Electrolux EOB53000R Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
návod na používanie
Rúra
EOB53000
2 electrolux
Obsah
Bezpeènostné pokyny................................... 3
Popis spotrebièa............................................ 4
Pred prvým použitím ..................................... 6
Obsluha rúry na peèenie.............................. 7
Použitie, tabu¾ky a tipy ................................. 12
Èistenie a starostlivost’................................. 23
Èo robit’, ak …................................................ 29
Likvidácia ........................................................ 30
Servis ............................................................... 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Zmeny vyhradené
V tejto príruèke používate¾a sa používajú nasledujúce symboly:
1
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej bezpeènosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebièa.
3 Všeobecné informácie a tipy
2 Environmentálne informácia
electrolux 3
1 Bezpeènostné pokyny
Elektrická bezpeènost
Spotrebiè môže pripájat’ iba
autorizovaný technik.
V prípade poruchy alebo poškodenia
spotrebièa: vyskrutkujte poistky alebo
vypnite istièe.
Spotrebiè môžu opravovat’ iba
kvalifikovaní špecialisti. Neodbor
opravy môžu spôsobit’ znaèné
nebezpeèenstvá.
V prípade opravy sa obrát’te na našu
servisnú službu alebo na
špecializovaného predajcu.
Bezpeènost’ pre deti
Poèas èinnosti spotrebièa nikdy
nenechávajte malé deti bez dozoru.
Bezpeènost’ pri používaní
Osoby (vrátane detí), ktoré vzh¾adom na
svoje fyzické, senzorické alebo duševné
schopnosti, resp. svoju neskúsenost’ èi
neznalost’, nie sú v stave spotrebiè
bezpeène používat’, tento spotrebiè
nesmú používat’ bez dozoru alebo
pouèenia zo strany zodpovednej osoby.
Tento spotrebiè sa môže používat’ iba na
varenie, peèenie mäsa, peèenie cesta a
prípravu jedál v domácnosti.
Pozor pri pripájaní elektrické spotrebièe
do siet’ových zásuviek v blízkosti
spotrebièa. Prívodné káble sa nesmú
privriet’ pod horúce dvierka rúry na
peèenie.
Pozor: Nebezpeèenstvo popálenín!
Poèas prevádzky je vnútorný priestor rúry
na peèenie horúci.
Ak v rúre na peèenie použijete
alkoholické prísady, ¾ahko môže
vzniknút’ zápalná zmes vzduchu s
alkoholom. V takomto prípade otvárajte
dvere ve¾mi opatrne. Pritom nenarábajte
so žeravými uhlíkmi, iskrami alebo
ohòom.
3 Upozornenie na akrylamid
Intenzívne zhnednutie potravín, hlavne ak
ide o výrobky s obsahom škrobu, môže
pod¾a najnovších vedeckých poznatkov
spôsobovat’ ohrozenie zdravia
akrylamidom. S oh¾adom na to
odporúèame používat’ pri peèení pod¾a
možnosti nízke teploty a vylúèit’
nadmerné zhnednutie jedál.
Takto predídete poškodeniu spotrebièa
Rúru na peèenie nevykladajte hliníkovou
fóliou a na jej dno neukladajte žiadny
plech na peèenie, žiadny hrniec a pod.,
pretože v opaènom prípade sa smalt rúry
na peèenie môže poškodit’
nedostatoèným odvodom tepla.
Ovocné št’avy kvapkajúce z plechu na
peèenie zanechávajú škvrny, ktoré sa už
nedajú odstránit’. Na ve¾mi vlhké koláèe
používajte hlboký plech.
Nenechávajte otvorené dvierka rúry na
peèenie.
Nikdy nevylievajte vodu priamo do
horúcej rúry na peèenie. Môže to
spôsobit’ poškodenie smaltu a zmenu
sfarbenia.
Pri použití nadmernej sily, predovšetkým
na hranách èelného skla, môže sklo
prasknút’.
Neuschovávajte v rúre na peèenie žiadne
hor¾avé predmety. Mohli by sa pri
zapnutí vznietit’.
V rúre na peèenie neuchovávajte žiadne
vlhké potraviny. Môžu spôsobit’
poškodenie smaltu.
Po vypnutí chladiaceho dúchadla
neuchovávajte v rúre na peèenie žiadne
otvorené potraviny. V priestore na
peèenie sa na sklách dvierok môže
vyzrážat’ vlhkost’, ktorá by sa mohla
dostat’ aj na nábytok.
3 Upozornenie na smaltovaný povrch
Zmeny farby na smaltovanom povrchu
rúry na peèenie pri jej používaní nemajú
vplyv na vhodnost’ spotrebièa na bežné
použitie, resp. na použitie v súlade so
zmluvou. Z h¾adiska práva na záruku nie
sú považované za chyby.
4 electrolux
Popis spotrebièa
Celkový poh¾ad
Ovládací panel
Celosklenené
dvere
Ovládací panel
Rukovät’
dvierok
Funkcie rúry na peèenie
Výber teploty
Kontrolka zapnutia Kontrolka Teplota
Hodiny s
automatickými
funkciami
electrolux 5
Vybavenie rúry na peèenie
Príslušenstvo rúry na peèenie
Rošt
Na riad, formy na koláèe, peèenie mäsa a na
grilované kúsky.
Plech na peèenie
Na koláèe a placky.
Panvica na smaženie
Na peèenie cesta a mäsa, alebo ako plech na
zachytávanie tuku.
Horný ohrev a grilovacie ohrievacie teleso
Osvetlenie rúry na peèenie
Tukový filter
Ohrievacie teleso v zadnej
stene
Ventilátor
Spodný ohrev
Zásuvné úrovne
Zásuvná mriežka,
vyberate¾ná
6 electrolux
Pred prvým použitím
Nastavenie a zmena denného
èasu
Nastavenie denného èasu
1. Ovládaè nastavovania funkcií stlaète
na doraz a súèasne otáèaním proti smeru
pohybu hodinových ruèièiek nastavte
aktuálny denný èas.
2. Ovládaè nastavenia Štart otáèajte v
stlaèenom stave, kým bežec Štart
nezaskoèí na aktuálny denný èas.
1 Èervený bežec Štart sa musí nachádzat’
v rovnakej polohe ako ukazovate¾ hodín,
inak sa hodiny nachádzajú v
automatickom režime (Štart a Trvanie) a
rúra na peèenie sa nedá zapnút’.
Zmena denného èasu
3 Denný èas možno zmenit’, iba ak nie je
nastavená žiadna z automatických
funkcií.
Ovládaè nastavovania funkcií stlaète a
otáèajte proti smeru pohybu hodinových
ruèièiek, kým nebude nastavený požadovaný
denný èas.
Nastavenie manuálneho režimu
Ovládaè nastavovania funkcií otáèajte proti
smer pohybu hodinových ruèièiek, kým sa na
indikácii neobjaH.
1 Ak je nastavené J alebo 0, nedá sa
zvolit’ žiadna funkcia rúry na peèenie.
electrolux 7
Prvé èistenie
Pred prvým použitím treba rúru na peèenie
dôkladne vyèistit’.
1 Pozor: Nepoužívajte žiadne ostré, drsné
èistiace prostriedky! Povrch by sa mohol
poškodit’.
3 Na kovové èelné steny používajte bežne
predávané prípravky na ošetrovanie.
1. Funkèný prepínaè rúry na peèenie
prepnite na Osvetlenie .
2. Vyberte všetky diely príslušenstva a
zásuvné mriežky a vyèistite ich teplým
roztokom èistiaceho prostriedku.
3. Teplým roztokom èistiaceho prostriedku
umyte aj rúru na peèenie a vysušte ju.
4. Èelnú stenu spotrebièa utrite vlhkou
handrièkou.
Obsluha rúry na peèenie
Vypnite rúru na peèenie.
1. Funkèný prepínaè rúry na peèenie
prepnite na požadovanú funkciu.
2. Prepínaè vo¾by teploty nastavte na
požadovanú teplotu.
Kontrolka zapnutia svieti dovtedy, kým je rúra
na peèenie v prevádzke.
Kontrolka teploty svieti dovtedy, kým sa rúra
na peèenie rozohrieva.
3. Rúra na peèenie sa vypína prepnutím
prepínaèa funkcií rúry na peèenie a
vo¾by teploty do polohy Vyp.
3 Chladiaci ventilátor
Ventilátor sa zapína automaticky, aby
povrchy spotrebièa zostávali chladné.
Ventilátor po vypnutí rúry na peèenie beží
naïalej, aby spotrebiè ochladil. Neskôr
sa samoèinne vypne.
Kontrolka Teplota
Výber teploty
Kontrolka zapnutia
Funkcie rúry na peèenie
8 electrolux
Funkcie rúry na peèenie
Rúra na peèenie má nasledujúce funkcie:
Vloženie roštu, plechu na peèenie
a panvice na smaženie
3 Poistka vysunutia a poistka proti
prevráteniu
Na ochranu pred vysunutím majú všetky
zásuvné diely na pravom a ¾avom okraji
malé vyklenutie nadol.
Zásuvné diely vždy nasaïte tak, aby sa
toto vyklenutie nachádzalo vzadu v
priestore na peèenie. Toto vyklenutie je
dôležité aj na ochranu zásuvných dielov
proti prevrhnutiu.
Vkladanie plechu na peèenie alebo
panvice na smaženie:
Plech na peèenie alebo panvicu na smaženie
zasuòte medzi vodiace tyèky vybranej
zásuvnej úrovne.
Funkcia rúry na peèenie: Použitie
Osvetlenie
Pomocou tejto funkcie možno
osvetlit
vnútorný priestor rúry na
peèenie, napr. pri èistení.
Horúci vzduch s
kruhovým
vyhrievacím telesom
Na
peèenie cesta
až na
troch úrovniach
naraz.
Nastavujte o 20-40 °C nižšie teploty rúry na peèenie ako pri hornom/
spodnom ohreve.
Stupeò Pizza
Na peèenie múènych jedál na jednej úrovni, ktoré
si vyžadujú
intenzívnejšie zhnednutie a krehkost’ spodku
.
Nastavte o 20-40 °C nižšie teploty rúry na peèenie ako pri hornom/
spodnom ohreve.
Horný/Spodný ohrev
Na
peèenie cesta
a
mása
na
na jednej úrovni
.
Spodný ohrev
Na
dopeèenie
koláèov s
krehkým spodkom
.
Rozmrazovanie
Na
rozmrazovanie
napr. torty, masla, chleba, ovocia alebo iných
mrazených potravín
.
Malý gril
Na
grilovanie
plochých kúskov potravín, ktoré sú uložené
v strede
roštu
a na prípravu
toustov
.
Vel’koplošný gril
Na
grilovanie
plochých kúskov potravín vo
väèších množstvách
a na
prípravu
toustov
.
Teplovzdušné
grilovanie
Pri
peèení
väèších kúskov mäsa alebo hydiny na jednej úrovni.
Táto funkcia je vhodná aj na
gratinovanie
a
zapekanie
.
electrolux 9
Nasadenie roštu:
Nožièky roštu musia pri nasadzovaní
smerovat’ nadol.
Rošt zasuòte medzi vodiace tyèky vybranej
zásuvnej úrovne.
3 Riad je chránený proti skåznutiu aj rámom
s vyvýšením po obvode.
Rošt a panvicu na smaženie nasadzujte
spoloène:
Rošt položte na panvicu na smaženie.
Panvicu na smaženie zasuòte medzi vodiace
tyèky vybranej zásuvnej úrovne.
Nasadenie/vyberanie tukového
filtra
Tukový filter nasadzujte iba pri peèení
mäsa, aby chránil ohrievacie teleso v zadnej
stene chránil pred odstrekovaním tuku.
Nasadenie tukového filtra
Tukový filter chyt’te za rukovät’ a obidva
držiaky zasuòte zhora nadol do otvoru na
zadnej stene rúry na peèenie (otvor
ventilátora).
Vyberanie tukového filtra
Tukový filter chyt’te za rukovät’ a vyveste
smerom nahor.
10 electrolux
Hodinové funkcie
Kuchynský èasovaè
Slúži na nastavenie krátkeho èasu. Po jeho
uplynutí sa rozoznie signál.
Dåžka trvania
Slúži na nastavenie èasu, poèas ktorého
zostáva rúra v èinnosti.
Štart a Koniec
Nastavenie èasu, kedy sa má rúra na peèenie
zapnút’ a
znova vypnút’.
Denný èas
Slúži na nastavenie, zmenu alebo zistenie
denného èasu
(pozri aj kapitolu „Pred prvým použitím“).
3 Všeobecné pokyny
Požadovaná funkcia a teplota rúry na
peèenie sa musí vybrat’ pred nastavením
funkcie hodín Štart a Doba trvania.
Signalizaèný tón možno ukonèit’
otoèením ovládaèa nastavenia funkcie na
H.
Po práci s funkciou Štart a Doba trvania
sa otoèením nastavovacieho ovládaèa
funkcie na H musí režim prestavit’ z
Automatického na Manuálny.
Po skonèení procesu tepelnej úpravy
otoète prepínaè funkcie rúry na peèenie a
voliè teploty do polohy Vyp.
Kuchynský èasovaè
3 Pri použití tejto funkcie nesmie byt’
rúra na peèenie v prevádzke.
1. Ovládaè nastavovania funkcií otoète proti
smeru pohybu hodinových ruèièiek, až
kým sa na indikácii objaví požadovaný
skrátený èas, napr. 30.
Po uplynutí nastaveného èasu sa na 1 minútu
rozoznie signál.
Ovládaè nastavovania funkciíBežec Štart (èervený)
Nastavovací ovládaè ŠtartIndikácia funkcií
electrolux 11
2. Signalizaèný tón možno ukonèit’
otoèením ovládaèa nastavenia funkcie na
H.
Trvanie
1. Vyberte funkciu a teplotu rúry.
2. Ovládaè nastavenia Štart otáèajte v
stlaèenom stave, kým bežec Štart
nezaskoèí na aktuálny denný èas.
3. Ovládaè nastavovania funkcií otáèajte
proti smeru pohybu hodinových ruèièiek,
kým sa neobjaví indikácia požadovanej
doby trvania.
Po uplynutí tohto èasu sa na 1 minútu
rozoznie signál a rúra na peèenie sa vypne.
4. Po skonèení procesu tepelnej úpravy
otoète prepínaè funkcie rúry na peèenie a
voliè teploty do polohy Vyp.
Ovládaè nastavovania funkcií prestavte
na H.
Spotrebiè je znova pripravený na
prevádzku.
Štart a Trvanie
1 Štart a Trvanie sa nastavujú, ak sa má
rúra na peèenie automaticky zapnút’ a
vypnút’ v neskoršom èase.
1. Vyberte funkciu a teplotu rúry.
2. Ovládaè nastavenia Štart v stlaèenom
stave otoète proti smeru pohybu
hodinových ruèièiek až dovtedy, keï
ukazovate¾ Štart ukazuje na požadovaný
èas spustenia,
napr. XI pre 11:00 hodín.
3. Ovládaè nastavovania funkcií otáèajte
proti smeru pohybu hodinových ruèièiek,
až kým sa neobjaví indikácia
požadovanej doby trvania.
napr.: 60 min.
12 electrolux
Rúra na peèenie sa automaticky zapne vo
vypoèítanom èase a po uplynutí zadanej doby
trvania sa znova vypne.
Po uplynutí tohto èasu sa na 1 minútu
rozoznie signál a rúra na peèenie sa vypne.
napr. 12:00 hod.
4. Po skonèení procesu tepelnej úpravy
otoète prepínaè funkcie rúry na peèenie a
voliè teploty do polohy Vyp.
5. Ovládaè nastavovania funkcií prestavte
na H.
Spotrebiè je znova pripravený na
prevádzku.
Použitie, tabu¾ky a tipy
Peèenie cesta
Funkcia rúry na peèenie: Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím telesom alebo
Horný/Spodný ohrev
Formy na peèenie cesta
Pre Horný/Spodný ohrev sú vhodné
formy z tmavého kovu a povrstvené
formy.
Pre Horúci vzduch s kruhovým
vyhrievacím telesom sú vhodné aj
svetlé kovové formy.
Zásuvné úrovne
Peèenie cesta s Horný/Spodný ohrev
je možné na jednej úrovni.
S Horúci vzduch s kruhovým vyhrievacím
telesom možno súèasne piect’ až na 3
plechoch:
1 plech na peèenie:
napr. zásuvná úroveò 3
1 forma na peèenie:
napr. zásuvná úroveò 1
2 plechy na peèenie:
napr. zásuvné úrovne 1 a 3
3 plechy na peèenie:
napr. zásuvné úrovne 1, 3 a 5
electrolux 13
eobecné pokyny
Zasuòte plech so skosením dopredu!
Pomocou Horný/Spodný ohrev alebo
Horúci vzduch s kruhovým vyhrievacím
telesom možno piect’ na rošte aj dve
formy naraz ved¾a seba. Èas peèenia sa
predåži iba nepodstatne.
3 Tácka mrazeného jedla sa môže poèas
varenia deformovat’. Príèinou sú ve¾ké
teplotné rozdiely v mraznièke a v rúre pri
peèení. Po vychladnutí deformácia tácky
zmizne.
Informácie o tabu¾kách peèenia
V tabu¾kách nájdete potrebné teploty, èasy
peèenia a zásuvné úrovne pre viaceré jedlá.
Teploty a èasy peèenia sú orientaèné
hodnoty závisiace od zloženia cesta, jeho
množstva a použitej formy na peèenie.
Odporúèame nastavit’ po prvý raz nižšie
hodnoty teploty a až pod¾a potreby, napr.
ak požadujete silnejšie zhnednutie, alebo
ak je èas peèenia príliš dlhý, zvolit’ vyššiu
teplotu.
Ak pre svoj recept nenájdete žiadne
konkrétne údaje, orientujte sa pod¾a
podobného peèiva.
Pri peèení koláèov na plechoch alebo vo
formách na viacerých úrovniach sa èas
peèenia môže predåžit’ o 10-15 minút.
Vlhké druhy peèiva (napr. pizzy, ovocné
koláèe a pod.) sa pripravujú na jednej
úrovni.
Rozdielna výška peèeného pokrmu môže
na zaèiatku spôsobovat’ rozdiely
zhnednutia. Prosíme vás, aby ste v tomto
prípade nemenili nastavenú teplotu.
Rozdiely v zhnednutí sa poèas peèenia
vyrovnajú.
Vaša nová rúra na peèenie sa môže pri
peèení a smažení chovat’ inak, ako
spotrebiè, ktorý ste používali doteraz.
Preto si zvyèajné nastavenia (teplota, èas
prípravy) a zásuvné roviny prispôsobte
pod¾a odporúèaní uvedených v
nasledujúcich tabu¾kách.
2 Pri dlhších èasoch peèenia môžete pribl.
10 minút pred skonèením èasu peèenia
vypnút’ rúru na peèenie a využit’
zvyškové teplo.
Tabu¾ky platia, ak nie je uvedené iné, pri
vložení do studenej rúry.
Tabu¾ka peèenia
Peèenie cesta na jednej zásuvnej úrovni
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
Peèivo vo formách
Bábovka alebo francúzska
bábovka
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 150-160 0:50-1:10
Linecké koláèe/krá¾ovská
bábovka
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 140-160 1:10-1:30
Piškótová torta
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 140 0:25-0:40
Piškótová torta Horný/Spodný ohrev 1 160 0:25-0:40
Tortový korpus z krehkého
cesta
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 170-180
1)
0:10-0:25
Tortový korpus z mieseného
cesta
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 150-170 0:20-0:25
14 electrolux
Jablková torta Horný/Spodný ohrev 1 170-190 0:50-1:00
Jablkový koláè (2formy,
Ø
20cm, diagonálne posunuté)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 160 1:10-1:30
Jablkový koláè (2formy,
Ø
20cm, diagonálne posunuté)
Horný/Spodný ohrev 1 180 1:10-1:30
Pikantná torta (napr. Quiche
Lorraine)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 160-180 0:30-1:10
Tvarohová torta Horný/Spodný ohrev 1 170-190 1:00-1:30
Peèivo na plechu
Pletenec/veniec z kysnutého
cesta
Horný/Spodný ohrev 3 170-190 0:30-0:40
Vianoèka Horný/Spodný ohrev 3 160-180
1)
0:40-1:00
Chlieb (ražný chlieb)
-najprv
-potom
Horný/Spodný ohrev 1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Veterníky/zákusky plnené
krémom a poliate èokoládou
Horný/Spodný ohrev 3 160-170
1)
0:15-0:30
Piškótová roláda Horný/Spodný ohrev 3 180-200
1)
0:10-0:20
Koláèe posypané mrvenièkou,
suché
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 150-160 0:20-0:40
Maslové-/pocukrované koláèe Horný/Spodný ohrev 3 190-210
1)
0:15-0:30
Ovocné koláèe
(kysnuté/miesené cesto)
2)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 150 0:35-0:50
Ovocné koláèe
(kysnuté/miesené cesto)
2)
Horný/Spodný ohrev 3 170 0:35-0:50
Ovocný koláè z krehkého cesta
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 160-170 0:40-1:20
Koláèe peèené na plechu s
citlivým obložením (napr.
tvaroh, smotana, osie hniezda)
Horný/Spodný ohrev 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (s bohatým obložením)
2)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tenká)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 200-220
1)
0:10-0:25
Nízky okrúhly chlieb
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 200-220 0:08-0:15
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
electrolux 15
Švajèiarske peèivo
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 180-200 0:35-0:50
Drobné peèivo
Placky z krehkého cesta
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 150-160 0:06-0:20
Striekané peèivo
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 140 0:20-0:30
Striekané peèivo Horný/Spodný ohrev 3 160
1)
0:20-0:30
Placky z mieseného cesta
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 150-160 0:15-0:20
Bielkové koláèe, bezé
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 80-100 2:00-2:30
Mand¾ové zákusky
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 100-120 0:30-0:60
Drobné kysnuté peèivo
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 150-160 0:20-0:40
Drobné peèivo z lístkového
cesta
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 170-180
1)
0:20-0:30
Žemlièky
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 160
1)
0:20-0:35
Žemlièky Horný/Spodný ohrev 3 180
1)
0:20-0:35
Malé koláèiky (20ks/plech)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 140
1)
0:20-0:30
Malé koláèiky (20ks/plech) Horný/Spodný ohrev 3 170
1)
0:20-0:30
1) Rúru vopred zohrejte
2) Podložte plech alebo panvicu na smaženie
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
16 electrolux
Peèenie na viacerých zásuvných úrovniach
Tipy na peèenie
Druh peèiva
Horúci vzduch s
kruhovým
vyhrievacím
telesom
Horúci vzduch
s kruhovým
vyhrievacím
telesom
Teplota °C
Èas
Hod.: min
Zásuvná úroveò zdola
2 úrovne 3 úrovne
Peèivo na plechu
Veterníky/zákusky plnené
krémom a poliate èokoládou
1/4 --- 160-180
1)
1) Rúru na peèenie zohrejte
0:35-0:60
Koláèe posypané mrvenièkou,
suché
1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobné peèivo
Placky z krehkého cesta 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Striekané peèivo 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Placky z mieseného cesta 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Bielkové koláèe, bezé 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Mand¾ové zákusky 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Drobné kysnuté peèivo 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobné peèivo z lístkového cesta 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Žemlièky 1/4 --- 160 0:30-0:45
Malé koláèiky (20ks/plech) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Výsledok peèenia Možné príèiny Spôsob nápravy
Koláèe sú dolu príliš svetlé Nesprávna zásuvná úroveò Koláèe zasuòte nižšie
Koláèe sa speèú dokopy (sú
namoknuté, kypré, vodné
pásy)
Príliš vysoká teplota Nastavte o nieèo nižšiu teplotu
peèenia
Príliš krátky èas peèenia Predåžte èas peèenia
Èasy peèenia možno skrátit’
zvýšením teploty peèenia
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny.
Dodržiavajte èas miesenia, hlavne pri
použití kuchynských robotov
Koláèe sú príliš suc Príliš nízka teplota peèenia Nastavte vyššiu teplotu peèenia
Príliš dlhý èas peèenia Skrát’te èas peèenia
electrolux 17
Tabu¾ka Stupeò Pizza
Tabu¾ka Nákypy a zapeèené jedlá
Koláèe sú nerovnomerne
zhnednuté
Príliš vysoká teplota a príliš krátky èas
peèenia
Nastavte nižšiu teplotu peèenia a
predåžte èas peèenia
Cesto je nerovnomerne rozdelené Cesto rozde¾te na plechu na peèenie
rovnomerne
Je nasadený tukový filter Vyberte tukový filter
Koláèe sa neupeèú za
nastavený èas peèenia
Príliš nízka teplota Nastavte o nieèo vyššiu teplotu
peèenia
Je nasadený tukový filter Vyberte tukový filter
Druh peèiva Zásuvná úroveò
Teplota:
°C
Èas
Hod.: Min.
Pizza (tenká) 1 180 - 200
1)
1) Rúru na peèenie zohrejte
20 - 30
Pizza (s bohatým obložením) 1 180 - 200 20 - 30
Švajèiarske peèivo 1 180 - 200 45 - 60
Špenátová torta 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Tvarohová torta, okrúhla 1 140 - 160 60 - 90
Tvarohová torta na plechu 1 140 - 160 50 - 60
Jablkový koláè, zakrytý 1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koláè 1 160 - 180 50 - 60
Nízky okrúhly chlieb 1 250 - 270
1)
10 - 20
Torta z lístkového cesta 1 160 - 180
1)
40 - 50
Flammekuchen 1 250 - 270
1)
12 - 20
Pirohy 1 180 - 200
1)
15 - 25
Výsledok peèenia Možné príèiny Spôsob nápravy
Jedlo
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: Min.
Cestovinový nákyp Horný/Spodný ohrev 1 180 - 200 0:45 - 1:00
Lasaòa Horný/Spodný ohrev 1 180 - 200 0:25 - 0:40
Zapeèená zelenina
1)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 160 - 170 0:15 - 0:30
Zapeèené bagety
1)
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 160 - 170 0:15 - 0:30
Sladké nákypy Horný/Spodný ohrev 1 180 - 200 0:40 - 0:60
18 electrolux
Tabu¾ka Mrazené polotovary
Peèenie mäsa
Funkcia rúry na peèenie: Horný/Spodný
ohrev alebo Teplovzdušné
grilovanie
Riad na peèenie mäsa
Na peèenie mäsa je vhodný tepelne
odolný riad (rešpektujte údaje výrobcu!).
Ve¾ké kúsky na peèenie môžete piect’
priamo na plechu na zachytávanie
tuku alebo na rošte s podloženým
plechom na zachytávanie tuku.
Všetky chudé èasti mäsa odporúèame
piectv pekáèi s pokrievkou. Mäso tak
zostáva št’avnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú získat’
kôrku, možno piect’ v pekáèi bez
pokrievky.
3 Pokyny k tabu¾ke peèenia mäsa
Informácie uvedené v nasledujúcej
tabu¾ke sú orientaèné.
Ryby a mäso odporúèame piect’ v rúre
na peèenie až od 1 kg.
Aby sa predišlo pripa¾ovaniu vytekajúcej
št’avy z mäsa alebo tuku, odporúèame
doplnit’ do riadu na peèenie trocha
tekutiny.
Pod¾a potreby (po 1/2 - 2/3 èasu
peèenia) peèený kúsok obrát’te.
Ve¾ké kusy peèeného mäsa a hydiny pri
peèení viackrát polejte výpekom. Tak
dosiahnete lepší výsledok peèenia.
Rúru na peèenie pribl. 10 minút pred
koncom èasu peèenia vypnite, aby ste
využili zvyškové teplo.
Rybacie nákypy Horný/Spodný ohrev 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Plnená zelenina
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
1 160 - 170 0:30 - 1:00
1) Rúru predhrejte
Jedlo
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: Min.
Peèené
potraviny
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Mrazená pizza Horný/Spodný ohrev 3
pod¾a pokynov
výrobcu
pod¾a pokynov
výrobcu
Pomfrity
1)
(500 g)
1) Poznámka: Pomfrity pod¾a potreby dvakrát až trikrát obrát’te
Horúci vzduch s
kruhovým vyhrievacím
telesom
3 200-220
pod¾a pokynov
výrobcu
Bagety Horný/Spodný ohrev 3
pod¾a pokynov
výrobcu
pod¾a pokynov
výrobcu
Ovocné koláèe Horný/Spodný ohrev 3
pod¾a pokynov
výrobcu
pod¾a pokynov
výrobcu
electrolux 19
Tabu¾ka peèenia
Druh mäsa Množstvo
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
Hovädzie mäso
Dusená svieèková 1-1,5 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 200-250 2:00-2:30
Rouzbíf alebo fi
pod¾a výšky v
cm
- vnútri èervené
na každý cm
Výška
Teplovzdušné
grilovanie
1 190-200
1)
0:05-0:06
- vnútri ružové
na každý cm
Výška
Teplovzdušné
grilovanie
1 180-190 0:06-0:08
- prepeèe
na každý cm
Výška
Teplovzdušné
grilovanie
1 170-180 0:08-0:10
Bravèové mäso
Pliecko, krkovièka,
stehno
1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:30-2:00
Kotleta, sekaná 1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 170-180 1:00-1:30
Mleté mäso 750 g-1 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-170 0:45-1:00
Bravèové stehno
(predvarené)
750 g-1 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 150-170 1:30-2:00
Te¾acie mäso
Te¾acie peèené 1 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:30-2:00
Te¾acie stehno 1,5-2 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 2:00-2:30
Jahòacina
Jahòacie stehno,
jahòacie peèené
1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 150-170 1:15-2:00
Jahòací chbát 1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:00-1:30
Divina
Zajaèí chrbát, zajaèie
stehno
do 1 kg
Horný/Spodný
ohrev
3 220-250
1)
0:25-0:40
Srnèí/jelení chrbát 1,5-2 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 210-220 1:15-1:45
Srnèie/jelenie stehno 1,5-2 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 200-210 1:30-2:15
Hydina
Kúsky hydiny po 200-250g
Teplovzdušné
grilovanie
1 200-220 0:35-0:50
20 electrolux
Grilovanie na ploche
Funkcia rúry na peèenie: Malý gril
alebo Vel’koplošný gril s nastavenou
maximálnou teplotou
1 Pozor: Grilujte vždy so zatvorenými
dvierkami rúry na peèenie.
3 Prázdnu rúru na peèenie vždy najprv 5
minút rozohrejte funkciou Gril!
Pri grilovaní zasuòte rošt do
odporúèanej zásuvnej úrovne.
Plech na zachytávanie št’avy zasúvajte
vždy do 1. zásuvnej úrovne zdola.
Grilovacie èasy sú orientaèné.
Grilovanie je vhodné predovšetkým pre
ploché kusy mäsa a rýb.
Tabu¾ka grilovania
Polovièky kurèat’a po 400-500g
Teplovzdušné
grilovanie
1 190-210 0:35-0:50
Kurèatá, vykàmené
kurèatá
1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 190-210 0:45-1:15
Kaèica 1,5-2 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 180-200 1:15-1:45
Hus 3,5-5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 2:30-3:30
Moriak/morka 2,5-3,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:45-2:30
Moriak/morka 4-6 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 140-160 2:30-4:00
Ryby (dusenie)
Ryby vcelku 1-1,5 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 210-220 0:45-1:15
1) Rúru vopred zohrejte
Druh mäsa Množstvo
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
Grilované potraviny Zásuvná úroveò
Grilovací èas
1. Strana 2. Strana
Frikadely 4 8-10 min 6-8 min
Bravèové filé 4 10-12 min 6-10 min
Opekaèky 4 8-10 min 6-8 min
Steaky z hovädzieho zadného,
te¾acie steaky
4 6-7 min 5-6 min
Hovädzie zadné, rozbíf
(pribl. 1 kg)
3 10-12 min 10-12 min
Toasty
1)
1) Bez predhriatia
3 4-6 min 3-5 min
Obložené toasty 3 6-8 min ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB53000R Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka