106
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE
Uchovávanie kvality vín
Ako je známe, víno si môže uchovat' kvalitu po
dlhý čas: ak sú biele vína uskladnené vo
vhodnom prostredí, možno uchovat' ich kvalitu
pri skladovaní približne dva roky od vinobrania,
je však lepšie skonzumovat' ich do jedného
roka. Ľahké červené vína, naopak, možno
skladovat' až dva roky, kým niektoré plnšie
červené vína môžu vydržat' desat' rokov a
tokajské vína dokonca aj dvadsat' rokov.
Keď kúpite fľašu vína, uložte ju ihneď do
pivnice alebo na iné vhodné miesto.
Počas procesu od pestovania vínnej révy cez
dozrievanie po zber hrozna a prípravu vína, sú
určujúce tri faktory: svetlo, vlhkost' vzduchu a
teplota prostredia. Aby víno úplne dozrelo a
aby si udržalo dobrú arómu, je nevyhnutné
jeho skladovanie v podmienkach dokonalej
vzájomnej súhry týchto troch faktorov.
Miesto skladovania
Nie všetci majú k dispozícii podzemný priestor,
ktorý sa dá premenit' na vínnu pivnicu. Iba v
poslednom období dokázala technológia
poskytnút' plnohodnotnú náhradu klasickej
pivnice. Chladnička na víno-pivnica (Wine
Cellar), ktorú ste si kúpili, je špeciálny spotrebič
vyvinutý na skladovanie a správne uchovávanie
kvality vín. Vo svojom vnútri sa skutočne
neskladuje ovocie, zelenina a plechovky, ale
výhradne fľaše s Vaším obľúbeným vínom.
Týmto spôsobom, aj bez možnosti uloženia v
pivnici, je možné nechat' dozrievat', primerane
uskladnit' a vychutnat' každý druh vína.
Spôsob skladovania
Nevyhnutným pravidlom pre uloženie fliaš s
Vaším obľúbeným vínom je uložit' fľaše
naležato alebo naklonené tak, aby bola zátka
namočená vo víne. Mnohí si myslia, že toto
spôsobuje klasický pach “po zátke”. V
skutočnosti kontakt vína so zátkou napomáha
udržiavat' elastickost' zátky, čím sa zaručuje jej
funkčnost'.
Ďalším veľmi dôležitým prvkom pri skladovaní
vína je poriadok pri ukladaní fliaš: vína môžete
uložit' ľubovoľne, ale dodržiavajte usporiadanie
podľa miesta pôvodu, druhu vína, podľa oblasti
výroby, výrobcu, ročníka, pričom používajte
štítky na katalogizovanie, dodávané vo výbave.
Jednoduchým vybratím fľaše, ktorú chcete
použit', predídete nechcenému potraseniu,
ktoré, podobne ako vibrácie, môže rozvírit'
usadeniny vína a pozmenit' tak na viac menej
dlhšiu dobu vzhľad vína. Fľašami hýbte podľa
možnosti čo najmenej a nechajte víno v kľude.
Okrem toho nedovoľte, aby boli fľaše v
kontakte so zadnou stenou spotrebiča, pretože
toto nielen zabráni účinnému rozmrazovaniu,
ale mohlo by to poškodit' etikety fliaš
následkom toho, že sa na nich budú zbierat'
kvapky vody počas rozmrazovania.
Police, na ktoré sa ukladajú fľaše, musia byt' z
dreva, teda z materiálu, ktorý účinne pohlcuje
prípadné vibrácie a udržiava fľašu ďaleko od
steny, ktorá prenáša teplo alebo chlad.
Okrem iného je veľmi dôležité ukladat' fľaše s
vínom ďaleko od látok alebo od miest s
charakteristickým pachom, pretože pachy sa
môžu veľmi ľahko preniest' na víno. Aby sa tomu
predišlo, spotrebič, ktorý ste si kúpili, je vybavený
absorpčným filtrom s aktívnym uhlím, ktorý
eliminuje nečistoty, ktoré sa prípadne nachádzajú
vo vzduchu.
Teplota a vlhkost'
Teplota predstavuje kritický faktor a je dôležitá
počas celého životného cyklu vína a determinuje
jeho správny vývin počas dozrievania a čistenia vo
fľaši. Aby sa uchovala kvalita vína, teplota sa musí
udržiavat' v intervale od 8 do 12°C. Základným
pravidlom je vyvarovat' sa veľkým teplotným
rozdielom: príliš vysoká teplota rozpína kvapaliny
a je príčinou zrýchlenia dozrievania vína, kým
mimoriadne nízka teplota (pod 4 - 5°C) môže
spôsobit' zrážanie vínneho kameňa, kaz, ktorý
narúša dokonalý vzhľad vína. V extrémnych
prípadoch, pri ktorých klesne teplota pod 0°C,
môže zmrazenie vína spôsobit' výbuch zátky
Aj vlhkost' je rozhodujúcim faktorom pre správne
uchovanie kvality: príliš suché prostredie
podporuje zosušenie korku, kým veľmi vlhké
prostredie podporuje rast plesní a škodlivých
mikroorganizmov. Potrebná relatívna vlhkost'
vzduchu sa pohybuje v rozmedzí 50% - 70%.
Zátka
Zátka predstavuje základný prvok fľaše: jej kvalita,
ktorá závisí od voľby výrobcu vína, je veľmi dôležitá
pre správne dozrievanie samotného vína.
Dokonalý stav zátky, aj na fľaši, ktorú kúpime,
závisí výhradne od používaných štandardných
postupov a spôsobu uskladnenia zásob, ktoré
používa výrobca alebo ten, kto fľaše plní.
31102009SK.fm Page 106 Monday, October 23, 2006 11:33 AM