Znamená to, že motor je v činnosti a prečer-
páva chladivo cez systém.
Nákup mrazených potravín
Vaša mraznička je označená 4 hviezdička-
mi. Pri nákupe mrazených potravín si pozri-
te pokyny na skladovanie uvedené na ich
obale. Všetky potraviny budete môcť skla-
dovať po dobu uvedenú na ich obale, preto-
že mraznička je označená 4 hviezdičkami.
Táto doba je zvyčajne uvedená ako "Doba
minimálnej trvanlivosti" na prednej strane
obalu.
Kontrola teploty mrazničky
Skontrolujte teplotu mrazených potravín v
obchode, kde nakupujete mrazené potravi-
ny. Teplomer by mal ukazovať teplotu nižšiu
ako -18 °C.
Starostlivo vyberte balíčky s potravina-
mi
Prezrite si balíček s mrazenými potravinami
a uistite sa, že je v dobrom stave.
Mrazené potraviny kupujte nakoniec
Mrazené potraviny nakupujte v supermarke-
te ako posledné.
Uchovávajte mrazené potraviny spolu
Počas návštevy supermarketu a počas ce-
sty domov uchovávajte všetky mrazené po-
traviny spoločne, aby sa vzájomne ochladzo-
vali.
Mrazené potraviny ihneď uskladnite
Nekupujte mrazené potraviny, ak ich nemô-
žete hneď uložiť do mrazničky. Vo väčšine
supermarketov a v špecializovaných predaj-
niach možno kúpiť špeciálne tepelne izolač-
né tašky. Mrazené potraviny v nich vydržia
dlhšie.
Zmrazovanie čerstvých potravín
Maximálne povolené množstvo potravín, kto-
ré sa dá zmraziť počas 24 hodín, ak je teplo-
ta v miestnosti 25 °C, je uvedené na štítku s
technickými špecifikáciami na zadnej strane
tohto návodu. Nikdy nezmrazujte viac potra-
vín, ako je povolené. 24 hodín pred vlože-
ním čerstvých potravín nastavte ovládač te-
ploty do polohy maximálneho chladenia. Po-
čas nastavenia maximálneho chladenia bu-
de kompresor nepretržite v činnosti. Po ďal-
ších 24 hodinách vráťte gombík termostatu
do strednej polohy. Toto nastavenie nemu-
síte používať pri vkladaní mrazených potra-
vín.
Príprava ľadových kociek
Vlejte vodu do misky na prípravu ľadových
kociek (nedodáva sa) do dvoch tretín a vlož-
te misku do mrazničky. Príprava ľadových
kociek trvá približne 2 až 3 hodiny. Ľadové
kocky sa dajú ľahko vybrať prehnutím misky
alebo ak misku krátko opláchnete prúdom
studenej vody.
Ako rozmrazovať mrazené potraviny
1. Potraviny voľne prikryte.
2. Rozmrazujte pri izbovej teplote. Neza-
budnite, že rozmrazovanie v teplom pro-
stredí podporuje množenie baktérií.
3. Vždy sa uistite, že pred varením nie sú
na potravinách ľadové kryštáliky, predov-
šetkým na mäse. Tieto kryštáliky indiku-
jú, že potraviny nie sú úplne rozmraze-
né. Pri varení spôsobia zníženie teploty.
Nižšie teploty pri varení nemusia zničiť
baktérie.
4. Potraviny uvarte čo najskôr po rozmraze-
ní.
5. Kvapalinu, ktorá unikla počas rozmrazo-
vania, nechajte odkvapkať a vylejte.
Rozmrazovanie mrazenej zeleniny
Niektoré potraviny musíte pred varením roz-
mraziť. Zeleninu a cestoviny môžete pridať
priamo do vriacej vody alebo ich variť v pa-
re. Mrazené omáčky a polievky môžete vlo-
žiť do hrnca a mierne ohrievať, kým sa ne-
rozpustia.
Rozmrazovanie mrazených potravín v
rúre
Mnoho mikrovlnných rúr a rúr na peč
enie
má k dispozícii nastavenia na rozmrazova-
nie potravín. Aby sa predišlo množeniu bak-
térií, používajte iba toľko potravín, koľko po
rozmrazení spracujete.
Bezpečnostné pokyny
Nikdy znovu nezmrazujte rozmrazené potra-
viny bez toho, že by ste ich uvarili. Zabráni-
te tak množeniu baktérií. Nikdy znovu ne-
zmrazujte mäkkýše.
Zmrazovanie čerstvých potravín (rady)
Používajte kvalitné potraviny a čo najmenej
s nimi manipulujte. Zmrazujte malé porcie
potravín, pretože sa zmrazia rýchlejšie, po-
trebujú menej času na rozmrazenie a bude-
te môcť používať iba toľko potravín, koľko
potrebujete. Najprv odhadnite množstvo po-
travín, ktoré chcete zmrazovať. Použitím
gombíka termostatu znížte teplotu v mraz-
ničke (približne -25° C), aby sa zmrazovanie
urýchlilo a potraviny sa lepšie udržali. Na-
51