Whirlpool WBA3387 NFC W Safety guide

Typ
Safety guide
SKRUROPLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
UA
TIPY NA ŠETRENIE ENERGIOU
• Spotrebičnamontujtedo suchej adobrevetranej
miestnostivdostatočnejvzdialenostiodtepelných
zdrojov(napr.radiátor,šporákapod.)anamiesto,
ktoréniejevystavenépriamemuslnečnémusvetlu.
Vprípadepotrebypoužiteizolačnúdosku.
• Aby ste zabezpečili dostatočné vetranie, na
obochstranáchspotrebičaanadnímponechajte
voľné miesto. Vzdialenosť medzi zadnou stenou
spotrebičaastenouzanímbymalabyť50mm.Pri
menšejvzdialenostisazvýšispotrebaenergie.
• Nedostatočné vetranie za výrobkom zvyšuje
spotrebuenergieaznižujeúčinnosťchladenia.
• Vnútorné teploty spotrebiča môže ovplyvňovať
teplotaprostredia,frekvenciaotváraniadverí,ako
aj umiestnenie spotrebiča. Teplotu treba nastaviť
vzhľadomnatietofaktory.
• Predvloženímpotravíndospotrebičaichnechajte
vychladnúť.
• Ventilátorneblokujtepotravinami.
• Po vložení potravín skontrolujte, či sa dvierka
priestorov správne zatvárajú. Platí to najmä o
dvierkachmrazničky.
• Otváraniedveríobmedztenaminimum.
• Pri rozmrazovaní vložte potraviny do chladničky.
Nízkateplotazmrazenýchpotravínochladíjedlov
chladničke.
• Prispotrebičochsošpeciálnymipriehradkami(na
čerstvé potraviny, box na nula stupňov, …) ich
možnovybrať,aksanepoužívajú.
• Poloha políc v chladničke nemá vplyv na úsporu
energie. Potraviny klaďte na police tak, aby
sa zabezpečila adekvátna cirkulácia vzduchu
(potravinybysanemalinavzájomdotýkaťamalby
byťpriestormedzinimiazadnoustenou).
• Úložnú kapacitu pre zmrazené potraviny môžete
zvýšiťtak,žeodstrániteklapkua/alebokôš(podľa
opisu spotrebiča), pričom energetická úspora sa
nezmení.
• Kondenzátor(cievkavzadnejčastispotrebiča)by
samalapravidelnečistiť.
• Poškodené alebo netesné tesnenia je potrebné
vymeniťčonajskôr.
TIPY NA SKLADOVANIE POTRAVÍN
ODDELENIE CHLADNIČKY
Oddelenie chladničky je ideálne miesto pre hotové,
čerstvé a zavárané jedlá, mliečne produkty, ovocie,
zeleninuanápoje.
Vetranie
• Prirodzenácirkuláciavzduchuvchladničkemáza
následokzónysrôznymiteplotami.Najchladnejšie
jehneďnadzásuvkounaovocieazeleninuapri
zadnejstene.Najteplejšiejevprednejhornejčasti
chladničky.
• Pri nedostatočnej ventilácii dochádza k zvýšeniu
spotrebyenergieazníženiuchladiacehovýkonu.
Ako skladovať čerstvé jedlo a nápoje
• Vďaka kontrole vlhkosti v chladničke môžete
skladovaťpotravinyajbezbalenia.
• Ak jedlo radšej balíte, používajte recyklovateľné
plastové, kovové, hliníkové a sklenené nádoby
aleboplastovúfóliu.
• Tekutiny a potraviny vydávajúcesilný pach alebo
náchylné na absorpciu pachov vždy skladujte v
uzatvorenýchnádobáchaleboichprikryte.
• Potravinyvydávajúceveľkémnožstváetylénového
plynuatie,čosúnaňcitlivé(napr.ovocie,zelenina,
šaláty)bymalibyťvždyoddelenéalebozabalené,
aby sa neskrátila ich životnosť pri skladovaní.
Napríkladneskladujteparadajkyspoluskiwialebo
kapustou.
• Potravinyneskladujteprílišblízkoprisebe,abysa
zabezpečiladostatočnácirkuláciavzduchu.
• Aby ste sa vyhli prevrhnutiu iaš, môžete použiť
držiaknafľaše(dostupnýpreniektorémodely).
• Ak v chladničke skladujete malé množstvo
potravín,odporúčamepoužiťpoličkynadzásuvkou
preovocieazeleninu,pretožejetonajchladnejšia
oblasťchladničky.
SK
SKRUROPLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
UA
TIPY NA SKLADOVANIE POTRAVÍN
Kde skladovať čerstvé jedlo a nápoje
• Napoliciachchladničky:hotovéjedlá,tropickéovocie,syry,lahôdky.
• Vnajchladnejšejoblasti(nadzásuvkounaovocieazeleninu):mäso,ryby,studenénárezy,múčniky.
• Vzásuvkenaovocieazeleninu:ovocie,šaláty,zeleninu.
• Nadverách:maslo,džemy,omáčky,nálevy,konzervy,fľaše,škatulesnápojmi,vajcia.
Príklad skladovania jedla:
Maslo,džemy
Džemy,omáčky,nálevy,
konzervy
Fľaše,škatulesnápojmi
Vajcia
Maslo,džemy
Džemy,omáčky,nálevy,
konzervy
Fľaše,škatulesnápojmi
Tropickéovocie
Syry,lahôdky,
hotovéjedlá
Mäso,ryby,
studenénárezy,
múčniky
Ovocie,šaláty,
zelenina
Tropickéovocie
Syry,lahôdky,
hotovéjedlá
Mäso,ryby,studené
nárezy,múčniky
Ovocie,šaláty,
zelenina
SKRUROPLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
UA
TIPY NA SKLADOVANIE POTRAVÍN
V mrazničke môžete skladovať mrazené potraviny,
vyrábaťľadovékockyamraziťčerstvépotraviny.
Maximálny počet kilogramov čerstvých potravín, ktoré
možnozmraziťpočas24hodín,jeuvedenýnavýrobnom
štítku(…kg/24h).
Ak máte v mrazničke malé množstvo potravín,
odporúčame používať jej najchladnejšie oblasti, ktoré
súvhornejalebostrednejoblastivzávislostiodmodelu
(pozrite si opis spotrebiča, kde sú znázornené oblasti
vhodnénazmrazovaniečerstvýchpotravín).
V tabuľke sú uvedené odporúčané
časy skladovania zmrazených potravín.
POTRAVINY ČAS
SKLADOVANIA
(mesiace)
Mäso
Hovädzie 8-12
Bravčové,teľacie 6-9
Jahňacie 6-8
Králik 4-6
Sekanémäso/droby 2-3
Klobásy 1-2
Hydina
Kura 5-7
Morka 6
Drobky 2-3
Kôrovce
Kraby,homáre 1-2
Krab,homár 1-2
Mäkkýše
Ustrice,vylúpnuté 1-2
Vylúpnutékrevety 1-2
Ryby
„mastné“(losos,sleď,makrela) 2-3
„chudé“(treska,morskýjazyk) 3-4
Dusené mäso
Hydina 2-3
POTRAVINY ČAS
SKLADOVANIA
(mesiace)
Mliečne výrobky
Maslo 6
Syr 3
Šľahačka 1-2
Zmrzlina 2-3
Vajcia 8
Polievky a omáčky
Polievka 2-3
Mäsovášťava 2-3
Paštéta 1
Lečo 8
Pečivo a chlieb
Chlieb 1-2
Koláče(obyčajné) 4
Torty(pečené) 2-3
Palacinky 1-2
Nepečenézákusky 2-3
Slanýkoláč 1-2
Pizza 1-2
OVOCIE a ZELENINA
POTRAVINY ČAS
SKLADOVANIA
(mesiace)
Ovocie
Jablká 12
Marhule 8
Černice 8-12
Čierne/červenéríbezle 8-12
Čerešne 10
Broskyne 10
Hrušky 8-12
Slivky 10
Maliny 8-12
Jahody 10
Rebarbora 10
Ovocnéšťavy(pomarančová,
citrónová,grepová)
4-6
SKRUROPLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
UA
TIPY NA SKLADOVANIE POTRAVÍN
OVOCIE a ZELENINA
POTRAVINY ČAS
SKLADOVANIA
(mesiace)
Zelenina
Špargľa 8-10
Bazalka 6-8
Fazuľa 12
Artičoky 8-10
Brokolica 8-10
Ružičkovákapusta 8-10
Karol 8-10
Mrkva 10-12
Zeler 6-8
Huby(šampiňóny) 8
Petržlen 6-8
Paprika 10-12
Hrášok 12
Fazuľovélusky 12
Špenát 12
Paradajky 8-10
Cuketa 8-10
Odporúčamekaždúzmrazenúpotravinuoznačiťnázvom
a dátumom. Pridaním popisu pomôžete v identikácii
potravín a budete ich môcť spotrebovať ešte pred ich
pokazením.
Rozmrazenéjedloznovunezmrazujte.
Mrazené jedlo: tipy na nakupovanie
Prikúpezmrazenýchpotravín:
• Uistitesa,žebalenie nie je poškodené(mrazené
potraviny v poškodenom obale môžu byť
pokazené).Akjeobalnafúknutýalebovidnovlhké
miesta, potravina možno nebola skladovaná v
optimálnych podmienkach a rozmrazovanie už
začalo.
• Zmrazenépotravinynakupujteažakoposlednéa
prenášajteichvtepelneizolovanýchtaškách.
501910601635
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool WBA3387 NFC W Safety guide

Typ
Safety guide