SK - 11
12/2012
Copyright © 2012, Fast ČR, a. s.
Ukladanie mrazených potravín
Ak ste zapli chladničku prvýkrát alebo ste ju práve rozmrazili, otočte ovládačom termostatu na hodnotu „6“
aspoň 2 hodiny pred vložením potravín do chladničky alebo mrazničky.
Všetky mrazené potraviny musia byť uložené do mrazničky čo najrýchlejšie od nákupu, aby sa zabránilo ich
rozmrazeniu a prípadnej kontaminácii.
Skladujte mrazené výrobky podľa inštrukcií uvedených na obale od výrobcu.
Dbajte na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii so zásuvkou, aby sa nepoškodil chladiaci obvod.
Ukladanie čerstvých potravín do mrazničky
Uistite sa, že je mraznička čistá, keďže samotné mrazenie nesterilizuje potraviny. Odporúčame mraziť potraviny
voriginálnom obale, príp. vdózach určených namrazenie alebo všpeciálnych mraziacich vrecúškach a pod.
Nikdy nevkladajte do mrazničky horúce alebo teplé potraviny. Pred vložením do mrazničky nechajte potraviny
celkom vychladnúť, zabaľte do plastového vrecúška, alobalu alebo dózy. Skontrolujte štítok mrazničky, aby ste
sa uistili, koľko kíl čerstvých potravín (izbová teplota 25 °C) je mraznička schopná za 24 hodín zmraziť. Nikdy
nevkladajte viac, než je povolené množstvo.
Nikdy nevkladajte do mrazničky fľaše so sýtenými nápojmi ani iné fľaše.
Pre lepší výsledok mrazenia ponechajte okolo potravín dostatočný priestor na cirkuláciu vzduchu.
Odporúčame nastavenie medzi strednou a maximálnou hodnotou na bežné používanie a na dlhodobé
skladovanie potravín vpriestore mrazničky.
UPOZORNENIE!
V priestore mrazničky neskladujte plechovky a fľaše s nápojmi obsahujúcimi oxid uhličitý. Obsah sa pri
zmrazovaní rozťahuje a môže fľašu alebo plechovku roztrhnúť. Riziko úrazu a poškodenia!
Zmrzlinu konzumujte až niekoľko minút po vybratí zmrazničky – vyhnete sa tak poraneniu pier a jazyka.
Rovnako tak sa nedotýkajte vnútra mrazničky, ak máte mokré ruky.
Dôležité informácie
Do priestoru mrazničky ukladajte iba riadne zabalené potraviny.
Pri ukladaní hlboko zmrazených potravín určených na okamžitú konzumáciu si všimnite dátum spotreby
označený výrobcom.
Pamätajte si, že na zmrazovanie sú vhodné iba kvalitné čerstvé potraviny.
Čerstvé potraviny zmrazujte vo vhodných veľkostiach porcií.
Uistite sa, že používate vhodný baliaci materiál (potravinovú fóliu, alobal, mraziace schránky).
Z balíčkov vytlačte všetok vzduch.
Balíčky uzavrite pomocou elastickej pásky, plastových kolíčkov, struny alebo lepiacej pásky odolnej proti
chladu.
Plastové vrecúška a tuby je možné tiež uzavrieť pomocou zariadenia na zváranie.
Uzatvorený balíček označte obsahom, hmotnosťou a dátumom zmrazenia.
Pred vložením vrecúšok do mrazničky sa uistite, že sú suché, tým zabránite, aby ksebe primŕzali.
Aby ste zabránili čiastočnému rozmrazeniu, umiestnite potraviny, ktoré sa majú zmraziť tak, aby sa
nedotýkali už zmrazených potravín.
Celkom alebo sčasti rozmrazené potraviny znovu nezmrazujte okrem prípadov, keď boli tepelne spracované
(varené alebo smažené/pečené).