I
RO
CZ
PL GBH RUS BG
SK
DODRŽIAVANIE HYGIENICKÝCH PREDPISOV
• Vnútro chladničky čistite často, používajte pritom jemný umývací prostriedok, ktorý
nespôsobí oxidáciu kovových častí, potom opláchnite vodou s prídavkom citrónovej št'avy
alebo octu alebo dezinfekčným prostriedkom vhodným pre chladničky.
• Vnútro opláchnite a vysušte mäkkou handričkou.
• Nepoužívajte abrazívne prostriedky.
Pred vložením potravín do chladničky odstráňte všetky obaly (napríklad lepenkové prepážky
na jogurtových škatuliach).
Dodržiavajte tieto jednoduché rady, aby ste predišli kontaminácii a nesprávnemu
uchovávaniu potravín:
• Potravinové výrobky zabaľte osobitne, aby ste predišli ich vzájomnej kontaminácii.
• Umyte si ruky pred dotýkaním sa potravín a niekoľkokrát počas prípravy jedál, pri
manipulácii s rôznymi surovinami po sebe a samozrejme po príprave jedla, pred jedením,
ako kážu zdravotnícke a hygienické predpisy.
• Nepoužívajte opätovne kuchynské pomôcky (drevené varešky, dosky na krájanie), ak ste
ich po použití neumyli.
• Po uvarení jedla, pred jeho vložením do chladničky počkajte, kým úplne nevychladne
(napr.: polievka).
• Tekutiny skladujte v uzavretých nádobách.
• Aby ste predišli zvýšeniu teploty vnútri chladničky, obmedzte otváranie dverí a v každom
prípade nenechávajte ich otvorené dlhšie, ako je to nutné.
• Potraviny uložte tak, aby okolo nich zostal dostatočný priestor na prúdenie vzduchu.
• Potraviny ukladajte tak, aby neboli v priamom kontakte so zadnou stenou chladničky.
SKLADOVANIE POTRAVÍN V CHLADNIČKE
• Jednotlivé potraviny skladujte v oblastiach, ktoré sú pre ne najvhodnejšie:
Mierne chladná oblast': Nápoje, maslo, hotové alebo doma pripravené omáčky, jedlá zo
syrov, ovocie a zelenina.
Chladná oblast': Mliečne výrobky, mliečne dezerty, jedlá s vysokým obsahom tuku, čerstvé
syry.
Najchladnejšia oblast': Mäso, hydina, ryby, studené nárezy, hotové jedlá, miešané šaláty,
dezerty s obsahom vajíčok alebo so smotanou, čerstvé cestoviny, cesto na zákusky, koláče,
pizzu, čerstvé výrobky a syry zo surového mlieka, zelenina určená na priamu spotrebu
predávaná v plastových vreckách a vo všeobecnosti všetky čerstvé výrobky, ktoré sú určené
na skladovanie pri teplote do +4°C.
Nasledujúce schémy sú iba ilustračné. Podrobnosti týkajúce sa rôznych častí
spotrebiča nájdete v návode na použitie.
ZELENINA
ZELENINA
ZELENINA
ZELENINA
ZELENINA
ZELENINA
ZELENINA
NAJCHLADNEJŠIA
OBLASŤ
NAJCHLADNEJŠIA
OBLASŤ
NAJCHLADNEJŠIA
OBLASŤ
MIERNE CHLADNÁ
OBLAS
Ť
CHLADNÁ
OBLASŤ
NAJCHLADNEJŠIA
OBLASŤ
NO FROST
Printed in Italy 01/04
5019 106 00565
1sk00565.fm Page 2 Thursday, January 8, 2004 2:28 PM