17
PREVÁDZKA
SLOVENČINA
rovnomernú cirkuláciu studeného vzduchu a
znižuje náklady na elektrinu.
• Horúce potraviny skladujte až po vychladení, aby
ste predišli roseniu a vytváraniu námrazy.
• Pri uchovávaní potravín v mrazničke, nastavte jej
teplotu nižšie, než je teplota uvedená na danej
potravine.
• Nenastavujte teplotu spotrebiča na nižšiu
teplotu, ako je potrebné.
• Potraviny neumiestňujte v blízkosti snímača
teploty vo vnútri chladničky. Udržiavajte
vzdialenosť aspoň 3cm od snímača.
Efektívne skladovanie potravín
• Potraviny uchovávané pri nesprávnej teplote
môžu zamrznúť alebo sa pokaziť. Nastavte
chladničku na správnu teplotu pre uchovávané
potraviny.
• Mrazené alebo chladené potraviny uchovávajte v
uzavretých nádobách.
• Pred vložením potravín do spotrebiča si
skontrolujte dátum spotreby a pokyny na
skladovanie uvedené na štítku.
• Ak ide o potraviny, ktoré sa pri nízkych teplotách
ľahko kazia, dlho ich neskladujte.
• Zamedzte priamemu kontaktu nezmrazených
potravín s tými, ktoré sú už zmrazené.
Neskladujte nadmerné množstvá čerstvých
potravín.
- Ak chcete potraviny zmraziť na niekoľko dní,
skladujte ich len približne do 2/3 maximálnej
mraziacej kapacity.
• Potraviny zmrazujte v porciovaných množstvách
pre rýchlejšie zmrazovanie, jednoduchšie
rozmrazovanie a spracovanie.
• Chladené alebo mrazené potraviny ihneď po
zakúpení umiestnite do chladničky alebo
mrazničky.
• Surové mäso a ryby skladujte vo vhodných
nádobách v chladničke tak, aby nedochádzalo ku
kontaktu s inými potravinami.
• Chladené potraviny a ďalšie potraviny môžu byť
uložené v hornej časti zásuvky na zeleninu.
• Úplne rozmrazené potraviny opätovne
nezmrazujte. Opätovné zmrazovanie už
rozmrazených potravín znehodnotí ich chuť a
zníži obsah živín.
- Vyberte si len také množstvo potravín, aké
potrebujete. Rozmrazené potraviny rýchlo
skonzumujte. Opätovne zmraziť sa môžu až
po uvarení.
• Horúce potraviny nechajte pred uložením
vychladnúť. Umiestnením prílišného množstva
horúcich potravín do spotrebiča stúpa vnútorná
teplota, čo môže negatívne ovplyvniť ostatné
potraviny, ktoré sú v ňom uložené.
• Spotrebič neprepĺňajte. Ak je spotrebič
preplnený, studený vzduch nemôže správne
cirkulovať.
• Ak nastavíte príliš nízku teplotu, potraviny môžu
zmrznúť. Nenastavujte nižšiu teplotu, ako je
teplota odporúčaná na správne skladovanie
daných potravín.
• Ak sú v spotrebiči chladiace priehradky,
neuchovávajte v nich zeleninu a ovocie s vyšším
obsahom vlhkosti, pretože môžu kvôli nižšej
teplote zamrznúť.
• Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu potravín o
povolenej dobe skladovania zmrazených
potravín. Odporúčanú dobu skladovania
potravín neprekračujte.
- Na obale vyznačte dátum uloženia, povolenú
dobu skladovania a názov potraviny, aby ste
zabránili prekročeniu časového limitu
skladovania.
• V prípade výpadku prúdu sa u poskytovateľa
elektrickej energie informujte ako dlho bude
trvať.
- Mali by ste sa vyhýbať otváraniu dverí, keď je
spotrebič vypnutý.
- Po opätovnom zapojení do prúdu,
skontrolujte v akom stave sú potraviny.
- Ak trvá výpadok prúdu dlhšie, najmä počas
letných mesiacov, dodržiavajte tieto pravidlá:
- Počas výpadku prúdu nevkladajte do
spotrebiča ďalšie potraviny.
- Ak je výpadok prúdu ohlásený a očakáva sa,
že bude trvať viac ako 10 hodín, pripravte si
ľad a vložte ho do nádoby na hornej polici
chladničky.
- Kvôli zvýšeniu teploty v spotrebiči pri
výpadku prúdu alebo inej poruche sa skráti
trvanlivosť potravín a zníži sa ich kvalita. V