398
PRÍRUČKA PRE SKLADOVANIE POTRAVÍN
Tabuľka skladovania potravín
Doba skladovania sa mení v závislosti od kvality
potravín, druhu obalu alebo použitého obalového
materiálu (priepustnost' vlhkosti a vody), a
skladovacej teploty (ktorá by mala byt' -18°C).
POTRAVINY
DOBA SKLADOVANIA
OVOCIE
Koncentrát ovocnej št'avy 12 mesiacov
Ovocie (všeobecne) 8 až 12 mesiacov
Cirusové ovocie a št'avy 4 až 6 mesiacov
ZELENINA
Priemyselne zmrazená 8 mesiacov
Zmrazená v domácnosti 8 až 12 mesiacov
MÄSO
Klobásky 4 týždne alebo
menej
Hamburgery 1 mesiac
Hovädzie, teľacie, jahňacina 2 až 3 mesiace
Pečené mäso
Hovädzie 6 až 12 mesiacov
Jahňacina a teľacie 6 až 12 mesiacov
Bravčové 4 až 8 mesiacov
Čerstvé klobásky 1 až 2 mesiace
Rezne a rebierka
Hovädzie 8 až 12 mesiacov
Jahňacina a teľacie 2 až 4 mesiace
RYBY
Treska, platesa, plotica 6 mesiacov
Losos 2 až 3 mesiace
Makrela, okúň 2 až 3 mesiace
Mleté ryby (kupované) 3 mesiace
Mušle, ustrice,
varené ryby, kraby 3 až 4 mesiace
Surové krevety 12 mesiacov
HYDINA
Kurča alebo morka
(vcelku alebo porcie) 12 mesiacov
Kačica a hus 6 mesiacov
Drobky 2 až 3 mesiace
Varená hydina so št'avou 6 mesiacov
Nárezy (bez omáčky) 1 mesiac
DUSENÉ MÄSO
Mäso, hydina a ryby 2 až 3 mesiace
MLIEČNE VÝROBKY
Maslo 6 až 9 mesiacov
Stužený rastlinný tuk 12 mesiacov
Syry
Camembert, mozzarella,
čerstvý syr 3 mesiace
Nátierkové syry nezmrazujte
Brie, Emmenthal, Suisse, a pod. 6 až 8 týždňov
(Zmrazenie môže zmenit' štruktúru syra)
Zmrzlina, ovocné št'avy, mlieko 12 mesiacov
VAJÍČKA
Celé (šľahané), bielka, žĺtka 12 mesiacov
(K žĺtkom alebo celým šľahaným vajíčkam
pridajte cukor alebo soľ)
PEČIVO A CHLIEB
Kysnutý chlieb a rožky 3 mesiace
Nepečený chlieb 1 mesiac
Croissanty 3 mesiace
Koláče (bez polevy) 2 až 4 mesiace
Koláče (s polevou) a pečené 6 až 12
sušienky mesiacov
Ovocné koláče 12 mesiacov
Cesto na sušienky 3 mesiace
Cesto na tortu 4 až 6 mesiacov
Pripomíname Vám, že v prípade prerušenia
dodávky elektrickej energie si mraciaci priestor
udrží správnu skladovaciu teplotu počas približne
12 hodín; odporúčame Vám v priebehu tohto
času nechat' dvere zatvorené. Nezmrazujte
znovu čiastočne rozmrazené potraviny.
Rozmrazovanie
Tu je niekoľko užitočných rád:
Čerstvá zelenina
: nerozmrazujte, vložte priamo
do vriacej vody a varte ako zvyčajne.
Mäso
(veľké kusy): rozmrazujte v chladiacom
priestore, bez odstránenia obalu. Pred varením
nechajte pár hodín pri izbovej teplote.
(malé kusy): rozmrazujte pri izbovej teplote alebo
priamo varte.
Ryby
: rozmrazujte v chladiacom priestore bez
odstránenia obalu alebo varte priamo predtým,
ako sa úplne rozmrazia.
Varené jedlá
: ohrejte v rúre bez toho, že by ste
ich vybrali z hliníkovej nádoby.
Ovocie
: rozmrazujte v chladiacom priestore.
POZNÁMKA
: Nikdy do mrazničky nevkladajte
teplé potraviny.
Nechajte horúce jedlá vychladnút' počas
30 minút na izbovú teplotu, potom ich zabaľte a
zmrazte. Ochladenie horúcich jedál pred
zmrazením šetrí energiu a predlžuje životnost'
spotrebiča.
3sk33001.fm5 Page 398 Tuesday, August 21, 2001 5:50 PM