Ak toto príslušenstvo nebude správne zmontované alebo správne
založené do kuchynského robota alebo ak na výstupe pre vysokú
rýchlosť nebude založený kryt, nebude fungovať.
7 Založte posúvače.
8 Zariadenie zapnite a potraviny spracovávajte, kým nebudú žiadanej
konzistencie. Pre väčšinu rezacích funkcií odporúčame vysokú rýchlosť.
Pulzný chod je určený na krátke silné intervaly pohonu. Znamená to,
že motorček ide len dovtedy, kým je ovládač stlačený.
9 Zariadenie vypnite a odpojte z elektrickej siete.
10 Zložte z neho nadstavec.
11 Na výstup pre strednú rýchlosť založte naspäť kryt.
Rady
Potraviny pred vložením do misy pokrájajte. Mäso, chlieb, zeleninu a iné
potraviny podobnej štruktúry treba nakrájať na kocky približnej veľkosti 2
cm. Keksy treba najprv nalámať na kúsky a tie potom pridávať do plniacej
trubice za chodu zariadenia.
Bylinky sa najlepšie sekajú, keď sú čisté a suché.
V tomto nadstavci nemixujte tekuté zložky, lebo by mohli vytekať okolo
veka. Pre tento účel je k dispozícii mixér. No možno ho používať napríklad
na mixovanie polievok, a to tým spôsobom, že do misy nadstavca vložíte
len tuhé časti polievky, ktoré po rozmixovaní vrátite späť do tekutiny.
Dávajte si pozor na to, aby ste pri používaní nožovej jednotky
nespracovávali niektoré zložky až príliš dlho.
Nepoužívajte nožovú jednotku na mixovanie ťažkých položiek, ako je
napríklad cesto na chlieb, lebo by ste zariadenie mohli poškodiť. Pri
príprave cesta na chlieb používajte hák na prípravu cesta v nádobe na
miešanie a na prípravu koláčov a pečiva šľahaciu metličku.
Nožovú jednotku nepoužívajte na drvenie ľadu a iných tvrdých zložiek,
ako sú niektoré koreniny, lebo by ste tým mohli nadstavec poškodiť.
Pri pridávaní mandľovej esencie alebo príchute do zmesí sa snažte o to,
aby neprišla do styku s plastom, lebo by na ňom mohla zanechať trvalé
zafarbenie.
maximálna kapacita
mäso – 400 g
Surové mäso zbavte prebytočného tuku a nakrájajte ho na kocky približnej
veľkosti 2 cm. Vložte ich do misy a zariadenie zapnite približne na 20
sekúnd alebo kým mäso nebude žiadanej konzistencie. Čím bude
zariadenie dlhšie zapnuté, tým bude mäso jemnejšie.
rezacie kotúče
Kotúče na krájanie/strúhanie sú určené na krájanie a strúhanie ovocia,
zeleniny a syra a kotúč na strúhanie parmezánu a zemiakov je určený na
strúhanie tohto druhu syra a zemiakov na nemecké zemiakové knedličky.
používanie rezacích kotúčov
funkcie rezacích kotúčov
kotúče na krájanie/strúhanie
Kotúče a sú obojstranné. Jedna strana krája, druhá strúha. Možno
nimi krájať syr, mrkvu, zemiaky, kapustu, uhorky, cukety, cviklu a cibuľu.
Druhou stranou možno strúhať syr, mrkvu, zemiaky a potraviny podobnej
štruktúry. Zvolená rezacia strana kotúča musí byť obrátená nahor.
Kotúč na strúhanie parmezánu a zemiakov je určený na strúhanie
tohto druhu syra a zemiakov na nemecké zemiakové knedličky.
voliteľné kotúče
kotúč na tenké krájanie (typ Julienne)
Tento kotúč je určený na krájanie zemiakov na francúzske hranolčeky typu
Julienne a na krájanie pevných zložiek do šalátov, príloh a kastrólových a
smažených jedál (ako sú napríklad uhorky, swede, mrkva a cukety).
kotúč na štandardné krájanie
Tento kotúč je určený na krájanie zemiakov na tenké francúzske
hranolčeky a na krájanie pevných zložiek do šalátov a dipov (ako sú
napríklad uhorky a swede).
kotúč na extra hrubé strúhanie
Tento kotúč je určený na extra hrubé strúhanie syra a mrkvy.
používanie rezacích kotúčov
1 Zložte kryt z výstupu pre strednú rýchlosť hlavného zariadenia.
2 Do výstupu založte pohonný hriadeľ.
3 Cez pohonný hriadeľ založte misu, a to tak, aby jej rukoväť bola nad
ovládačom zapínania/vypínania a rýchlosti. Potom ňou otáčajte v smere
hodinových ručičiek, kým nezapadne do svojej pozície.
4 Na pohonný hriadeľ založte rezací kotúč. Zvolená rezacia strana kotúča
musí byť obrátená nahor. Rezacie kotúče sú mimoriadne ostré, takže s
nimi manipulujte opatrne. Držte ich za stredový krúžok.
5 Založte veko, založte naň plniacu trubicu tak, aby sa nachádzala nad
ovládačom rýchlosti a vekom otáčajte v smere hodinových ručičiek, kým
sa jeho západka nezasunie do drážky v rukoväti misy. Pri správnom
založení musia značky lícovať týmto spôsobom .
Ak toto príslušenstvo nebude správne zmontované alebo správne
založené do kuchynského robota alebo ak na výstupe pre vysokú
rýchlosť nebude založený kryt, nebude fungovať.
6 Vyberte si plniacu trubicu, ktorú chcete použiť. Posúvač obsahuje menšiu
plniacu trubicu na spracovávanie individuálnych položiek alebo tenkých
zložiek.
používanie malej plniacej trubice
Najprv do nej vložte veľký posúvač.
používanie veľkej plniacej trubice
Používajte obidva posúvače naraz.
7 Vložte potraviny do plniacej trubice.
8 Zariadenie zapnite a potraviny tlačte rovnomerne nadol posúvačom –
nikdy nevkladajte do plniacej trubice prsty. Na spracovanie mäkkých
potravín, ako sú napríklad uhorky, odporúčame strednú rýchlosť a na
spracovanie tvrdších potravín, ako je napríklad mrkva a tvrdý syr,
strednú/vysokú rýchlosť.
9 Zariadenie vypnite a odpojte z elektrickej siete.
10 Zložte z neho nadstavec.
11 Na výstup pre strednú rýchlosť založte naspäť kryt.
rady
Používajte čerstvé zložky.
Potraviny nekrájajte na príliš malé kúsky. Veľkú plniacu trubicu napĺňajte
takmer na celú šírku. To zabraňuje tomu, aby sa potraviny počas
spracovávania posúvali do strán. Eventuálne použite malú plniacu trubicu.
Pri krájaní a strúhaní: Potraviny vložené zvisle vychádzajú kratšie než
potraviny vložené horizontálne.
Pri používaní rezacích kotúčov bude na kotúči alebo v mise nadstavca aj
malé množstvo odpadu.
ošetrovanie a čistenie
Kuchynský robot pred vybratím príslušenstva z neho vždy vypnite a
odpojte z elektrickej siete.
Príslušenstvo pred čistením úplne rozmontujte.
misa, veko a ďalšie súčasti
Umyte ich ručne a potom osušte. Postupujte pri tom opatrne, lebo nože a
rezacie kotúče sú ostré.
Eventuálne ich možno dávať do vrchnej priehradky umývačky riadu. V
takom prípade odporúčame krátky program s nízkou teplotou vody.
Nožovú jednotku uložte po použití do misy nadstavca na spracovanie
potravín.
140