120
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE
Uchovávanie kvality vín
Ako je známe, víno si môe uchovat' kvalitu po
dlhý èas: ak sú biele vína uskladnené vo
vhodnom prostredí, mono uchovat' ich kvalitu pri
skladovaní pribline dva roky od vinobrania, je
vak lepie skonzumovat' ich do jedného roka.
¼ahké èervené vína, naopak, mono skladovat'
a dva roky, kým niektoré plnie èervené vína
môu vydrat' desat' rokov a tokajské vína
dokonca aj dvadsat' rokov.
Keï kúpite f¾au vína, ulote ju ihneï do pivnice
alebo na iné vhodné miesto.
Poèas procesu od pestovania vínnej révy cez
dozrievanie po zber hrozna a prípravu vína, sú
urèujúce tri faktory: svetlo, vlhkost' vzduchu a
teplota prostredia. Aby víno úplne dozrelo a aby
si udralo dobrú arómu, je nevyhnutné jeho
skladovanie v podmienkach dokonalej vzájomnej
súhry týchto troch faktorov.
Miesto skladovania
Nie vetci majú k dispozícii podzemný priestor,
ktorý sa dá premenit' na vínnu pivnicu. Iba v
poslednom období dokázala technológia
poskytnút' plnohodnotnú náhradu klasickej
pivnice. Chladnièka na víno-pivnica (Wine
Cellar), ktorú ste si kúpili, je peciálny spotrebiè
vyvinutý na skladovanie a správne uchovávanie
kvality vín. Vo svojom vnútri sa skutoène
neskladuje ovocie, zelenina a plechovky, ale
výhradne f¾ae s Vaím ob¾úbeným vínom.
Týmto spôsobom, aj bez monosti uloenia v
pivnici, je moné nechat' dozrievat', primerane
uskladnit' a vychutnat' kadý druh vína.
Spôsob skladovania
Nevyhnutným pravidlom pre uloenie flia s
Vaím ob¾úbeným vínom je uloit' f¾ae naleato
alebo naklonené tak, aby bola zátka namoèená
vo víne. Mnohí si myslia, e toto spôsobuje
klasický pach po zátke. V skutoènosti kontakt
vína so zátkou napomáha udriavat' elastickost'
zátky, èím sa zaruèuje jej funkènost'.
Ïalím ve¾mi dôleitým prvkom pri skladovaní
vína je poriadok pri ukladaní flia: vína môete
uloit' ¾ubovo¾ne, ale dodriavajte usporiadanie
pod¾a miesta pôvodu, druhu vína, pod¾a oblasti
výroby, výrobcu, roèníka, prièom pouívajte títky
na katalogizovanie, dodávané vo výbave.
Jednoduchým vybratím f¾ae, ktorú chcete
pouit', predídete nechcenému potraseniu, ktoré,
podobne ako vibrácie, môe rozvírit' usadeniny
vína a pozmenit' tak na viac menej dlhiu dobu
vzh¾ad vína. F¾aami hýbte pod¾a monosti èo
najmenej a nechajte víno v k¾ude. Okrem toho
nedovo¾te, aby boli f¾ae v kontakte so zadnou
stenou spotrebièa, pretoe toto nielen zabráni
úèinnému rozmrazovaniu, ale mohlo by to
pokodit' etikety flia následkom toho, e sa na
nich budú zbierat' kvapky vody poèas
rozmrazovania.
Police, na ktoré sa ukladajú f¾ae, musia byt' z
dreva, teda z materiálu, ktorý úèinne pohlcuje
prípadné vibrácie a udriava f¾au ïaleko od
steny, ktorá prenáa teplo alebo chlad.
Okrem iného je ve¾mi dôleité ukladat' f¾ae s
vínom ïaleko od látok alebo od miest s
charakteristickým pachom, pretoe pachy sa
môu ve¾mi ¾ahko preniest' na víno. Aby sa tomu
predilo, spotrebiè, ktorý ste si kúpili, je vybavený
absorpèným filtrom s aktívnym uhlím, ktorý
eliminuje neèistoty, ktoré sa prípadne
nachádzajú vo vzduchu.
Teplota a vlhkost'
Teplota predstavuje kritický faktor a je dôleitá
poèas celého ivotného cyklu vína a determinuje
jeho správny vývin poèas dozrievania a èistenia
vo f¾ai. Aby sa uchovala kvalita vína, teplota sa
musí udriavat' v intervale od 8 do 12 °C.
Základným pravidlom je vyvarovat' sa ve¾kým
teplotným rozdielom: príli vysoká teplota rozpína
kvapaliny a je príèinou zrýchlenia dozrievania
vína, kým mimoriadne nízka teplota (pod 4 - 5 °C)
môe spôsobit' zráanie vínneho kameòa, kaz,
ktorý narúa dokonalý vzh¾ad vína. V extrémnych
prípadoch, pri ktorých klesne teplota pod 0 °C,
môe zmrazenie vína spôsobit' výbuch zátky.
Aj vlhkost' je rozhodujúcim faktorom pre správne
uchovanie kvality: príli suché prostredie
podporuje zosuenie korku, kým ve¾mi vlhké
prostredie podporuje rast plesní a kodlivých
mikroorganizmov. Potrebná relatívna vlhkost'
vzduchu sa pohybuje v rozmedzí 50% - 70%.
Zátka
Zátka predstavuje základný prvok f¾ae: jej
kvalita, ktorá závisí od vo¾by výrobcu vína, je
ve¾mi dôleitá pre správne dozrievanie
samotného vína. Dokonalý stav zátky, aj na f¾ai,
ktorú kúpime, závisí výhradne od pouívaných
tandardných postupov a spôsobu uskladnenia
zásob, ktoré pouíva výrobca alebo ten, kto f¾ae
plní.
3sk33004a.fm Page 120 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM