Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru
z jedného nenavoskovaného citróna
vymiešajte na krémovú zmes. Pridajte
vajcia a znovu dôkladne vymiešajte.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a
prášok na pečenie a primiešajte do
zmesi spolu s mliekom.
Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi
spolu s čokoládovými lupienkami.
Zmes nalejte do papierových formičiek,
tie naukladajte na plech na pečenie a
plech vložte do spotrebiča. Ak máte,
použite plech na muffiny.
• Čas v spotrebiči: 40 minút
• Úroveň v rúre: 3
1.6 Slaný lotrinský koláč
Prísady do cesta:
• 200 g múky
• 2 vajcia
• 100 g masla
• 1/2 čajovej lyžičky soli
• trocha čierneho korenia
• 1 štipka muškátového orieška
Prísady do obloženia:
• 150 g nastrúhaného syra
• 200 g varenej šunky alebo chudej
slaniny
• 2 vajcia
• 250 g kyslej smotany
• soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Ostatné:
• Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok
prepichnite vidličkou.
Slaninu rozložte na ceste.
Na oblohu zmiešajte vajcia, kyslú
smotanu a korenie. Potom pridajte syr.
Zmes nalejte na slaninu.
• Čas v spotrebiči: 40 minút
• Úroveň v rúre: 2
1.7 Biely chlieb
Prísady:
• 1 000 g múky
• 40 g čerstvého droždia alebo 20 g
sušeného droždia
• 650 ml mlieka
• 15 g soli
Ostatné:
• Vymastený plech na pečenie alebo
plech vystlaný papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy.
Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku a
pridajte do múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne cesto. V závislosti od
kvality múky možno bude treba na
dosiahnutie vláčnosti cesta pridať trochu
mlieka.
Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z
nich dva pozdĺžne bochníky a položte ich
na vymastený plech na pečenie alebo na
plech na pečenie pokrytý papierom na
pečenie.
Bochníky nechajte vykysnúť ešte raz na
dvojnásobný objem.
Pred pečením posypte trochou múky a
ostrým nožom ich po uhlopriečke narežte
3 – 4 rezmi do hĺbky 1 cm.
• Čas v spotrebiči: 55 minút
• Úroveň v rúre: 2
1.8 Zapečené zemiaky
Prísady:
• 1 000 g zemiakov
• 1 čajová lyžička soli, rovnaké
množstvo čierneho korenia a
muškátového orieška
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g nastrúhaného syra
• 200 ml mlieka
• 200 ml smotany
• 4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte.
SLOVENSKY 3