Whirlpool ARC 2110W Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka

Tento návod je vhodný aj pre

117
NÁVOD NA POUITIE
PRED UVEDENÍM CHLADNIÈKY WINE
CELLAR DO ÈINNOSTI
OCHRANA IVOTNÉHO PROSTREDIA
RADY A BEZPEÈNOSTNÉ POKYNY
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE
AKO POUIVA SPOTREBIÈ
ÈISTENIE A ÚDRBA
PRÍRUÈKA NA ODSTRAÒOVANIE
PROBLÉMOV
SERVIS
INTALÁCIA
3sk33004a.fm Page 117 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
118
PRED UVEDENÍM CHLADNIÈKY WINE
CELLAR DO ÈINNOSTI
Výrobok, ktorý ste si kúpili, je chladnièka na
víno wine cellar (alebo chladiaci box -
enotéka), profesionálny výrobok urèený
výhradne na skladovanie vín.
Dôkladne si pretudujte príruèku uívate¾a,
aby ste èo najlepie vyuili monosti Váho
nového spotrebièa. Táto príruèka obsahuje
popis spotrebièa a uitoèné rady na
skladovanie vín.
Odlote si túto príruèku na budúce pouitie.
1.
Pri kúpe spotrebièa sa presvedète, èi nie je
pokodený a èi sa dvere dobre zatvárajú.
Dodatoèné reklamácie pokodenia
spotrebièa nemusia byt' úspené.
2. Pred pripojením k elektrickej sieti
vyèkajte najmenej dve hodiny, aby bol
chladiaci okruh funkèný.
3.
Intaláciu spotrebièa a jeho elektrické
zapojenie môe uskutoènit' kvalifikovaný
pracovník servisu v súlade s pokynmi
výrobcu a poiadavkami noriem STN.
OCHRANA IVOTNÉHO PROSTREDIA
1. Obal
Materiál obalu je 100% recyklovate¾ný
(oznaèený symbolom recyklácie).
Pri jeho likvidácii dodriavajte platné predpisy.
Obalový materiál (plastové vrecia a pod.) musí
byt' uloený mimo dosahu detí, pretoe môe
byt' pre ne nebezpeèný.
2. Spotrebiè
Spotrebiè je vyrobený z recyklovate¾ných
materiálov. Musí sa odovzdat' do zberných
surovín v súlade s platnými predpismi o
likvidácii odpadu.
Spotrebiè vyraïte z prevádzky odrezaním
prívodnej núry. Spotrebiè odovzdajte do
autorizovaného strediska na recykláciu
chladiacej zmesi.
Informácie:
Tento spotrebiè neobsahuje CFC (nahradené
R134a) ani HFC (nahradené R600a -
Izobután). Bliie informácie nájdete na
typovom títku, ktorý sa nachádza na
spotrebièi.
3sk33004a.fm Page 118 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
119
RADY A BEZPEÈNOSTNÉ POKYNY
Pouívajte
wine cellar
iba a výhradne na
skladovanie vín a nevkladajte do nej iadne
potraviny.
Nezakrývajte ani nezatvárajte vetracie
otvory.
Aby ste predili nebezpeèenstvu zatvorenia sa
a udusenia detí, nedovo¾te im hrat' sa alebo
schovávat' sa vo vnútri spotrebièa.
Pred údrbou alebo èistením spotrebiè
odpojte zo siete vypnutím alebo vytiahnutím
prívodného kábla.
Elektrickú prívodnú núru môe vymenit' iba
kvalifikovaný technik.
Informácie
Spotrebièe s izobutánom (R600a)
Izobután je plyn vyskytujúci sa v prírode s
minimálnymi dopadmi na ivotné prostredie,
no zápalný. Dbajte, aby sa nepokodili rúrky
okruhu chladiva.
Dôleité upozornenie:
V prípade vloenia ve¾kého mnostva vína
môe uplynút' nieko¾ko dní predtým, ako sa
dosiahne stála teplota.
Pozor! Skladovacia teplota nesmie nikdy
klesnút' pod +6 °C
Poèas èinnosti spotrebièa sa na vnútornej
stene tvoria kvapky skondenzovanej vody
alebo námraza. Je to spojené s èinnost'ou
spotrebièa. Nie je potrebné okrabovat'
námrazu alebo osuovat' orosenie. Zadná
stena sa rozmrazuje automaticky.
Rozmrazená voda sa automaticky odvádza
do odtokového otvoru a do zbernej nádobky,
odkia¾ sa odparuje.
Na èo treba dávat' pozor pri ukladaní
F¾ae ukladajte na strednú èast' mrieky.
Pri zatváraní dverí dávajte pozor, aby sa
f¾ae nedotýkali sklenených dverí.
Upozornenie: vysokopercentný alkohol
skladujte iba ak je hermeticky uzatvorený a vo
vertikálnej polohe.
V spotrebièi neskladujte výbuné látky.
Následkom obehu vzduchu v chladnièke sa
vnútri tvoria zóny s rôznymi teplotami:
Najchladnejie zóny sú v blízkosti zadnej steny,
najteplejie sú zóny blízko skla na dverách.
Víno vo f¾aiach uskladòujte po vybratí z
obalu, nie v debnièke alebo v katuli.
Maximálna kapacita flia s obsahom 0,75 l,
typu Bordeaux, je nasledujúca: h 1400 mm. je
poèet flia 111, h 1600 mm je poèet flia 131.
3sk33004a.fm Page 119 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
120
ÚVODNÉ SLOVO O VÍNE
Uchovávanie kvality vín
Ako je známe, víno si môe uchovat' kvalitu po
dlhý èas: ak sú biele vína uskladnené vo
vhodnom prostredí, mono uchovat' ich kvalitu pri
skladovaní pribline dva roky od vinobrania, je
vak lepie skonzumovat' ich do jedného roka.
¼ahké èervené vína, naopak, mono skladovat'
a dva roky, kým niektoré plnie èervené vína
môu vydrat' desat' rokov a tokajské vína
dokonca aj dvadsat' rokov.
Keï kúpite f¾au vína, ulote ju ihneï do pivnice
alebo na iné vhodné miesto.
Poèas procesu od pestovania vínnej révy cez
dozrievanie po zber hrozna a prípravu vína, sú
urèujúce tri faktory: svetlo, vlhkost' vzduchu a
teplota prostredia. Aby víno úplne dozrelo a aby
si udralo dobrú arómu, je nevyhnutné jeho
skladovanie v podmienkach dokonalej vzájomnej
súhry týchto troch faktorov.
Miesto skladovania
Nie vetci majú k dispozícii podzemný priestor,
ktorý sa dá premenit' na vínnu pivnicu. Iba v
poslednom období dokázala technológia
poskytnút' plnohodnotnú náhradu klasickej
pivnice. Chladnièka na víno-pivnica (Wine
Cellar), ktorú ste si kúpili, je peciálny spotrebiè
vyvinutý na skladovanie a správne uchovávanie
kvality vín. Vo svojom vnútri sa skutoène
neskladuje ovocie, zelenina a plechovky, ale
výhradne f¾ae s Vaím ob¾úbeným vínom.
Týmto spôsobom, aj bez monosti uloenia v
pivnici, je moné nechat' dozrievat', primerane
uskladnit' a vychutnat' kadý druh vína.
Spôsob skladovania
Nevyhnutným pravidlom pre uloenie flia s
Vaím ob¾úbeným vínom je uloit' f¾ae naleato
alebo naklonené tak, aby bola zátka namoèená
vo víne. Mnohí si myslia, e toto spôsobuje
klasický pach po zátke. V skutoènosti kontakt
vína so zátkou napomáha udriavat' elastickost'
zátky, èím sa zaruèuje jej funkènost'.
Ïalím ve¾mi dôleitým prvkom pri skladovaní
vína je poriadok pri ukladaní flia: vína môete
uloit' ¾ubovo¾ne, ale dodriavajte usporiadanie
pod¾a miesta pôvodu, druhu vína, pod¾a oblasti
výroby, výrobcu, roèníka, prièom pouívajte títky
na katalogizovanie, dodávané vo výbave.
Jednoduchým vybratím f¾ae, ktorú chcete
pouit', predídete nechcenému potraseniu, ktoré,
podobne ako vibrácie, môe rozvírit' usadeniny
vína a pozmenit' tak na viac menej dlhiu dobu
vzh¾ad vína. F¾aami hýbte pod¾a monosti èo
najmenej a nechajte víno v k¾ude. Okrem toho
nedovo¾te, aby boli f¾ae v kontakte so zadnou
stenou spotrebièa, pretoe toto nielen zabráni
úèinnému rozmrazovaniu, ale mohlo by to
pokodit' etikety flia následkom toho, e sa na
nich budú zbierat' kvapky vody poèas
rozmrazovania.
Police, na ktoré sa ukladajú f¾ae, musia byt' z
dreva, teda z materiálu, ktorý úèinne pohlcuje
prípadné vibrácie a udriava f¾au ïaleko od
steny, ktorá prenáa teplo alebo chlad.
Okrem iného je ve¾mi dôleité ukladat' f¾ae s
vínom ïaleko od látok alebo od miest s
charakteristickým pachom, pretoe pachy sa
môu ve¾mi ¾ahko preniest' na víno. Aby sa tomu
predilo, spotrebiè, ktorý ste si kúpili, je vybavený
absorpèným filtrom s aktívnym uhlím, ktorý
eliminuje neèistoty, ktoré sa prípadne
nachádzajú vo vzduchu.
Teplota a vlhkost'
Teplota predstavuje kritický faktor a je dôleitá
poèas celého ivotného cyklu vína a determinuje
jeho správny vývin poèas dozrievania a èistenia
vo f¾ai. Aby sa uchovala kvalita vína, teplota sa
musí udriavat' v intervale od 8 do 12 °C.
Základným pravidlom je vyvarovat' sa ve¾kým
teplotným rozdielom: príli vysoká teplota rozpína
kvapaliny a je príèinou zrýchlenia dozrievania
vína, kým mimoriadne nízka teplota (pod 4 - 5 °C)
môe spôsobit' zráanie vínneho kameòa, kaz,
ktorý narúa dokonalý vzh¾ad vína. V extrémnych
prípadoch, pri ktorých klesne teplota pod 0 °C,
môe zmrazenie vína spôsobit' výbuch zátky.
Aj vlhkost' je rozhodujúcim faktorom pre správne
uchovanie kvality: príli suché prostredie
podporuje zosuenie korku, kým ve¾mi vlhké
prostredie podporuje rast plesní a kodlivých
mikroorganizmov. Potrebná relatívna vlhkost'
vzduchu sa pohybuje v rozmedzí 50% - 70%.
Zátka
Zátka predstavuje základný prvok f¾ae: jej
kvalita, ktorá závisí od vo¾by výrobcu vína, je
ve¾mi dôleitá pre správne dozrievanie
samotného vína. Dokonalý stav zátky, aj na f¾ai,
ktorú kúpime, závisí výhradne od pouívaných
tandardných postupov a spôsobu uskladnenia
zásob, ktoré pouíva výrobca alebo ten, kto f¾ae
plní.
3sk33004a.fm Page 120 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
121
AKO POUIVA SPOTREBIÈ
Zapnutie spotrebièa
Uvedenie spotrebièa do chodu
Výrobok je vybavený iba vonkajími ovládacími prvkami.
Aby ste spotrebiè uviedli do èinnosti, zasuòte zástrèku do zásuvky elektrickej siete a nastavte termostat
(obrázok A1) do elanej polohy, rozsvieti sa zelená kontrolka (obrázok A2) a spotrebiè sa zapne.
Vnútri spotrebièa je osvetlenie (obrázok B1), ktoré sa zapne automaticky pri otvorení dverí alebo ho
môete pod¾a potreby zapnút' vypínaèom na ovládacom paneli (obrázok A3).
V prípade pokodenia alebo poruchy musí iarovku osvetlenia vymenit' ná autorizovaný technik (z
prevádzky servisu)
Teplomer (obrázok B2):
Spotrebiè je vybavený digitálnym teplomerom, ktorý sa nachádza vnútri vrecka s reklamným
materiálom.
Telomer treba uloit' na jednu z vnútorných drevených mrieok spotrebièa, kde bude indikovat'
vnútornú teplotu chladnièky na víno. Termostat má vnútri plochú batériu, ktorú bude nutné po jej vybití
vymenit'.
Nastavenie teploty
1.
Na zabezpeèenie správnej èinnosti
spotrebièa vám odporúèame nastavit'
termostat pod¾a pokynov v odstavci Úvodné
slovo o víne (str. 120).
2.
Teplotu chladiaceho priestoru zmeníte
nastavením ovládacieho gombíka termostatu
na:
do polohy
MIN
, ak chcete, aby bola
teplota vnútri oddelenia
MENEJ
STUDENÁ
;
do polohy
MED
, aby ste dosiahli
STREDNÚ
teplotu;
do polohy
MAX
, aby ste dosiahli
CHLADNEJIU
teplotu.
Termostat v polohe
z
: vetky funkcie spotrebièa
a osvetlenie sú vypnuté, ale spotrebiè ostane
zapojený do elektrickej siete a pod napätím.
Poznámka:
Vnútorná teplota spotrebièa závisí od teploty
vzduchu v miestnosti, frekvencie otvárania dverí
a umiestnenia spotrebièa. Nastavenie termostatu
zvo¾te s oh¾adom na tieto faktory.
3sk33004a.fm Page 121 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
122
ÈISTENIE A ÚDRBA
Pred údrbou alebo èistením spotrebièa vytiahnite
prívodný kábel. V kadom prípade odpojte spotrebiè
zo siete.
Rozmrazovanie chladnièky na víno wine cellar je
úplne automatické.
Pravidelné objavovanie sa kvapiek vody na zadnej
vnútornej stene spotrebièa poukazuje na fázu
automatického rozmrazovania.
Rozmrazená voda sa odvádza automaticky do
odtokového otvoru a do zbernej nádobky, odkia¾ sa
odparuje.
Odtokový otvor na rozmrazenú vodu pravidelne èistite
nástrojom dodávaným spolu so spotrebièom. Takto
zaistíte riadny odtok rozmrazenej vody von z
chladiaceho priestoru.
Pravidelne vyèistite vysávaèom alebo kefou aj
kondenzátor na zadnej èasti spotrebièa.
V prípade potreby...
1.
Chladnièku na víno úplne vyprázdnite.
2.
Vytiahnite zástrèku zo zásuvky elektrickej siete.
3.
Aby ste zabránili tvorbe plesní, nepríjemnému
zápachu a oxidácii, dvere spotrebièa musia ostat'
otvorené (pribline 3-4 mm).
4.
Spotrebiè vyèistite.
Pravidelne èistite vnútro pongiou namoèenou vo
vlanej vode, prípadne s neutrálnym èistiacim
prostriedkom. Vnútro opláchnite a vysute mäkkou
handrièkou. Nepouívajte abrazívne prostriedky.
Vyèistite spotrebiè zvonka mäkkou handrièkou,
navlhèenou vo vode. Nepouívajte abrazívne
prostriedky, èistièe kvàn (napr. acetón, trichlóretylén)
ani ocot.
Vonkajiu stranu skla môete èistit' akýmko¾vek
èistiacim prostriedkom na sklo, vnútornú èast' èistite
výhradne navlhèenou handrièkou, nepouívajte
iadne èistiace prostriedky, aby sa zachovali vhodné
podmienky na správne skladovanie vín.
Aktívne uhlie
Pre uchovanie vína je okrem teploty rozhodujúca aj
kvalita vzduchu. Základným prvkom pre zaruèenie
filtrovania vonkajieho vzduchu je filter s aktívnym
uhlím, ktorý zaruèuje správnu výmenu vzduchu, prièom
zo vzduchu odstraòuje prach a pachy (obrázok C1).
Filter môete vymenit', náhradný dostat' v prevádzkach
servisu.
Èistenie mrieky
Pri správnom spôsobe èistenia mrieky z dubového
dreva pouívajte vlhkú handru.
Dávajte pozor, aby ste pri vyberaní mrieky z výrobku
nepokodili tesnenie. Preto vám odporúèame otvorit'
dvere do maximálnej polohy.
3sk33004a.fm Page 122 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
123
PRÍRUÈKA NA ODSTRAÒOVANIE
PROBLÉMOV
1. Spotrebiè nepracuje.
Nebola preruená dodávka elektrického
prúdu?
Je zástrèka riadne zasunutá v siet'ovej
zásuvke?
Je siet'ový vypínaè v polohe ON
(Zapnuté)?
Je hlavná poistka v poriadku?
Je napájací kábel v bezchybnom stave?
Nie je ovládací gombík termostatu v
polohe
z
(Vypnutý)?
2. Teplota vnútri chladnièky na víno
wine cellar nie je dostatoène nízka.
Sú dvere dobre zatvorené?
Bránia f¾ae správnemu zatvoreniu dverí?
Nie je spotrebiè umiestnený blízko
tepelného zdroja?
Je ovládaè termostatu nastavený do
správnej polohy?
Nie sú vetracie otvory zakryté?
3. Teplota vnútri chladnièky na víno
wine cellar je príli nízka.
Je ovládaè termostatu nastavený do
správnej polohy?
4. Spotrebiè je nadmerne hluèný.
Bol spotrebiè naintalovaný správne?
Nedotýkajú sa rúrky vzadu zadnej steny
alebo nevibrujú?
5. Na dne spotrebièa je voda.
Nie je rozmrazovací odtokový otvor
upchatý?
Poznámka:
Bublanie a pískanie spôsobené expanziou
v chladiacom okruhu je normálne.
SERVIS
Skôr ako zavoláte servis:
1.
Presvedète sa, èi problém nedokáete
vyrieit' samostatne (pozri Príruèka na
odstraòovanie problémov).
2.
Spotrebiè znovu zapnite a presvedète sa, èi
problém naïalej pretrváva. Ak problém
pretrváva aj naïalej, vypnite spotrebiè
znovu a pred opakovaným zapnutím
poèkajte jednu hodinu.
3.
Ak problém pretrváva aj naïalej, zavolajte
servis.
Uveïte tieto informácie:
charakter poruchy,
model,
servisné èíslo (èíslo uvedené po slove
SERVICE na typovom títku vnútri
spotrebièa),
Vau úplnú adresu,
Vae telefónne èíslo a smerový kód.
Poznámka:
Smer otvárania dverí môete zmenit'. Ak
túto operáciu vykonáva popredajný servis,
ide o platenú slubu, na ktorú sa
nevzt'ahuje záruka.
3sk33004a.fm Page 123 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
124
INTALÁCIA
Spotrebiè neumiestòujte v blízkosti tepelných zdrojov.
Umiestnenie v horúcom prostredí, priame pôsobenie
slneèného iarenia alebo umiestnenie v blízkosti
tepelných zdrojov (ohrievaèe, radiátory, sporáky) vedie
k zvýeniu spotreby, preto sa jej treba vyhýbat'.
Ak toto nie je moné, je nevyhnutné dodriavat' tieto
minimálne vzdialenosti:
30 cm od sporákov na uhlie alebo naftu;
3 cm od elektrických alebo plynových sporákov.
Namontujte vymedzovacie vloky na zadnú stranu
kondenzátora (ak sú súèast'ou modelu) pod¾a obrázku.
Aby ste dosiahli èo najvyiu úèinnost', nechajte nad
spotrebièom vo¾ný priestor najmenej 5 cm a presvedète
sa, èi pri¾ahlé kuchynské zariadenie umoòuje
dostatoèné prúdenie vzduchu.
Spotrebiè umiestnite na suchom a dobre vetranom
mieste. Skontrolujte, èi je vo vodorovnej polohe. Polohu
upravte reguláciou predných noièiek.
Vyèistite vnútro.
Namontujte prísluenstvo.
Zapojenie do elektrickej siete
Elektrické zapojenie musí zodpovedat' poiadavkám
platných noriem STN.
Údaje o napätí, príkone a elektrickom krytí sa uvádzajú
na typovom títku umiestnenom vnútri spotrebièa.
Pod¾a noriem STN
musí byt' spotrebiè uzemnený.
Výrobca odmieta akúko¾vek zodpovednost' za úraz
osôb alebo zvierat a za kody na majetku spôsobené
nedodraním vyie uvedených poiadaviek.
Ak zástrèka a zásuvka nie sú toho istého typu, dajte
zásuvku vymenit' kvalifikovanému elektrikárovi.
Nepouívajte predlovacie káble ani rozdvojky.
Odpojenie spotrebièa
Zabezpeète monost' odpojenia spotrebièa zo siete
vytiahnutím zástrèky zo zásuvky, alebo pomocou
dvojpólového vypínaèa zapojeného pred zásuvkou.
3sk33004a.fm Page 124 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool ARC 2110W Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka
Tento návod je vhodný aj pre