46
Ak chcete miešať omáčku priamo v nádobe, v ktorej ju
pripravujete, najskôr odtiahnite nádobu zo sporáka, aby vriaca
tekutina neprskala (nebezpečenstvo popálenia).
Príklad receptu: Majonéza
250 g oleja (napr. slnečnicového),
1 vajce a 1 žĺtok,
1–2 polievkové lyžice octu (približne 15 g),
soľ a korenie podľa chuti
Všetky prísady vložte do odmernej nádobky v uvedenom
poradí. Ponorte ručný mixér až ku dnu nádobky. Spustite mixér
na najvyššiu rýchlosť a udržujte ho v tejto polohe, kým olej
nezačne emulgovať. Mixér nechajte zapnutý a pomaly dvíhajte
nadstavec k povrchu zmesi a zase ho spustite ku dnu, aby sa
rozptýlili zvyšky oleja. Dĺžka prípravy: 1 minúta (do šalátu) až
2 minúty na vytvorenie tuhšej zmesi (napr. na dip).
Šľahacia metlička (pozri str. 3, obr. B)
Metličku používajte len na šľahanie šľahačky, bielkov, miešanie
piškótového cesta a hotových dezertov.
• Vložte metličku (8b) do meniča rýchlosti (8a) a potom k nej
pripojte motorovú časť (4).
• Šľahaciu metličku vložte do misky a zariadenie zapnite.
• Po použití odpojte prístroj od elektrickej zásuvky a stlačte
uvoľňovacie tlačidlá (5), aby sa odpojila motorová časť. Na
záver vytiahnite metličku z meniča rýchlosti.
Užitočné rady
• Použite stredne veľkú misku.
• Šľahaciu metličku držte mierne naklonenú a pohybujte ňou
doprava.
• Spracúvajte maximálne 400 ml vychladenej smotany na
šľahanie (min. obsah tuku 30 %, teplota 4 – 8 °C): Začnite
pomaly (spínač stlačte iba mierne) a postupne rýchlosť
zvyšujte (spínač stlačte väčšou silou).
• Sneh z bielkov (max. 4 vajcia): Začnite strednou rýchlosťou
(spínač stlačte do polovice) a postupne rýchlosť zvyšujte
(spínač stlačte väčšou silou).
Kompaktné príslušenstvo k ručným
kuchynským prístrojom
Kompaktné príslušenstvo (9) k ručným kuchynským prístrojom
je ideálne prispôsobené na:
• sekanie či mixovanie potravín,
• miesenie cesta (vytvoreného z maximálne 250 g múky),
• krájanie a strúhanie.
Sekanie (pozri str. 4, obr. D)
Nôž (13) slúži na sekanie mäsa, syra, cibule, byliniek, cesnaku,
mrkvy, vlašských orechov, lieskových orechov, mandlí atď.
Odporúčame riadiť sa podľa tabuliek uvedených v častiach
D a E, v ktorých sú uvedené maximálne množstvá spracováva-
ných potravín a optimálne pracovné rýchlosti.
Nesekajte príliš tvrdé potraviny, ako sú ľadové kocky,
muškátový oriešok, kávové zrná alebo obilné zrná.
Pred použitím sekacieho nadstavca …
• mäso, syr, cibuľu, cesnak, mrkvu či papričky najskôr
nadrobno nakrájajte
• odstráňte stonky byliniek a orechové škrupiny
• z mäsa vyberte kocky, šľachy a chrupavky
• s miskou na sekanie vždy používajte protisklzový krúžok
(12).
Pozor: Ostrie je veľmi ostré! Vždy ho uchopte za vrchnú
plastovú časť a manipulujte s ním opatrne.
Z noža opatrne odstráňte plastový kryt.
1. Nôž nasaďte na stredový čap misky (11), zatlačte naň a
otočte ním.
2. Do misky vložte potraviny. Na misku nasaďte veko (10) tak,
aby sa západka (10d) nachádzala vedľa rukoväte misky.
3. Vekom otočte doprava tak, aby sa západka zasunula nad
rukoväť. Zaistenie veka spoznáte podľa zreteľného
cvaknutia.
4. Motorový diel (4) vložte do násadky (10a).
5. Zariadenie pripojte do elektrickej siete a skontrolujte, či je
stláčací nástroj na svojom mieste.
6. Zariadenie zapnite a druhou rukou pridržujte misku.
7. Po použití prístroj odpojte od elektrickej zásuvky a
stlačením uvoľňovacích tlačidiel (5) oddeľte motorový diel.
Vyberte stláčací nástroj.
8. Stlačte a podržte západku (10d). Veko (10) odistite
otočením doľava.
9. Veko nadvihnite.
10. Pred vybratím spracovanej potraviny opatrne vyberte nôž.
Nôž je pred vybratím potrebné mierne pootočiť.
Mixovanie ľahkého cesta
Nôž (13) je možné využiť aj na mixovanie ľahkého cesta,
napríklad palacinkového alebo tortového cesta vyrobeného
z maximálne 250 gramov múky.
Tip na recept: Palacinkové cesto
Do misky najskôr nalejte 375 ml mlieka, potom pridajte 250 g
múky a na záver pridajte 2 vajcia. Cesto rozmixujte najvyššou
rýchlosťou tak, aby neobsahovalo hrudky.
Miesenie cesta
Časť D obrázka sa vzťahuje aj na používanie miesiaceho
nadstavca.
Miesiaci nadstavec (14) je určený na miesenie rôznych druhov
ciest ako napríklad kysnutého alebo lístkového cesta (z maxi-
málne 250 g múky).
• Miesiaci nadstavec vložte do misky (11).
• Do misky nasypte maximálne 250 g múky a pridajte ďalšie
prísady (okrem tekutín).
• Zariadenie zapnite plnou rýchlosťou.
• Zariadenie nechajte spustené a postupne plniacim hrdlom
prilievajte tekuté prísady.
• Cesto je možné miesiť najviac 1 minútu. Potom je potrebné
nechať motorový diel 10 minút chladnúť.
Tip na recept: Cesto na pizzu
250 g múky, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky sušeného droždia,
5 polievkových lyžíc olivového oleja, 150 ml vody (vlažnej).
Tip na recept: Lístkové cesto
250 g múky, 170 g masla (studeného, nakrájaného na malé
kúsky), 80 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1 malé vajce, štipka soli
Nepoužívajte teplé, mäkké maslo.
Až bude cesto dobre prepracované, prestaňte ho miesiť.
V opačnom prípade môže cesto príliš zmäknúť.
Sekanie / drvenie (pozri str. 5, obr. E)
Plátkovač (15a) je možné využiť na krájanie uhoriek, cibule,
húb, jabĺk, mrkvy, reďkvičiek, surových zemiakov, cukiet alebo
kapusty.
57221101042_MQ775_S6-80.indd 46 28.02.13 12:28