabrániť nastavením otočného gombíka
na jednu z nižších hodnôt (umožňujúcich vykonávanie
automatického odstraňovania námrazy zo zariadenia).
U zariadení so statickými chladiacimi systémami sa vzduch
pohybuje prirodzeným spôsobom: chladnejší má tendenciu
klesať, pretože je ťažší. Uvádzame príklad správneho
umiestnenia potravín:
Optimálny spôsob použitia chladničky
• Prostredníctvom otočného gombíka REGULÁCIE TEPLOTY
(viď Popis) nastavte požadovanú teplotu.
• Vkladajte dovnútra len chladné alebo vlažné jedlá, nie však
teplé (viď Opatrenia a rady).
• Pamätajte, že varené potraviny si udržujú svoje vlastnosti
kratšiu dobu ako surové.
• Nevkladajte dovnútra tekutiny v otvorených nádobách:
spôsobili by zvýšenie vlhkosti s následnou tvorbou
kondenzátu.
HYGIENA PRI MANIPULÁCII S POTRAVINAMI
1. Po zakúpení potravín odstráňte všetky druhy papierových /
kartónových nebo iných obalov, ktoré by mohli preniesť do
chladničky baktérie alebo nečistoty.
2. Chráňte potraviny (obzvlášť tie, ktoré podliehajú rýchlemu
znehodnoteniu a tie, ktoré vydávajú silný zápach) tak, aby
medzi nimi nedochádzalo ku vzájomnému dotyku, čím sa
vyhnete možnosti prenosu nákazy zárodkami / baktériami
a taktiež možnosti šírenia nepríjemných zápachov vo vnútri
chladničky.
3. Uložte potraviny tak, aby sa vzduch mohol medzi nimi volne
pohybovať
4. Udržujte vnútro chladničky v čistom stave a venujte
pozornosť tomu, aby ste na čistenie nepoužívali oxidačné
alebo abrazívne čistiace prostriedky.
5. Vyberte potraviny z chladničky po uplynutí doby ich
trvanlivosti.
6. Z dôvodu zabezpečenia správnej konzervácie, je potrebné
umiestniť potraviny podliehajúce rýchlemu znehodnoteniu
( mäkké syry, surové ryby, mäso, atď...) do najchladnejších
častí, to znamená, do priestoru nad nádobami na zeleninu,
kde je umiestnený ukazovateľ teploty.
Optimálny spôsob použitia mrazničky
• Nezmrazujte opäť potraviny, ktoré sa rozmrazujú alebo
už sú rozmrazené; tieto potraviny je potrebné uvariť a
následne skonzumovať (do 24 hodín).
• Čerstvé potraviny určené na zmrazenie nesmú byť
umiestnené spolu so zmrazenými potravinami; je potrebné
ich umiestniť na mriežku v mraziacom oddelení, podľa
možnosti tak, aby sa dotýkali stien (bočných a zadnej), kde
teplota klesá pod -18 °C, čím bude zabezpečená dostatočná
rýchlosť zamrazenia.
• Nevkladajte do mrazničky uzatvorené alebo hermeticky
utesnené sklenené fľaše obsahujúce tekutiny. Mohlo by dôjsť
k ich roztrhnutiu.
• Maximálne denné množstvo potravín na zamrazenie je
uvedené na identikačnom štítku, umiestnenom v ľavej
dolnej časti chladiaceho priestoru (napríklad: Kg/24h 4).
• Za účelom dosiahnutia väčšieho miesta v mraziacom
priestore, môžete vytiahnuť zásuvky z ich uložení (s
výnimkou najnižšej zásuvky a prípadne zásuvky COOL
CARE ZONE s premenlivou teplotou), s tým, že potraviny
umiestnite priamo na výparníkové dosky.
! Počas zamrazovania potravín neotvárajte dvierka mrazničky.
! V prípade prerušenia dodávky elektrického prúdu alebo
pri výskyte závady neotvárajte dvierka mrazničky: použitím
uvedeného postupu je možné uchovať mrazené a zamrazené
jedlá bez zmeny ich vlastností približne 9-14 hodín.
! Keď na dlhšiu dobu zostane teplota prostredia chladnejšia
ako 14 °C, nebudú úplne dosiahnuté podmienky potrebné pre
dlhodobejšiu konzerváciu potravín v mraziacom priestore a
preto bude doba konzervácie kratšia.
Miska na ľad Ice
3
*
Skutočnosť, že je umiestnená vo vrchnej časti zásuviek
uložených v mraziacom priestore, zaisťuje väčšiu čistotu (ľad sa
už nedostáva do styku s potravinami) a ergonómiu (pri plnení
nekvapká).
1. vytiahnite misku jej potlačením smerom nahor.
Skontrolujte, či je miska úplne prázdna a naplňte ju vodou
cez príslušný otvor.
2. Dbajte pritom, aby nedošlo k prekročeniu vyznačenej úrovne
(MAX WATER LEVEL). Príliš veľké množstvo vody bráni
uvoľňovaniu kúskov ľadu (keď sa tak stane, vyčkajte na
rozpustenie ľadu a vyprázdnite misku).
3. Otočte misku o 90°: voda naplní formy na základe princípu
spojených nádob (viď obrázok).
4. Zatvorte otvor viečkom z dotácie a uložte misku tak, že
najprv zasuniete jej hornú časť do príslušného uloženia a
následne ju necháte klesnúť dolu.
5. Po vytvorení ľadu (minimálna potrebná doba je 8 hodín)
udrite miskou o tvrdú plochu a namočte jej vonkajšiu časť,
aby sa kúsky ľadu oddelili; vyprázdnite ich otvorom.
* Líšia sa počtom a/alebo podľa polohy, tvorí súčasť len
niektorých modelov.