Mikrovlnná rúra
• Pri zohrievaní nápojov vždy vložte do
nádoby kávovú lyžičku, aby ste sa
vyhli tzv. predĺženému vreniu. Tento
jav sa vyznačuje tým, že nápoj do-
siahne bod varu bez sprievodných
znakov (vystupujúca para). Už pri
miernom otrase nádoby však môže
tekutina náhle vykypieť alebo vyprsk-
núť. Nebezpečenstvo popálenia!
• Pokrmy so šupkou alebo kožou (ako
sú zemiaky, párky alebo rajčiny) vždy
pred tepelnou úpravou niekoľkokrát
prepichnite vidličkou, aby pokrm
nepraskol.
• Majte na pamäti, že pri tepelnej
úprave, resp. zohrievaní pokrmov, by
mala teplota dosiahnuť aspoň 70ºC.
Riaďte sa preto údajmi v tabuľkách. Na
meranie teploty pokrmov nikdy
nepoužívajte ortuťový alebo kvapalný
teplomer.
• Detskú výživu v pohároch alebo fľašiach zohrievajte zásadne bez viečka
alebo uzáveru. Po zohriatí obsah dobre premiešajte alebo pretrepte, aby
sa teplo rovnomerne rozložilo. Skôr, ako výživu dieťaťu podáte, bez-
podmienečne skontrolujte jej teplotu.
• Teplo z pokrmov, zahriatych v mikrovlnnej rúre, sa prenáša na riad. Pri
manipulácii s pokrmom vždy používajte chňapku alebo ochrannú ru-
kavicu!
• Nadmerný výkon alebo pridlhý čas tepelnej úpravy pokrmov v mikrovlnnej
rúre môže mať za následok vysušenie, pripálenie alebo aj vznietenie po-
krmu.
• Na tepelnú úpravu pokrmov v mikrovlnnej rúre nepoužívajte porcelánové,
keramické alebo pórovité hlinené nádoby (napr. s rúčkami alebo dnom z
takéhoto materiálu). Tieto druhy materiálov absorbujú vlhkosť pokrmu po-
čas jeho tepelnej úpravy, čo môže spôsobiť rozbitie nádoby vplyvom tlaku
pary.
6
Rozmrazovanie ovocia a zeleniny
• Ak chcete použiť surové ovocie alebo zeleninu, rozmrazte ju v rúre len
čiastočne. Potom ju nechajte dokonale rozmraziť pri izbovej teplote.
• Ak chcete ovocie alebo zeleninu variť, nemusíte ju rozmrazovať. Nastavte
vyšší výkon a nechajte ju dusiť.
Hotové pokrmy
• Hotové pokrmy v kovových alebo plastových obaloch sa môžu rozmrazo-
vať alebo zohrievať v mikrovlnnej rúre iba vtedy, ak sú výslovne označe-
né ako vhodné do mikrovlnej rúry.
• Riaďte sa pokynmi výrobcu na obale výrobku (napr. odstrániť kovový u-
záver, prepichnúť plastovú fóliu).
Tipy pre mikrovlnnú prevádzku
Množstvo pokrmu, ktorý chcete pripraviť, nie je uvedené v tabuľke.
Orientujte sa podľa pokrmu podobnej povahy. Dobu tepelnej úpravy
pokrmu prispôsobte podľa tohoto pravidla:
Dvojité množstvo = takmer dvojnásobná doby prípravy
Polovičné množstvo = polovičná doba prípravy
Pokrm sa vysušil
Nastavte kratšiu dobu tepelnej úpravy alebo zvoľte nižší výkon.
Po uplynutí nastavenej doby nie je pokrm rozmrazený, horúci alebo te-
pelne upravený.
Nastavte dlhšiu dobu tepelnej úpravy alebo zvoľte vyšší výkon.
Uvedomte si, že si vyššie pokrmy vyžadujú dlhšiu dobu tepelnej úpra-
vy.
Po uplynutí nastavenej doby je pokrm po krajoch vrelý, ale v strede nie
je ešte hotový.
Nabudúce zvoľte nižší výkon a nastavte dlhšiu dobu tepelnej úpravy.
Tekutiny, ako polievka, z času na čas pomiešajte.
31