Aeg-Electrolux MC1751EW Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka

Táto príručka je tiež vhodná pre

Dovozca:
ELECTROLUX
DOMÁCE SPOTREBICE SK
ELECTROLUX SLOVAKIA, spol. s r.o.
Seberíniho 1
821 03 Bratislava
tel.: 02/4333 4322 (55)
Vaše otázky nám môžete zaslat na
e-mailovú adresu:
www.electrolux.sk
MC 1751 E / MC 1761 E
Mikrovlnná rúra
Návod na používanie
Vážená zákaznícka, vážený zákazník
Dakujeme, že ste si kúpili túto mikrovlnnú rúru, a tým prejavili dôveru znacke AEG.
Tento návod na používanie si dôkladne precítajte ešte pred prvým použitím spotrebica. Obsiahnuté
informácie a pokyny vám pomôžu optimálne využit všetky prednosti vašej novej mikrovlnnej rúry. Váš
spotrebic vás za túto nepatrnú námahu odmení bezchybnou prevádzkou a vyhnete sa tiež zbytocným
servisným nákladom. Návod na používanie starostlivo uschovajte, aby ste ho mohli použit aj v
budúcnosti.
Výstražným trojuholníkom a/alebo slovne (Pozor!, Upozornenie!) sú zvýraznené tie pokyny,
ktoré sú dôležité pre vašu bezpecnost alebo funkcnost spotrebica. Tieto pokyny
bezpodmienecne dodržiavajte.
Tento symbol a ocíslované pokyny vás budú krok za krokom sprevádzat pri obsluhe
spotrebica.
Táto znacka vás upozorní na dodatocné informácie k obsluhe a praktickému používaniu
spotrebica.
Symbolom datelinového trojlístka sú oznacené tipy a pokyny pre úsporné a ekologické
používanie spotrebica.
Pre prípad poruchy obsahuje táto prírucka pokyny na samostatné odstránenie vzniknutých problémov,
pozri kapitolu "Co robit, ked..."
Ak vám tieto pokyny nepostacia na odstránenie poruchy, obrátte sa na autorizované servisné stredisko
Electrolux. Najskôr si však precítajte kapitolu "Servis" na konci tejto prírucky. Zoznam autorizovaných
servisných stredísk je priložený.
2
51
3
Obsah
Dôležité bezpecnostné pokyny.................................................................................................................4
Spotrebic a príslušenstvo ........................................................................................................................8
Ovládací panel .........................................................................................................................................9
Pred prvým použitím ..............................................................................................................................10
Nastavenie hodín ...................................................................................................................................10
Co sú mikrovlny? ...................................................................................................................................11
Vhodný riad ...........................................................................................................................................12
Tipy a postupy .......................................................................................................................................14
Pokyny k nastavovaniu výkonu ..............................................................................................................20
Mikrovlnná tepelná úprava .....................................................................................................................21
Dalšie praktické funkcie..........................................................................................................................22
Automatické programy............................................................................................................................24
Tabulky automatickej tepelnej úpravy a rozmrazovania.........................................................................25
Recepty pre automatické programy AC-6, AC-7.....................................................................................29
Tabulky prípravy pokrmov......................................................................................................................31
Cistenie a ošetrovanie............................................................................................................................42
Co robit, ked...........................................................................................................................................43
Servis.....................................................................................................................................................44
Zárucné podmienky................................................................................................................................44
Technické údaje.....................................................................................................................................45
Dôležité pokyny......................................................................................................................................46
Inštalácia................................................................................................................................................47
50
Ochrana proti požiaru
Mikrovlnnú rúru by ste pocas prevádzky
nemali nechávat bez dozoru. Príliš vysoký
výkonový stupen alebo príliš dlhý cas
tepelnej úpravy môže mat za následok
prehriatie a vznietenie pokrmu.
Použitá elektrická zásuvka musí byt nepretržite
prístupná, aby bolo možné v prípade potreby
zástrcku spotrebica vytiahnut.
Spotrebic treba zapojit do elektrickej siete s
nasledujúcimi parametrami: 230 V, striedavý
prúd, 50 Hz, poistka minimálne 10 A alebo
bezpecnostný automatický spínac minimálne o
10 A.
Spotrebic odporúcame napojit na samostatný
prúdový obvod.
Spotrebic neumiestnujte ani neinštalujte v
exteriéroch.
Ak pokrmy, ktoré sa v mikrovlnnej rúre
zohrievajú, zacnú dymit, dvierka spotrebica
nikdy neotvárajte. Spotrebic vypnite,
zástrcku odpojte z elektrickej zásuvky a
pockajte, kým pokrm neprestane dymit. Ak
by ste otvorili dvierka, kým pokrm dymí,
mohlo by dôjst k jeho vznieteniu.
Používajte len také nádoby a riad, ktoré sú
vhodné pre použitie v mikrovlnných rúrach.
Pozri aj pokyny na strane 12 a 13.
Ak v mikrovlnnej rúre pripravujete pokrmy v
nádobách z plastu, papiera alebo iných
horlavých materiálov, spotrebic nikdy
nenechávajte bez dozoru.
Ochranu proti prskaniu na vlnovod,
vnútorný priestor, otocný tanier a nosic
otocného taniera po každom použití
spotrebica dobre vycistite. Všetky tieto casti
by mali byt suché a zbavené mastnoty.
Nahromadené prskance tuku sa môžu
prehriat, zacat dymit alebo sa vznietit.
4
V blíz
otvorov nesmú byt žiadne horlavé materiály.
Ventilacné otvory nesmú byt nikdy
zablokované.
Z obalov a pokrmov odstránte všetky kovové
uzávery, drôty a pod.. Iskrenie na kovovom
povrchu môže vyústit do vzniku požiaru.
Mikrovlnnú rúru nepoužívajte na fritovanie a
smaženie pokrmov v oleji alebo tuku. Teplotu v
takomto prípade nie je možné ovládat a môže
dôjst k vznieteniu.
Pri príprave pukancov (popcornu) používajte
len odporúcané priložené nádoby vhodné pre
mikrovlnné rúry.
V spotrebici neskladujte žiadne potraviny ani
iné predmety.
Po spustení spotrebica skontrolujte nastavenia
a ubezpecte sa, že rúra pracuje správne.
Pri obsluhe sa riadte pokynmi v tomto návode
na používanie.
Ochrana pred poranením
Výstražné upozornenie:
Spotrebic nepoužívajte, ak je poškodený, alebo
nefunguje správne. Pred spustením spotrebica
skontrolujte nasledujúce body:
a) Dvierka sa musia bez problémov zatvárat,
nesmú byt zle vyrovnané alebo zvlnené.
b) Záves dvierok a bezpecnostný blokovací
mechanizmus nesmie byt uvolnený alebo
zlomený.
c) Tesnenia a tesniace plochy nesmú byt
poškodené.
d) Vo vnútornom priestore a na dvierkach
nesmú byt žiadne priehlbiny alebo poškodené
miesta.
e) Prívodný kábel a zástrcka nesmú byt
poškodené.
Dôležité bezpecnostné pokyny
Nasledujúce dôležité bezpecnostné pokyny si dôkladne precítajte. Návod na používanie starostlivo
uschovajte, aby ste ho mohli použit aj v budúcnosti.
49
Pokyny pre inštaláciu
Zapojenie do elektrickej siete
- Dbajte na to, aby bol použitá elektrická zásuvka lahko prístupná,
aby bolo možné v prípade potreby zástrcku spotrebica rýchlo
vytiahnut.
- Zásuvka by nemala byt umiestnená za skrinkou.
- Optimálne umiestnenie zásuvky je nad skrinkou, pozri obr. A.
Ak zapojenie nad skrinkou v mieste A nie je možné, treba kábel
uvolnit z držiaka (pozri obrázok na strane 8, položka 13) a viest ho
pozdlž spotrebica.
- Spotrebic zapojte do elektrickej siete prostredníctvom uzemnenej,
správne inštalovanej zásuvky. Elektrická siet musí splnat nasledujúce
parametre: jednofázový striedavý prúd, 230V, 50Hz. Zásuvka musí by
istená poistkou o 10 A alebo viac.
- Prívodný kábel smie vymienat výlucne kvalifikovaný elektrikár.
- Pred inštaláciou pripevnite ku káblu kúsok špagátu. Ulahcí sa tým
zapojenie v bode A pri zabudovaní spotrebica.
- Pri vkladaní spotrebica do vysokej skrinky dbajte na to, aby prívodný
kábel nebol zacviknutý.
- Prívodný kábel a zástrcku nikdy neponárajte do vody alebo inej
tekutiny.
Elektrické zapojenie
Upozornenie:
Tento spotrebic musí byt uzemnený.
V prípade nedodržania tohto pokynu výrobca nerucí za akékolvek škody.
Ak zástrcka spotrebica nezodpovedá vašej elektrickej zásuvke, obrátte sa na autorizované
servisné stredisko. Zoznam autorizovaných servisných stredísk je priložený.
5
Za žiadnych okolností sa nepokúšajte
spotrebic opravovat alebo upravovat sami.
Opravy spotrebica, najmä tie, pri ktorých je
nutné odnat plášt, smie vykonávat výlucne
kvalifikovaný servisný technik.
Spotrebic nespúštajte pri otvorených dvierkach
alebo s akýmkolvek spôsobom upraveným
bezpecnostným blokovacím mechanizmom
dvierok.
Spotrebic nikdy nespúštajte, ak sa medzi
tesniacimi plochami a tesnením dvierok
nachádzajú nejaké predmety.
Dbajte na to, aby sa na tesnení dvierok a
okolitých castiach spotrebica neusádzala
špina alebo tuk. Riadte sa pokynmi v
kapitole Cistenie a ošetrovanie na stane 57.
Spotrebic treba udržiavat v cistote. V
opacnom prípade môže dôjst k poškodeniu
povrchov a negatívnemu ovplyvneniu
životnosti spotrebica. V krajnom prípade
môže byt ohrozená aj bezpecnost
spotrebica.
Osoby s kardiostimulátorom by sa mali
informovat u lekára alebo výrobcu
kardiostimulátora ohladne bezpecnostných
opatrení pre používanie mikrovlnnej rúry.
Ochrana pred úrazom elektrickým
prúdom
Za žiadnych okolností neodstranujte vonkajší
plášt spotrebica.
Dbajte na to, aby sa do otvorov
bezpecnostného blokovania dvierok alebo
ventilacných otvorov nedostala tekutina ani
žiadne predmety.
Ak vo vnútri spotrebica vylejete väcšie
množstvo tekutiny, musíte spotrebic okamžite
vypnút, odpojit od elektrickej site a obrátit sa
na autorizované servisné stredisko.
Prívodný kábel ani zástrcku nikdy neponárajte
do vody ani inej tekutiny.
Prívodný kábel nesmie byt v kontakte s
horúcimi plochami alebo ostrými hranami,
napríklad sa nesmie nachádzat v blízkosti
horúcich ventilacných otvorov v hornej casti na
zadnej strane spotrebica.
V žiadnom prípade sa nepokúšajte samostatne
vymienat žiarovku vnútorného osvetlenia.
Žiarovku smie vymienat výlucne autorizovaný
servisný technik. Ak sa žiarovka vypáli, obrátte
sa na autorizované servisné stredisko. Zoznam
autorizovaných servisných stredísk je priložený.
V prípade poškodenia prívodného kábla ho
treba nechat vymenit autorizovaným servisným
technikom za špeciálny nový kábel. Výmenu
kábla smie vykonávat výlucne kvalifikovaný
servisný technik.
Aby ste zabránili explózii alebo utajenému
varu, riadte sa nasledujúcimi pokynmi:
Pokrmy ani tekutiny nezohrievajte v
uzatvorených nádobách, pretože môže dôjst k
ich explózii.
Nikdy nepoužívajte uzatvorené nádoby.
Uzávery a viecka vždy odstránte. V dôsledku
zvýšenia tlaku môžu zatvorené nádoby
explodovat aj po vypnutí spotrebica.
Pri zohrievaní tek
utín budte opatrní. Používajte
nádoby s velkým plniacim otvorom, aby mohla
vzniknutá para z nádoby unikat.
Pri zohrievaní tekutín v mikrovlnnej rúre
budte pri vyberaní nádoby opatrní, aby
nedošlo k oneskorenému vyvretiu v
dôsledku utajeného varu.
Aby ste sa vyhli popáleniu spôsobenému
náhlym vyvretím (utajený var), riadte sa
nasledujúcimi pokynmi:
1.
Tekutiny pred zohrievaním / varením
premiešajte.
2. Do nádoby odporúcame vložit sklenú
tycku alebo podobný predmet.
3. Aj po zohriatí nechajte nádobu ešte chvílu
v mikrovlnnej rúre, aby nedošlo k
oneskorenému vyvretiu v dôsledku
utajeného varu.
Vajcia nevarte v škrupine. Vajcia uvarené na
tvrdo sa nesmú zohrievat v mikrovlnnej
rúre, pretože po zohriatí môžu explodovat.
Bezpecné používanie spotrebica
Ak hodláte mikrovlnnú rúru zabudovat spôsobom B alebo C, riadte sa nasledujúcimi pokynmi:
Skrinka, do ktorej je mikrovlnná rúra zabudovaná, musí mat od pracovnej dosky odstup aspon 500
mm (E). Mikrovlnná rúra nesmie byt zabudovaná priamo nad varným panelom alebo sporákom.
Spotrebic bol testovaný a schválený na prevádzku v blízkosti plynových, elektrických ako aj
indukcných sporákov a varných panelov.
Medzi varným polom a mikrovlnnou rúrou treba zachovat predpísaný odstup, aby nedošlo k
prehriatiu spotrebica, skrinky a príslušenstva.
Ak je mikrovlnná rúra v prevádzke, nezapínajte varné zóny alebo horáky varného pola bez varnej
nádoby (naprázdno).
Ak je niektorá varná zóna alebo horák varného pola zapnutý, pri používaní mikrovlnnej rúry budte
mimoriadne opatrní.
Rauchabzug = odvádzanie kuchynských výparov, Position A = spôsob A, Position B = spôsob B,
Position C = spôsob C, Position D = spôsob D, Backofen = bežná rúra
Spôsob
inštalácie
Rozmery výklenku
ŠxHxV
Minimálna hlbka medzery na
odvádzanie výparov
Odstup medzi skrinkou a
stropom
A 560x550x360 50 50
B+C 460 x 300 x 350
460 x 300 x 360
560 x 300 x 350
560 x 300 x 360
18
18
18
18
50
50
50
50
D 460 x 500 x 350
460 x 500 x 360
560 x 500 x 350
560 x 500 x 360
40
40
40
40
50
50
50
50
Rozmery sú uvedené v mm.
48
Pri varení alebo zohrievaní vajec, ktoré nie
sú vyšlahané alebo premiešané, bielok aj
žltok prepichnite, aby vajce neexplodovalo.
Pred zohrievaním uvarených vajec v
mikrovlnnej rúre odstránte škrupinu aj
šupku a vajcia nakrájajte na plátky.
Potraviny so šupkou, ako sú napríklad
zemiaky, klobásky, ovocie a pod., pred
zohrievaním v mikrovlnnej rúre prepichnite,
aby mohla para unikat.
Aby ste sa vyhli popáleniu:
Pri vyberaní pokrmov z rúry použite ochrannú
rukavicu (chnapku).
Nádoby, obaly na pukance, varné vrecká a
podobne otvárajte vždy v bezpecnej
vzdialenosti od tváre a odklonené od rúk, aby
ste sa vyhli popáleniu horúcou parou.
Pred servírovaním vždy skontrolujte teplotu
pokrmu a zamiešajte ho. Osobitnú
pozornost venujte pokrmom a nápojom
urceným pre bábätká, malé deti a staršie
osoby.
Teplota nádoby alebo obalu nie je smerodajná
pri odhadovaní skutocnej teploty pokrmu alebo
nápoja. Vždy treba skontrolovat teplotu
servírovaného pokrmu alebo nápoja.
Pri otváraní dvierok mikrovlnnej rúry zachovajte
dostatocný odstup, aby ste predišli popáleniu
vystupujúcim teplom alebo parou.
Plnené a pecené pokrmy po skoncení tepelnej
úpravy nakrájajte na plátky, aby mohla para bez
problémov uniknút, a aby ste sa vyhli
popáleniu.
Dbajte na to, aby sa deti zdržovali v
bezpecnej vzdialenosti od prístupných castí
spotrebica a jeho dvierok, ktoré sa pocas
môžu zohriat spôsobit popáleniny.
Pred cistením sa ubezpecte, že sú všetky casti
spotrebica dostatocne vychladnuté.
6
Ochrana detí
Upozornenie: Deti môžu spotrebic používat
výlucne pod dohladom dospelej osoby.
Okrem toho musia byt deti dostatocne
poucené ohladne bezpecného používania a
musia rozumiet nebezpecenstvu, ktoré
súvisí s nesprávnou obsluhou.
O dvierka spotrebica sa neopierajte, nevešajte
sa na ne a nehojdajte sa na nich. Mikrovlnná
rúra nie je hracka.
Deti by mali byt oboznámené so všetkými
bezpecnostnými pokynmi: napríklad ohladne
používania chnapky a opatrného odnímania
pokrievky. Budte opatrní najmä pri použití
materiálov, ktoré ovplyvnujú chrumkavost
pokrmu, pretože sa zohrievajú na velmi vysokú
teplotu.
Dalšie pokyny
Spotrebic žiadnym spôsobom neupravujte.
Tento spotrebic je urcený na použitie v
domácnosti a výlucne na tepelnú úpravu
pokrmov. Spotrebic sa nehodí na komercné
úcely a na použitie v laboratóriu.
Aby ste zabránili poškodeniu spotrebica
Pri uvedení rúry do prevádzky bez pokrmu
môže dôjst k poškodeniu spotrebica.
Ak použijete špeciálny riad na pecenie alebo
samoohrevný materiál treba medzi otocný
tanier a riad umiestnit tepelnoizolacný materiál
(napr. porcelánový tanier). Zabránite tým
poškodeniu otocného taniera a nosica otocného
taniera vplyvom tepla. Odporúcané casy
zohrievania riadu by ste nemali prekracovat.
Používajte len originálny priložený otocný tanier
a nosic. Mikrovlnnú rúru nepoužívajte bez
otocného taniera.
Nepoužívajte žiaden kovový riad, pretože
odráža mikrovlny a môže viest k iskreniu. Do
spotrebica tiež nedávajte konzervy.
Inštalácia
Inštalácia spotrebica
1. Zo spotrebica odstránte všetok obalový materiál a
skontrolujte, ci spotrebic nie je poškodený a ci žiadne casti
nechýbajú.
2. Štandardné prevedenie tejto mikrovlnnej rúry je urcené na
zabudovanie do skrinky s výškou 260 mm. Ak chcete
mikrovlnnú rúru zabudovat do skrinky s výškou 350 mm,
odmontujte 4 nožicky na dolnej strane spotrebica (3 vyššie a
jednu nižšiu). 3 vyššie nožicky nahradte priloženými
náhradnými nožickami, nízku nožicku nenahradzujte.
3. Ak hodláte mikrovlnnú rúru umiestnit nad bežnú rúru
(spôsob A), použite dodávanú platnu.
a) platnu odrežte podla vnútornej šírky kuchynskej
jednotky;
b) odstránte ochrannú fóliu lepiacej pásky a platnu
pripevnite na zadný okraj regálu tak, aby prekryla
medzeru na údržbu (pozri obrázok).
4. Mikrovlnnú rúru opatrne a nenásilne zasunte do kuchynskej
jednotky tak, aby predný rám rúry doliehal k prednej casti
skrinky bez medzier.
5. Dbajte na to, aby stál spotrebic stabilne a rovno. Ubezpecte
sa, že je medzi vyššie umiestnenými dvierkami skrinky a
hornou castou rámu spotrebica dodržaný odstup 5 mm
(pozri obrázok).
6. Pomocou priložených skrutiek rúru pripevnite v takejto
polohe. Upevnovacie body sa nachádzajú v hornej a dolnej
casti spotrebica (pozri obrázok na strane 8, položka 9).
7. Na záver skontrolujte, ci inštalácia spotrebica zodpovedá
pokynom v tomto návode na používanie a pokynom na
inštaláciu bežnej rúry zo strany výrobcu.
Mylarplate = platna, Backofen = bežná rúra
Innenraumbreite = vnútorná šírka, Wartungsöffnung = otvor na údržbu
Mikrovlnnú rúru môžete umiestnit spôsobom A alebo spôsobom B:
47
7
Aby ste predišli poškodeniu otocného taniera,
dodržujte nasledujúce pokyny:
a) Pred cistením nechajte otocný tanier
vychladnút.
b) Na studený otocný tanier nedávajte horúci
riad alebo pokrm.
c) Na horúci otocný tanier nedávajte studený
riad alebo pokrm.
Pocas prevádzky nekladte na hornú cast
spotrebica žiadne predmety.
Upozornenia:
Ak máte otázky ohladne zapojenia spotrebica
do elektrickej siete, obrátte sa na
kvalifikovaného elektrikára.
Výrobca ani predajca nezodpovedajú za
akékolvek škody a zranenia spôsobené
nesprávnym zapojením spotrebica do
elektrickej siete.
Vodná para alebo kvapky vody sa môžu
vyzrážat na vnútorných povrchoch, resp.
tesnení dvierok a tesniacich plochách
spotrebica. Ide o normálny jav a neznamená to
únik mikrovln alebo inú poruchu.
Dôl
ežité pokyny
Ekologická likvidácia obalu a starého spotrebica
Obal
Naše mikrovlnné rúry si pocas prepravy vyžadujú úcinnú ochranu. Obaly sa však snažíme
redukovat na najnižšiu možnú mieru.
Jednotlivé casti obalov (napr. fólie, polystyrén) môžu predstavovat pre deti nebezpecenstvo.
Hrozí nebezpecenstvo zadusenia! Obaly odstránte z dosahu detí!
Všetky použité materiály sú ohladuplné voci životnému prostrediu a je možné ich opätovne
použit.
Kartónové casti sú vyrobené zo starého papiera, drevené casti nie sú opracované. Plasty sú
oznacené takto:
«PE» - polyetylén, napr. fólie
«PS» - polystyrén, napr. výpln (zásadne bez freónov)
«PP» - polypropylén, napr. previazanie.
Spracovaním a opätovným použitím obalových materiálov šetríme suroviny a prispievame k
redukcii odpadu. Obaly odovzdajte do najbližšieho recyklacného centra. Adresu získate na
miestnom úrade správy.
Starý spotrebic
Skôr, ako sa starého spotrebica definitívne zbavíte, upravte ho tak, aby sa už nedal použit.
Vytiahnite jeho zástrcku z elektrickej zásuvky, elektrický kábel odrežte a odstránte. Vyradený
spotrebic odovzdajte v špecializovanej skládke recyklovatelného odpadu.
46
Spotrebic a príslušenstvo
1. Predná cast spotrebica
2. Vnútorné osvetlenie
3. Ovládací panel
4. Tlacidlo otvárania dvierok
5. Ochrana proti prskancom na vlnovod
6. Vnútorný priestor
7. Pohonná jednotka
8. Tesnenia dvierok a tesniace plochy
9. Upevnovacie prvky (4 miesta)
10. Ventilacné otvory
11. Plášt
12. Zadná strana spotrebica
13. Držiak prívodného kábla
14. Prívodný kábel
Príslušenstvo
Skontrolujte, ci ste spolu so spotrebicom
obdržali aj nasledujúce príslušenstvo:
(15) otocný tanier (16) nosic otocného taniera
(17) 4 upevnovacie skrutky (nie sú zobrazené)
- Nosic otocného taniera umiestnite na
pohonnú jednotku (hnací hriadel) na dne
vnútorného priestoru rúry.
- Na nosic potom položte otocný tanier.
- Aby ste predišli poškodeniu otocného
taniera, treba dbat na to, aby ste pri
vyberaní riadu alebo použitej nádoby
nezachytili okraj otocného taniera.
Upozornenie: Pri objednávaní príslušenstva
udajte kompetentnému pracovníkovi servisného
strediska alebo zákazníckeho centra
nasledujúce údaje: názov príslušenstva a
model výrobku.
8
Technické údaje
Sietové napätie: 230 V, 50 Hz, jedna fáza
Poistky/prerušovac: minimálne10 A
Príkon: 1,2 kW
Výstupný výkon: 800 W (IEC 60705)
Mikrovlnná frekvencia: 2450 MHz
Vonkajšie rozmery: MC 1751E 492 mm (Š) x 370 mm (V) x 316 mm (H)
MC 1761E 592 mm (Š) x 370 mm (V) x 316 mm (H)
Vnútorné rozmery: 285 mm (Š) x 202 mm (V) x 298 mm (H) *
Vnútorný objem: 17 litrov
Otocný tanier: Ø 272 mm, sklo
Hmotnost: cca. 15,5 kg
Vnútorné osvetlenie: 25 W / 240 -250 V
* Vnútorný objem sa vypocítava z maximálnej nameranej šírky, výšky a hlbky.
Skutocný vnútorný využitelný objem je však o nieco menší.
Tento spotrebic zodpovedá požiadavkám smerníc ES 89/336 a 73/23, vrátane úpravy 93/68.
Výrobca si vyhradzuje právo na zmenu technických údajov bez predchádzajúceho upozornenia a
zdôvodnenia v záujme nepretržitého technického vývoja.
45
9
Ovládací panel
1 Displej
2 Ukazovatele a symboly
Podla inštrukcií sa príslušný svetelný
ukazovatel nad symbolom rozsvieti, alebo
zacne blikat. Ked ukazovatel bliká, stlacte
príslušné tlacidlo s rovnakým s
ymbolom, alebo
vykonajte požadovaný krok.
Premiešat
Obrátit
kg / hmotnost
Mikrovlnné výkonové stupne
Symbol prebiehajúcej tepelnej úpravy
3 Otocný ovládac na nastavenie
hodín/hmotnosti
4 Tlacidlo nastavenia výkonového stupna
5 Tlacidlo automatických programov
Toto tlacidlo slúži na nastavenie jedného z 12
automatických programov.
6 Tlacidlo Štart/Quick
7 Tlacidlo Stop
8 Tlacidlo otvárania dvierok
Servis
V kapitole “Co robit, ked ...“ sú uvedené niektoré problémy, ktoré môžete odstránit aj samostatne. V
prípade poruchy si preto najprv precítajte túto kapitolu. Ak v nej nenájdete potrebné rady, obrátte sa na
autorizované servisné stredisko. Zoznam autorizovaných servisných stredísk je priložený. Na rozhovor
s kompetentným servisným technikom sa dôkladne pripravte. Ulahcí sa tým diagnostikovanie poruchy a
rozhodovanie, ci je návšteva servisného technika nevyhnutná.
Pri rozhovore so servisným strediskom a pri objednávaní náhradných dielov uvedte nasledujúce
informácie:
Model:
Sériové císlo: .....................................
PNC: ..................................................
Dátum kúpy: ......................................
Tieto údaje sú uvedené na typovom štítku spotrebica. Napíšte si ich sem hned po vybalení spotrebica,
aby ste ich mali vždy po ruke. Tieto údaje umožnia pracovníkom servisu pripravit správne náhradné
diely. Vyhnete sa tak opakovanej návšteve servisných technikov a ušetríte. Služby servisného strediska
pocas zárucnej doby nebudú bezplatné, ak sa jedná o neopodstatnenú reklamáciu alebo poruchu,
spôsobenú nesprávnym použitím spotrebica. Preto sa dôsledne riadte pokynmi v tejto prírucke.
Náhradné diely majú k dispozícii výlucne autorizované servisné strediská. V prípade poruchy sa preto
vždy obrátte na autorizované servisné stredisko. Príslušný zoznam je priložený.
Zárucné podmienky
Electrolux Slovakia, divízia Domáce spotrebice, poskytuje na výrobky 2-rocnú záruku. Viac informácií o
záruke nájdete na priloženom zárucnom liste.
Servis AEG 24
Electrolux Slovakia s.r.o. poskytuje na tento spotrebic servis "AEG 24". Autorizovaný servis podla
zoznamu v zárucnom liste pocas pracovných dní vykoná servisný zásah do 24 hodín od nahlásenia
poruchy.
Zmena podmienok vyhradená bez predchádzajúceho upozornenia!
44
Nastavenie hodín
Hodiny môžete používat v 12-hodinovom alebo 24-hodinovom režime.
1. Ak chcete nastavit hodiny na 12-hodinový formát, stlacte tlacidlo nastavenia
výkonového stupna a podržte ho stlacené približne 3 sekundy. Na displeji sa
zobrazí .
2. Ak chcete po kroku 1 nastavit hodiny spät na 24-hodinový formát, znovu
stlacte tlacidlo nastavenia výkonového stupna a podržte ho stlacené približne
1 sekundu. Na displeji sa zobrazí .
Pri nastavovaní hodín postupujte podla nasledujúceho príkladu:
Príklad: Nastavenie casu 23.35 pri 24-hodinovom casovom formáte.
1. Zvolte funkciu hodín (12-hodinový formát)
Nastavte 24-hodinový formát hodín.
2. Nastavte pocet hodín. Otocný ovládac na nastavenie hodín/hmotnosti otocte v smere hodinových
ruciciek a nastavte požadovaný pocet hodín (v našom prípade 23).
3. Stlacením tlacidla nastavenia výkonového stupna prepnete nastavovanie z hodín na minúty.
4. Nastavte pocet minút. Otocný ovládac na nastavenie hodín/hmotnosti otocte v smere hodinových
ruciciek a nastavte požadovaný pocet minút (v našom prípade 35).
5. Stlacením tlacidla nastavenia výkonového stupna nastavený cas uložíte a hodiny spustíte.
Pred prvým použitím
Zástrcku spotrebica zapojte do elektrickej
zásuvky.
1. Na displeji bude blikat
nasledovné:
2. Stlacte tlacidlo Stop. Na displeji sa zobrazí
nasledovné:
3. Pokyny k nastaveniu hodín sú uvedené
nižšie.
10
Používanie tlacidla Stop
1. Zrušenie chybného zadania pri
programovaní.
2. Prechodné prerušenie prebiehajúcej
prevádzky.
3. Zrušenie programu pocas prevádzky
(tlacidlo treba stlacit dvakrát).
3 sekundy
podržat
1 x 3 sekundy podržat
Skontrolujte displej
Co robit, ked...
... mikrovlnná rúra nefunguje?
Skontrolujte, ci
- je zástrcka spotrebica zapojená v
elektrickej zásuvke;
- sú v poriadku poistky domácej elektrickej
inštalácie; Ak sa poistky viackrát za sebou
vypália, obrátte sa na kvalifikovaného
elektroinštalatéra.
- neide o prerušenie dodávky elektrickej
energie;
- nie je aktivovaná detská poistka.
... sa mikrovlnná rúra nespustí?
Skontrolujte, ci
- sú dvierka rúry správne zatvorené;
- sa medzi dvierka nedostali zvyšky
pokrmov alebo cudzie predmety;
- sú tesnenie dvierok a tesniace plochy
cisté;
- ste stlacili tlacidlo Štart/Quick.
... sa otocný tanier neotáca?
Skontrolujte, ci
- je nosic a otocný tanier správne
umiestnený;
- nie je otocný tanier vypnutý;
- ste nepoužili riad, ktorý presahuje cez
otocný tanier;
- pokrm nepresahuje cez otocný tanier a
neblokuje ho;
- sa pod otocným tanierom nenachádzajú
zvyšky pokrmov.
... sa mikrovlnná rúra nevypne?
- Zástrcku spotrebica odpojte od elektrickej
zásuvky, alebo vypnite poistku.
- Obrátte sa na autorizované servisné
stredisko.
... sa vypáli žiarovka vnútorného
osvetlenia rúry?
- Obrátte sa na autorizované servisné
stredisko. Výmenu žiarovky smie
vykonávat výlucne kvalifikovaný odborník.
... sa pokrmy zohrievajú pomalšie a
tepelná úprava trvá dlhšie?
- Nastavte dlhší cas tepelnej úpravy
(dvojnásobné množstvo = takmer
dvojnásobný cas tepelnej úpravy).
- Ak bol pokrm chladnejší ako obycajne,
pocas tepelnej úpravy ho obrátte alebo
premiešajte.
- Nastavte vyšší výkon.
Upozornenie:
Ak pokrm pripravujete pri výkone 800 W dlhšie ako je stanovený štandardný cas, výkon
spotrebica sa automaticky zníži, aby nedošlo k prehriatiu. (Mikrovlnný výkon sa zníži na 560 W.) Po 90-
sekundovej prestávke sa znovu nastaví plný výkon.
Prevádzkový režim Štandardný cas Redukovaný výkon
Mikrovlny (800 W) 20 minút mikrovlny - 560 W
43
11
Upozornenie:
1. Otocný ovládac na nastavenie
hodín/hmotnosti môžete otácat v smere, aj
proti smeru hodinových ruciciek.
2. Ak ste pri programovaní spravili chybu,
stlacte tlacidlo Stop.
3. Ak došlo k výpadku dodávky energie, po
jej obnovení sa bude na displeji s
prestávkami objavovat .
Co sú mikrovlny?
Mikrovlny sú elektromagnetické vlny, podobne
ako rozhlasové a televízne vlny.
Mikrovlny vyrába v mikrovlnnej rúre magnetrón.
Ich pôsobením zacnú molekuly vody v
pokrmoch kmitat. Spôsobeným trením vzniká
teplo, vdaka ktorému sa pokrmy rozmrazia
alebo tepelne upravia. Tajomstvo krátkej doby
prípravy spocíva v tom, že mikrovlny prenikajú
do pokrmu priamo a zo všetkých strán. Energia
sa tak optimálne využíva. Pre porovnanie, pri
varení na varnom paneli prechádza energia ku
pokrmu takpovediac "obchádzkou", pretože z
varnej zóny prechádza najprv na varnú nádobu
a potom z varnej nádoby na pokrm. Pri takejto
obchádzke sa stráca vela energie.
Ak sa to stane pocas tepelnej úpravy
pokrmu, program sa zruší. Nastavený
denný cas sa tiež zruší.
4. Pri opätovnom nastavovaní aktuálneho
denného casu postupujte podla vyššie
uvedených pokynov.
Vlastnosti mikrovln
Mikrovlny prenikajú cez všetky nekovové
predmety zo skla, porcelánu, keramiky, plastu,
dreva a papiera. To je dôvodom, preco sa tieto
materiály v mikrovlnnej rúre nezohrejú. Riad sa
zohrieva len nepriamo prostredníctvom pokrmu.
Pokrmy pohlcujú mikrovlnnú energiu a vdaka
nej sa zohrievajú.
Cez kovové materiály mikrovlny nepreniknú. V
takomto prípade sa mikrovlny odrážajú naspät.
Preto sú predmety z kovov spravila nevhodné
pre použitie v mikrovlnnej rúre. Existujú však
výnimky, pri ktorých môžete práve tieto
vlastnosti využit Preto sa niektoré druhy
pokrmov na urcitých miestach pocas
rozmrazovania alebo tepelnej úpravy prikrývajú
kúskami alobalu. Predchádza sa tým vzniku
príliš teplých, resp. horúcich ci nadmerne
prepecených miest pri nepravidelných tvaroch
pokrmov. Riadte sa nasledujúcimi pokynmi.
Cistenie a ošetrovanie
Upozornenie: Na cistenie spotrebica v
žiadnom prípade nepoužívajte komercné
prostriedky na cistenie rúr, parné
zariadenia, abrazívne a agresívne cistiace
prostriedky, prípravky s obsahom hydroxidu
sodného a abrazívne špongie alebo
drôtenky. Toto upozornenie sa vztahuje na
všetky casti spotrebica.
Plášt spotrebica
Vonkajší plášt spotrebica vycistite roztokom
šetrného prostriedku na umývanie riadu. Potom
zvyšky roztoku dôkladne odstránte pomocou
cistej vlhkej handricky a následne vytrite
dosucha.
Ovládací panel
Pred cistením ovládacieho panelu otvorte
dvierka spotrebica, aby ste tlacidlá deaktivovali.
Pri cistení ovládacieho panelu postupujte velmi
opatrne. Na cistenie použite mäkkú vlhkú
handricku. Nikdy nepoužívajte privela vody,
chemické alebo abrazívne cistiace prostriedky,
pretože by ste mohli ovládací panel poškodit.
Vnútorný priestor
1. Vnútorný priestor vycistite po každom
použití, kým je ešte mierne teplý. Na
cistenie použite mäkkú vlhkú handricku
alebo špongiu. Mierne znecistenie
odstránite bez problémov. Pri odolnom
znecistení môžete použit roztok šetrného
prostriedku na umývanie riadu. Vnútro
však treba následne niekolkokrát vytriet
mäkkou cistou a vlhkou handrickou alebo
špongiou, aby vo vnútri rúry nezostali
zvyšky prostriedku na umývanie riadu.
Ochranu na vlnovod neodstranujte.
2. Dbajte na to, aby sa do malých otvorov na
stene spotrebica nedostala voda ani
cistiaci roztok, pretože by sa mohol
spotrebic poškodit.
3. Na cistenie vnútorného priestoru
nepoužívajte žiadne spreje ani striekacie
zariadenia.
Otocný tanier a nosic otocného taniera
Otocný tanier a nosic najprv vyberte z rúry.
Potom obe casti umyte v roztoku šetrného
prostriedku na umývanie riadu, opláchnite a
utrite. Obe casti môžete umývat aj v umývacke
riadu.
Dvierka spotrebica
Dvierka z oboch strán utrite vlhkou mäkkou
handrickou. Rovnako vycistite tesnenie dvierok
tesniace plochy.
Upozornenie: Na cistenie sa nesmú používat
parné a tlakové cistiace zariadenia.
42
Vhodný riad
Sklo a sklokeramika
Teploodolný sklený riad sa velmi
dobre hodí na použitie v
mikrovlnnej rúre. Proces tepelnej
úpravy môžete dobre sledovat zo
všetkých strán.
Nesmie však obsahovat kov (napr. olovnatý
krištál), ani nesmie byt opatrený kovovým
okrajom alebo inými castami (napr. zlatý okraj,
kobaltovomodrý povrch).
Keramika
sa vo všeobecnosti dobre hodí na použitie v
mikrovlnnej rúre. Keramika musí mat glazúru,
pretože pri neglazovanej keramike môže do
riadu preniknút vlhkost. Vlhkost zohrieva
materiál, co môže viest k poškodeniu. Ak si nie
ste istí, ci je riad vhodný do mikrovlnnej rúry,
urobte test riadu podla pokynov na strane 13.
Porcelán
sa dobre hodí na použitie v mikrovlnnej rúre.
Dbajte však na to, aby porcelán nemal
striebornú alebo zlatú povrchovú úpravu, resp.
aby neobsahoval kov.
Plasty
Teplovzdorný plastový riad
urcený pre mikrovlnné rúry je
vhodný na rozmrazovanie,
zohrievanie a tepelnú úpravu
pokrmov. Riadte sa preto vždy pokynmi
výrobcu.
Kuchynský papier
Kuchynský papier je možné
použit na zachytávanie vzniknutej
vlhkosti pri krátkych programoch
zohrievania, napr. chleba alebo
panírovaných pokrmov.
Papier položte na otocný tanier a na papier
umiestnite pokrm. Tak zostane povrch pokrmu
chrumkavý a suchý. Ak mastné pokrmy
prikryjete kuchynským papierom, zachytí
prskance tuku.
12
Mikrovlnná fólia
alebo aj fólia odolná voci teplu je vhodná na
prikrývanie alebo obalenie niektorých druhov
pokrmov. Riadte sa vždy pokynmi výrobcu.
Vrecko na pecenie
V mikrovlnnej rúre je možné
použit aj vrecko na pecenie.
Kovové svorky na uzatváranie sú
však nevhodné, pretože môžu
spôsobit roztopenie fólie.
Na uzatvorenie vrecka použite špagát a vrecko
niekolkokrát prepichnite pomocou vidlicky. Fólie
neodolné voci teplu, ako sú napríklad vrecká na
udržiavanie cerstvosti pokrmov, nie sú vhodné
na použitie v mikrovlnnej rúre.
Riad na pecenie v mikrovlnnej rúre
Ide o špeciálny druh riadu vhodný na použitie v
mikrovlnnej rúre. Je vyrobený zo sklokeramiky
a na dne zo zliatiny kovu, ktorá zabezpecuje
zhnednutie pokrmu. Ak použijete takýto druh
riadu, musíte medzi otocný tanier a riad
umiestnit vhodný izolátor, napríklad
porcelánový tanier. Presne dodržujte cas
predhrievania podla pokynov výrobcu. V
prípade prehriatia môže dôjst k poškodeniu
otocného taniera a jeho nosica. Okrem toho sa
môže aktivovat bezpecnostná poistka
spotrebica a spotrebic sa môže vypnút.
41
Dánsko
Želatína s lesným ovocím a vanilkovou
polevou
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 10-13 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
Prísady
150 g cervených ríbezlí, umytých a
pretriedených
150 g jahôd, umytých a pretriedených
150 h malín, umytých a pretriedených
250 ml bieleho vína
100 g cukru
50 ml citrónovej štavy
8 plátkov želatíny
300 ml mlieka
dren z polovice vanilky
30 g cukru
15 g škrobu
Tip: Môžete použit aj mrazené ovocie, najprv
ho však treba rozmrazit.
1. Trochu ovocia si odložte na ozdobenie.
Zvyšné ovocie roztlacte v bielom víne,
dajte do misky a prikryté zohrejte.
7-9 min 800 W
Primiešajte cukor a citrónovú štavu.
2. Želatínu nechajte napucat v studenej vode
približne 10 minút a potom ju vyberte a
vytlacte. Potom želatínu pridajte k
zohriatému ovocnému pyré a miešajte
dovtedy, kým sa nerozpustí. Potom želé
vložte do chladnicky a nechajte stuhnút.
3. Pri príprave vanilkovej omácky postupujte
takto: Mlieko nalejte d
o misky. Vanilku
prerežte a dren vyškrabte. Potom získanú
dren, cukor a škrob primiešajte do mlieka,
prikryte a nechajte zohriat. Medzicasom a
na konci premiešajte.
3-4 min 800 W
4. Želé preklopte na tanier, obložte
odloženým ovocím a zalejte vanilkovou
polevou.
13
Kov
Kovy by sa spravidla nemali
používat, pretože mikrovlny cez
kovy nepreniknú a nemôžu sa
dostat k pokrmu.
Existujú však urcité výnimky. Menšie pásiky
alobalu môžete použit na prikrytie urcitých castí
pokrmu, aby sa nerozmrazili alebo neupiekli
príliš rýchlo (napríklad krídelka kurcata).
Menší kovový špíz alebo
hliníkovú misku je možné použit
(napríklad pri príprave hotových
pokrmov).
V pomere k pokrmu však musia byt malé, napr.
hliníkové misky musia byt zaplnené minimálne
do 2/3 až 3/4 pokrmom. Odporúcame pokrm
preložit do riadu vhodného pre mikrovlnné rúry.
Ak použijete hliníkovú misku alebo iný kovový
riad, musíte zabezpecit odstup takéhoto riadu
minimálne 2,0 cm od stien rúry. V opacnom
prípade môže dôjst k iskreniu a poškodeniu
spotrebica.
Nepoužívajte žiaden riad s kovovou
povrchovou úpravou, s kovovými castami
alebo kovovým spojivovým materiálom (skrutky,
obrúcky, rukoväte a pod.).
Test riadu
Ak si nie ste istí, ci je váš riad
vhodný na používanie v
mikrovlnnej rúre, urobte
nasledujúci test: riad vložte do
rúry.
Na riad alebo vedla neho položte sklenú
nádobu naplnenú 150 ml vody. Spotrebic
spustite na 1 až 2 minúty s výkonom 800 W. Ak
je riad studený alebo vlažný, je vhodný pre
mikrovlnné rúry. Tento test však nerobte s
plastovým riadom. Mohol by sa roztopit.
Taliansko
Lasagne al forno
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 22-26 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
plochá, štvorcová forma na nákypy s vekom
(cca. 20x20x6 cm)
Prísady
300 g paradajok z konzervy
50 g šunky nakrájanej na drobné kocky
1 cibula (50 g), najmeno nakrájaná
1 strúcik cesnaku, roztlacený
250 g mletého hovädzieho mäsa
2 PL paradajkového pretlaku (30 g)
sol a cierne korenie
oregano, tymián a bazalka
150 ml smotany (creme fraiche)
100 ml mlieka
50 g strúhaného parmezánu
1 PL miešaných nasekaných byliniek
1 PL olivového oleja
sol a cierne korenie
muškátový orech
1 PL rastlinného oleja na vymastenie formy
125 g zelených plátkových cestovín
1 PL strúhaného parmezánu
1 PL masla alebo margarínu
Francúzsko
Zeleninový hrniec
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 19-21 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
Prísady
5 PL olivového oleja (50 ml)
1 strúcik cesnaku, roztlacený
1 cibula (50 g), nakrájaná na plátky
1 malý baklažán (250 g), nakrájaný na kocky
1 cukina (200 g), nakrájaná na kocky
1 paprika (200 g), nakrájaná na kocky
1 feniklová hluza (75 g), nakrájaná na kocky
cierne korenie
Bouquet garni - zmes zeleniny a byliniek (1
koren petržlenu, zväzok korenovej zeleniny,
vetvicka ligurceka lekárskeho, vetvicky tymiánu
a niekolkých bobkových listov)
200 g articôk z konzervy, nakrájaných na
štvrtiny
sol a cierne korenie
40
1. Paradajky nakrájajte na plátky a zmiešajte
so šunkou, nakrájanou cibulou, cesnakom,
mletým mäsom a paradajkovým
pretlakom. Okorente a prikryté nechajte
podusit.
7-9 min 800 W
2. Smotanu zmiešajte s mliekom,
parmezánom, bylinkami a olejom a zmes
ochutte.
3. Formu vymastite a dno nádoby vyložte
tretinou plátkových cestovín. Na cestoviny
rovnomerne rozložte polovicu mäsovej
zmesi a zalejte troškou omácky. Na to
poukladajte druhú tretinu cestovín a znovu
rozložte zvyšok mäsovej zmesi. Zalejte
troškou omácky a navrch naukladajte
poslednú tretinu plátkových cestovín.
Nakoniec pokrm zalejte zvyškom omácky
a posypte parmezánom. Potom na pokrm
poukladajte vložky masla, prikryte a
nechajte zapiect.
15-17 min 800 W
Po skoncení tepelnej úpravy nechajte
lasagne približne 5-10 minút odpocinút.
1. Do misky pridajte olivový olej a cesnak.
Potom pridajte všetku zeleninu okrem
articôk a ochutte ciernym korením. Potom
pridajte zmes byliniek a zeleniny, prikryte a
nechajte zohrievat. Medzicasom dvakrát
premiešajte.
19-21 min 800 W
2. Zmes ochutte solou a korením. Zmes
byliniek a zeleniny pre servírovaním
vyberte. Pokrm nechajte odstát približne 2
minúty.
Tip: Horúci zeleninový hrniec servírujte k
mäsovým pokrmom. Studený chutí vynikajúco
aj ako predjedlo.
Tipy a postupy
Skôr ako zacnete ...
Aby sme vám co najviac zjednodušili
používanie vašej mikrovlnnej rúry, zostavili sme
niekolko najdôležitejších tipov a pokynov k
prevádzke spotrebica. V prvom rade by ste mali
mikrovlnnú rúru spúštat až vtedy, ked je pokrm
vo vnútri a dvierka sú zatvorené.
Nastavenie casu
Rozmrazovanie, zohrievanie a tepelná úprava
trvá spravidla o nieco kratšie ako v bežnej rúre
alebo sporáku. Dodržujte preto casy uvedené v
tomto návode na používanie. Casy vždy
nastavte radšej kratšie ako dlhšie. Po skoncení
tepelnej úpravy skontrolujte, ci je pokrm hotový
a pripravený na servírovanie. Radšej trochu
casu v prípade potreby pridajte, ako by ste mali
nechat pokrm piect pridlho.
chodisková teplota
Trvanie rozmrazovania, zohrievania a tepelnej
úpravy je vo velkej miere závislé od pôvodnej
teploty pokrmu. Mrazené a chladené potraviny
si napríklad vyžadujú dlhší cas ako potraviny s
izbovou teplotou.
Pri zohrievaní a tepelnej úprave pokrmov sa
predpokladajú normálne skladovacie teploty
(teplota v chladnicke +5°C, izbová teplota cca.
20°C). Pri rozmrazovaní pokrmov sa vychádza
z teploty -18°C.
Pukance pripravujte len v
špeciálnych dodávaných
nádobách urcených pre
mikrovlnné rúry. Riadte sa
pokynmi výrobcu. V žiadnom
prípade nepoužívajte normálne
papierové nádoby alebo sklený
riad.
Vajcia nepripravujte v škrupine, pretože sa tam
môže vytvorit tlak, ktorý môže mat za následok
explóziu vajca. Žltko pred prípravou prepichnite.
14
V mikrovlnnej rúre nezohrievajte olej alebo tuk
na fritovane alebo vysmážanie. Teplotu oleja
nie je možné kontrolovat a preto môže olej z
nádoby náhle vystreknút.
Žiadne uzatvorené nádoby
V mikrovlnnej rúre nezohrievajte uzatvorené
nádoby, ako sú napríklad poháre a plechovky.
Vniknutý tlak by mohol mat za následok
prasknutie nádoby (výnimka: zaváranie).
Všetky uvedený casy
v tomto návode na používanie slúžia pre
orientáciu a môžu variovat vzhladom na
východiskovú teplotu, hmotnost a vlastnosti
pokrmu (obsah vody, tuku atd.).
Sol, koreniny a bylinky
Pokrmy pripravené v mikrovlnnej rúre si
zachovávajú svoju prirodzenú chut lepšie ako
pri iných, bežných druhoch tepelnej úpravy. Sol
preto používajte velmi šetrne a pokrmy by ste
mali osolit až po skoncení tepelnej úpravy
pokrmu. Sol viaže vodu a tým vysušuje povrch
pokrmu. Koreniny a bylinky môžete používat,
ako ste zvyknutý.
39
Grécko
Dusené mäso so zelenými fazulovými
strukmi
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 20-24 minút
Riad: plochá oválna forma na nákypy s vekom
(dlžka cca. 26 cm)
Prísady
1-2 paradajky (100 g)
400 g jahnacieho mäsa bez kosti
1 cl masla alebo margarínu na vymastenie
formy
1 cibula (50 g) najmeno nakrájaná
1 strúcik cesnaku, roztlacený
sol, cierne korenie a cukor
250 g zelených fazulkových strukov z konzervy
Španielsko
Plnené zemiaky
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 12-16 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
porcelánový tanier
Prísady
4 stredne velké zemiaky (400 g)
100 ml vody
60 g šunky nakrájanej na drobné kocky
1/2 cibule (25 g), najmeno nakrájanej
75-100 ml mlieka
2 PL strúhaného parmezánu (20 g)
sol a cierne korenie
2 PL strúhaného ementálu
1. Paradajky olúpte, vyrežte tvrdé miesto a
mäkké casti rozmixujte na pyré.
2. Jahnacie mäso nakrájajte na väcšie kocky.
Nádobu vyma
stite maslom. Potom do
nádoby pridajte mäso, cibulu, cesnak,
ochutte, prikryte a nechajte zohrievat.
9-11 min 800W
3. Potom k mäsu pridajte fazulkové struky a
rozmixované paradajky, prikryte a znovu
zohrejte.
11-13min 800 W
Po skoncení tepelnej úpravy nechajte
pokrm približne 3 minúty odstát.
Tip: Ak použijete cerstvé fazulkové struky,
musíte ich najprv tepelne upravit.
1. Zemiaky dajte do misky, pridajte vodu a
prikryté zohrejte. Medzicasom raz obrátte.
8-10 min 800 W
2. Zemiaky pozdlžne rozpolte a opatrne
vydlabte. Získanú zemiakovú masu
zmiešajte so šunkou, cibulou, mliekom a
parmezánom a zmes vypracujte na cesto.
Ochutte solou a ciernym korením.
3.
Zemiakové polovicky naplnte masou a
posypte ementálom. Rozmiestnite na
tanieri a zohrejte.
4-6 min 800 W
Po skoncení tepelnej úpravy nechajte
zemiaky približne 2 minúty odstát.
15
Kontrola pokrmov
Stav pokrmu môžete skontrolovat ako pri
bežných spôsoboch tepelnej úpravy:
Teplomer na pokrmy: každý pokrm má po
skoncení tepelnej úpravy alebo
zohrievania urcitú vnútornú teplotu.
Prostredníctvom teplomeru na pokrmy
môžete zistit, ci je pokrm vnútri dostatocne
horúci, resp. upecený.
Vidlicka: ryby môžete kontrolovat aj
pomocou vidlicky. Ak mäso ryby už nie je
šmyklavé a lahko sa oddeluje od kosti, je
ryba hotová. Ak je príliš prepecená, je tuhá
a suchá.
Drevená palicka: koláce a chlieb môžete
otestovat pomocou drevenej palicky. Ak je
palicka po vytiahnutí cistá a suchá, je
pokrm hotový.
Hnedé sfarbenie pokrmov
Pokrmy získajú približne po 15 minútach hnedé
sfarbenie, ktoré však nie je možné porovnávat
s intenzívnym zhnednutím pri bežnom pecení.
Aby pokrmy získali tú správnu farbu, môžete
použit prostriedky uvedené v tabulke. Uvedené
prostriedky slúžia súcasne ako dochucovadlá.
V nasledujúcej tabulke nájdete niekolko
odporúcaní a možností použitia.
Pridáv
anie vody
Zeleninu a iné pokrmy s vyšším obsahom vody
môžete pripravovat vo vlastnej štave alebo len
s pridaním malého množstva vody. V pokrme
sa tak zachová vela vitamínov a minerálnych
látok.
Pokrmy s kožou alebo šupkou
ako sú klobásky, kurca, kuracie stehná,
zemiaky v šupke, paradajky, jablká, žltka a
podobne pred prípravou prepichnite vidlickou
alebo drevenou palickou, aby mohla vznikajúca
para uniknút bez toho, aby šupka, resp. koža
praskla.
Tucné pokrmy
Tukom prerastené mäso a tucné vrstvy sa
tepelne upravia rýchlejšie ako chudé casti.
Tieto casti by ste mali preto prikryt kúskom
alobalu alebo pokrm umiestnite tucnou stranou
nadol.
Aby pokrmy získali "farbu"...
Druh prostriedku Pokrm Postup
Roztopené maslo a mletá paprika hydina Hydinu potrite zmesou
masla a papriky.
Mletá paprika nákypy, syrové toasty Posypte mletou paprikou.
Sójová omácka mäso a hydina Potrite omáckou.
Worcesterská omácka, omácka na
grilované a pecené pokrmy
pecené mäso, minútky,
fašírky
Potrite omáckou.
Oškvarky alebo sušená cibula nákypy, toasty, polievky,
husté polievky
Posypte oškvarkami alebo
cibulou.
Kakao, cokoládová posýpka, hnedá
poleva, med a marmeláda
koláce a dezerty Koláce a dezerty oblejte
alebo posypte.
Švajciarsko
Zurišské soté
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 11-15 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
Prísady
600 g telacej svieckovice
1 PL masla alebo margarínu
1 cibula (50 g), najmeno nakrájaná
100 ml bieleho vína
ochutený základ na omácky (zápražka), tmavý,
približne na 1/2 l omácky
300 ml šlahacky
sol a korenie
1 PL petržlenovej vnate najmeno nasekanej
Francúzsko
Filé zo soley
(na 2 porcie)
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 13-16 minút
Riad: plochá, oválna forma na nákypy s vekom
(dlžka približne 26 cm)
Prísady
400 g filé zo soley
1 citrón, chemicky neošetrovaný
2 paradajky (150 g)
1 cl masla alebo margarínu na vymastenie
formy
1 PL rastlinného oleja
1 PL petržlenovej vnate, najmeno nasekanej
sol a cierne korenie
4 PL bieleho vína (30 ml)
2 PL masla alebo margarínu (20 g)
38
1. Svieckovicu nakrájajte na pásky s hrúbkou
prsta.
2. Misu rovnomerne vytrite maslom. Do misy
pridajte cibulu a mäso a prikryté nechajte
podusit. Medzicasom raz premiešajte.
7-10 min 800 W
3. Do misy pridajte biele víno, zápražku a
šlahacku, premiešajte, prikryte a dalej
duste. Medzicasom raz premiešajte.
4-5 min 800 W
4. Soté dochutte, ešte raz premiešajte a
nechajte odstát približne 5 minút.
Servírujte posypané petržlenovou vnatou.
1. Rybie filety opláchnite a osušte.
Eventuálne kosti odstránte.
2. Citrón a paradajky nakrájajte na tenké
plátky.
3. Formu vymastite maslom. Potom do formy
vložte filé a pokvapkajte ho rastlinným
olejom.
4. Potom filé posypte petržlenovou vnatou,
naukladajte nan paradajkové plátky a
pokrm okorente. Na paradajky položte
citrónové plátky a pokrm zalejte bielym
vínom.
5. Na citróny rozložte vlocky masla, pokrm
prikryte a nechajte piect.
13-16 min 630 W
Po skoncení tepelnej úpravy nechajte rybu
približne 2 minúty odstát.
Tip: Na tento recept môžete použit aj platesu,
kambalu, parmicu, tresku a pod..
Blanšírovanie zeleniny
Zeleninu treba pred zmrazovaním
blanšírovat. Tak si totiž najlepšie
zachová svoju kvalitu a
aromatické látky. Postupujte
takto:
Zeleninu umyte a nakrájajte. 250 g zeleniny
dajte do 275 ml vody v miske a prikrytú
zohrievajte 3-5 minút. Po skoncení
blanšírovania zeleninu okamžite ponorte do
ladovej vody, aby nedošlo k dalšiemu varu, a
potom zeleninu nechajte odkvapkat.
Blanšírovanú zeleninu vzduchotesne zabalte a
nechajte zmrazit.
Zaváranie ovocia a zeleniny
Zaváranie v mikrovlnnej rúre je rýchle a
jednoduché. V obchodnej sieti si môžete
zakúpit špeciálne zaváracie poháre vhodné pre
mikrovlnné rúry, gumové krúžky a vhodné
plastové svorky na zaváranie. Výrobcovia
udávajú presné pokyny na ich použitie.
Malé a velké množstvá
Trvanie úpravy pokrmu priamo
závisí od množstva pokrmu, ktorý
chcete rozmrazovat, zohrievat
alebo tepelne upravovat. To
znamená, že menšie porcie sa
upravia rýchlejšie ako velké.
Základné pravidlo znie:
dvojnásobné množstvo = takmer dvojnásobný
cas úpravy,
polovicné množstvo = polovicný cas úpravy
Vysoké a nízke nádoby
Oba druhy nádob môžu mat rovnaký objem,
avšak vo vysokých nádobách sa pokrmy
upravujú dlhšie ako v plytkých. Z toho dôvodu
by ste mali preferovat pokial možno nízke,
ploché nádoby s velkou plochou. Vysoké
nádoby používajte len vtedy, ked hrozí
nebezpecenstvo vykypenia pokrmu, napríklad
pri príprave cestovín, ryže, mlieka a pod.
16
Okrúhle a oválne nádoby
V okrúhlych a oválnych nádobách sa pokrmy
pripravia rovnomernejšie ako v hranatých,
pretože v rohoch sa koncentruje mikrovlnná
energia a pokrm sa tu môže príliš zohriat.
Prikrývanie
Prikrytý pokrm si zachová svoju
vlhkost a pripraví sa rýchlejšie.
Na prikrývanie pokrmov
používajte pokrievku, fóliu pre
mikrovlnné rúry alebo veko.
Pokrmy, ktoré si majú zachovat chrumkavú
kôrku, napríklad pecené mäso alebo kurca,
neprikrývajte. Platí pravidlo, že co sa prikrýva v
bežnej rúre, to sa má prikrývat aj v mikrovlnnej
rúre, a co sa pecie v bežnej rúre odokryté,
môžete piect odokryté aj v mikrovlnnej rúre.
Nepravidelné kúsky
Nepravidelné kúsky umiestnujte
hrubšou, kompaktnejšou stranou
smerom von. Zeleninu (napr.
brokolicu) položte stonkami
smerom von.
Hrubšie casti si vyžadujú dlhší cas prípravy a
na vonkajšej strane prijímajú viac mikrovlnnej
energie, takže sa potom pokrm pripraví
rovnomernejšie.
Miešanie
Pri príprave pokrmov v
mikrovlnnej rúre je miešanie
velmi dôležité, pretože mikrovlny
ohrejú najprv vonkajšie oblasti.
Miešaním sa teplota vyrovnáva a pokrm sa
zohreje rovnomernejšie.
Rozmiestnenie
Viacero menších porcií, napríklad misiek s
pudingom, šálok alebo zemiakov v šupke,
rozmiestnite na otocnom tanieri do kruhu.
Medzi jednotlivými porciami zachovajte miesto,
aby mohla mikrovlnná energia prenikat aj zo
strán.
37
Nemecko
Camembert toast
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 1,5-2,5
minúty
Riad: plochý tanier
Prísady
4 plátky toastového chleba
2 PL masla alebo margarínu (20 g)
150 g syra Camembert
4 cl brusnicového džemu
kajenské korenie
Holandsko
Šampinónová polievka
Celkový cas tepelnej úpravy: cca. 13-17 minút
Riad: miska s vekom (objem 2 l)
Prísady
200 g šampinónov nakrájaných na plátky
1 cibula (50g) najemno nakrájaná
300 ml mäsového vývaru
300 ml šlahacky
2,5 PL múky (25 g)
2,5 PL masla alebo margarínu (25 g)
sol a cierne korenie
1 žltok
150 g smotany (creme fraiche)
1. Toastový chlebík opecte a potrite maslom.
2. Camembert nakrájajte na plátky a položte
na toasty. Do stredu syra dajte trochu
brusnicového džemu a toast posypte
kajenským korením.
3. Toasty položte na tanier a nechajte
zohriat.
1,5-2,5 min 800 W
1.
Do misky pridajte hríby a cibulu a nalejte
mäsový vývar. Prikryte a nechajte zohriat.
8-9 min 800 W
2. Pomocou mixéra zohriatú zmes rozmixujte
a pridajte šlahacku.
3. Múku vymieste s maslom a pridajte do
šampinónovej polievky. Vymiešajte do
hladka. Ochutte solou a ciernym korením,
prikryte a nechajte zohriat. Po skoncení
zohrievania premiešajte.
4-6 min 800 W
4. Žltok zmiešajte so smotanou (creme
fraiche) a pridajte k polievke. Všetko ešte
raz zohrejte, avšak nenechajte zovriet!
1-2 min 800 W
5. Polievku nechajte odstát približne 5 minút.
17
Obracanie
Stredne velké kusy, ako sú napríklad
hamburgery a steaky, pocas prípravy raz
obrátte, aby sa cas prípravy skrátil. Velké kusy
pokrov, ako sú kusy mäsa alebo kurca, treba
obracat castejšie, pretože horná cast prijíma
viac mikrovlnnej energie a mohla by vyschnút,
ak by ste pokrm neobrátili.
Zohrievanie
Hotové pokrmy v hliníkových miskách
treba z misiek vybrat a zohrievat na tanieri
alebo v miske.
Pokrmy prikryte fóliou pre mikrovlnné rúry,
vekom (môžete si ho kúpit v obchodnej
sieti) alebo tanierom, aby povrch
nevyschol. Nápoje prikrývat netreba.
Pri nepriedušne uzatvorených nádobách
treba odstránit veko.
Ak chcete varit tekutiny, napr. vodu, kávu,
caj alebo mlieko, vložte do pohára sklenú
tycku.
Väcšie množstvá pokrmu pokial možno z
casu na cas premiešajte, aby sa teplota
rovnomerne rozložila.
Odstavenie
Dodržanie casu odstavenia
pokrmu je jedným z
najdôležitejších pravidiel pri
príprave pokrmov mikrovlnnej
rúre.
Takmer všetky pokrmy, ktoré sa rozmrazujú,
zohrievajú a tepelne upravujú v mikrovlnnej rúre
si vyžadujú kratší alebo dlhší cas odstavenia,
pocas ktorého sa teplota vyrovná a tekutina sa
v pokrme rovnomerne rozloží.
Uvedené casy sa vztahujú na pokrmy s
izbovou teplotou 20°C. Ak ste potraviny
vybrali z chladnicky a majú teplotu
približne +5°C, cas zohrievania sa
nepatrne predlži.
Po zohriatí nechajte pokrmy 1-2 minúty
odstát, aby sa teplota v pokrme rozložila
rovnomerne (odstavenie).
Uvedené casové hodnoty predstavujú len
orientacné hodnoty, ktoré môžu variovat v
závislosti od východiskovej teploty,
hmotnosti, obsahu vody, obsahu tuku a
podobne.
Recepty
Prispôsobenie tradicných receptov
Ak chcete vaše staré osvedcené recepty prispôsobit mikrovlnnej rúre, mali by ste sa riadit
nasledujúcimi pokynmi:
- casy prípravy skrátte o jednu tretinu až jednu polovicu;
- orientujte sa podla receptov v tomto návode na používanie;
- pokrmy s vysokým obsahom vlhkosti, ako sú mäso, ryby, hydina, zelenina, ovocie, husté polievky
a polievky, môžete bez problémov pripravovat v mikrovlnnej rúre;
- pri pokrmoch s nízkym obsahom vlhkosti, ako sú hotové pokrmy, treba povrch pred zohrievaním
alebo tepelnou úpravou pokropit vodou;
- množstvo pridávanej tekutiny k surovým potravinám, ktoré sa dusia, treba zredukovat približne na
2/3 originálneho množstva. V prípade potreby predajte tekutinu dodatocne.
- aj pridávanie tuku môžete znacne zredukovat. Aby ste pokrmu dodali chut, stací skutocne malé
množstvo masla, oleja alebo margarínu. Z toho dôvodu sa mikrovlnná rúra vynikajúco hodí na
prípravu nízkotucných pokrmov v rámci diéty.
Používanie receptov
- Všetky recepty v tomto návode na používanie sú, ak nie je uvedené inak, vypocítané na štyri
porcie.
- Odporúcania ohladne vhodného riadu a celkového casu tepelnej úpravy nájdete vždy na zaciatku
receptu.
- Spravidla sa vychádza z množstiev vhodných na konzumáciu, s výnimkou prípadov, kde je
uvedené nieco iné.
- Vajcia uvedené v receptoch by mali mat hmotnost približne 55 g (hmotnostná trieda M).
Použité skratky
PL = polievková lyžica cl = cajová lyžicka
št = štipka šá = šálka
min = minút ml = mililitre
cm = centimetre pr = priemer
MP = mrazený pokrm špn = špicka noža
bal = balícek mv = mikrovlny
s = sekundy tvs = tuk v sušine
mvr = mikrovlnná rúra kg = kilogram
g = gram l = liter
36
Rozmrazovanie
Mikrovlnná rúra je ideálna na rozmrazovanie
pokrmov. Rozmrazovanie trvá spravidla
podstatne kratšie ako pri iných spôsoboch
rozmrazovania. Uvádzame aj niekolko tipov k
rozmrazovaniu. Pokrm vyberte z obalu a
položte ho na tanier.
Obaly a nádoby
Na rozmrazovanie a zohrievanie pokrmu sa
dobre hodia obaly a nádoby urcené pre
mikrovlnné rúry, ktoré sú odolné voci nízkym (-
40°C) aj vysokým (až do cca. 220°C) teplotám.
Pokrmy tak môžete rozmrazovat, zohrievat a
dokonca aj tepelne upravovat bez zbytocného
prekladania.
Prikrývanie
Tenšie casti pred rozmrazovaním
prikryte kúskom alobalu. Aj
rozmrazené alebo zohriaté casti
treba pocas rozmrazovania
prikryt kúskom alobalu.
Zabránite tak tomu, aby sa tenšie casti príliš
zohriali, zatial co iné, hrubšie casti ešte nebudú
rozmrazené.
Mikrovlnný výkon
Nastavte radšej nižší výkon. Dosiahnete tak
rovnomernejší výsledok. Ak je mikrovlnný výkon
príliš vysoký, povrch sa zacne tepelne
upravovat, zatial co vnútro môže byt ešte
zmrazené.
18
Obracanie/miešanie
Takmer všetky druhy pokrmov
treba medzicasom aspon raz
obrátit alebo premiešat. Casti,
ktoré sú k sebe primrazené, treba
co najskôr oddelit a premiestnit.
Menšie množstvá
sa rozmrazia rýchlejšie a rovnomernejšie ako
velké množstvá. Preto, ak je to možné,
odporúcame rozmrazovat menšie porcie. Tak si
môžete rýchlo a jednoducho zostavit celé
menu.
Chúlostivé potraviny
ako je napríklad torta, syr a chlieb,
nerozmrazujte úplne, ale len ciastocne a
rozmrazovanie dokoncite pri izbovej teplote.
Zabránite tým nadmernému zohriatiu
vonkajších castí, zatial co vnútro ešte nebude
rozmrazené.
Cas odstavenia
Po skoncení rozmrazovania v mikrovlnnej rúre
je mimoriadne dôležité, aby proces
rozmrazovania pokracoval urcitý cas aj dalej
(cas odstavenia). V príslušnej tabulke
rozmrazovania nájdete casy odstavenia pre
rozlicné druhy pokrmov. Velké, kompaktné
potraviny si vyžadujú dlhší cas odstavenia ako
ploché pokrmy alebo pokrmy s poróznou
štruktúrou. Ak pokrm nie je dostatocne
rozmrazený, môžete ho ešte dalej rozmrazovat
v mikrovlnnej rúre, alebo príslušne predlžit cas
odstavenia. Po uplynutí casu odstavenia treba
pokrm co možno najskôr dalej spracovat.
Rozmrazené pokrmy sa nemajú znovu
zmrazovat.
35
Tabulka: Tepelná úprava cerstvej zeleniny
Pokrm Množ-
stvo v
g/ml
Výkonový
stupen
Cas v
min
Postup Pridávanie
vody
PL/ml
Lístkový
špenát
300 800 W 5-7 po umytí nechat dobre odkvapkat,
prikryt, raz až dvakrát premiešat
-
Karfiol 800 800 W 15-17 1 celá hlávka, prikryt 5-6 PL
500 800 W 10-12 rozdelit na ružicky, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL
Brokolica 500 800 W 9-11 rozdelit na ružicky, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL
Šampinóny 500 800 W 8-10 celé hríby, prikryt, z casu na cas
premiešat
-
Cínska
kapusta
300 800 W 9-11 nakrájat na pásiky, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL
Hrach 500 800 W 9-11 prikryt, z casu na cas premiešat 4-5 PL
Fenikel 500 800 W 9-11 pokrájat na štvrtiny, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL
Cibula 250 800 W 5-7 pripravuje sa vcelku -
Kaleráb 500 800 W 10-12 pokrájat na kocky, prikryt, z casu na
cas premiešat
50 ml
500 800 W 10-12 pokrájat na plátky, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL Mrkva
300 800 W 7-9 -
Paprika 500 800 W 7-9 pokrájat na kocky, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL
Zemiaky v
šupke
500 800 W 9-11 prikryt, z casu na cas premiešat 4-5 PL
Pór 500 800 W 9-11 pokrájat na kolieska, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL
Cervená
kapusta
500 800 W 15-17 pokrájat na pásiky, prikryt, raz alebo
dvakrát premiešat
50 ml
Ružickový kel 500 800 W 9-11 celé hlávky, prikryt, z casu na cas
premiešat
50 ml
Zemiaky bez
šupky
500 800 W 9-11 nakrájat na rovnomerné kúsky, trochu
osolit, prikryt, z casu na cas premiešat
150 ml
Zeler 500 800 W 9-11 nakrájat na drobné kocky, prikryt, z
casu na cas premiešat
50 ml
Biela kapusta 500 800 W 15-17 nakrájat na pásiky, prikryt, z casu na
cas premiešat
50 ml
Cukina 500 800 W 9-11 nakrájat na plátky, prikryt, z casu na
cas premiešat
4-5 PL
19
Tepelná úprava zeleniny
Pri nákupe zeleniny dbajte na to, aby boli
jednotlivé kusy zeleniny pokial možno
rovnomerné. Toto je dôležité najmä vtedy,
ak chcete pripravovat celé kusy zeleniny
(napríklad zemiaky v šupe).
Zeleninu pred prípravou umyte, ocistite a
až potom odvážte potrebné množstvo na
daný recept a nakrájajte ju.
Korenie môžete používat ako ste zvyknutí,
avšak solit by ste mali spravidla až po
skoncení tepelnej úpravy.
Na 500 g zeleniny pridajte približne 5
polievkových lyžíc vody. Ak je daná
zelenina bohatá na vlákninu, pridajte o
nieco viac vody. Príslušné pokyny nájdete
v tabulke (pozri stranu 35).
Tepelná úprava mäsa, rýb a
hydiny
Pri nákupe dbajte na to, aby boli jednotlivé
kúsky pokial možno rovnomerné. Tak sa
vám tepelná úprava urcite dobre podarí.
Mäso, ryby alebo hydinu pred prípravou
dobre opláchnite pod tecúcou studenou
vodou a osušte kuchynským papierom.
Potom ho dalej spracujte tak, ako ste
zvyknutí.
Hovädzie mäso by malo byt dobre
vysušené a podla možností bez šliach.
Napriek rovnomerne velkým kúskom sa
môže stat, že pokrm bude pripravený
nerovnomerne. Súvisí to s druhom
pokrmu, rozlicným obsahom tuku a vody,
ako aj s teplotou pokrmu pred prípravou.
Zelenina sa spravila pripravuje v miske s
vekom. Zeleninu s vysokým obsahom
vody, napr. cibulu alebo zemiaky, môžete
pripravovat bez pridania vody vo fólii pre
mikrovlnné rúry.
Po uplynutí polovice casu prípravy
zeleninu obrátte alebo premiešajte.
Po skoncení tepelnej úpravy nechajte
zeleninu na 2 minúty odstát, aby sa
teplota rovnomerne rozložila (cas
odstavenia).
Uvedené casy tepelnej úpravy slúžia len
pre orientáciu a závisia od hmotnosti,
východiskovej teploty a vlastností daného
druhu zeleniny. Cím je zelenina
cerstvejšia, tým kratší cas prípravy si
vyžaduje.
Ak tepelná úprava trvá dlhšie ako 15
minút, pokrm získa prirodzenú hnedú
farbu. Ak použijete prostriedky uvedené v
tabulke na strane 15, hnedé sfarbenie sa
ešte viac zvýrazní. Ak chcete dosiahnut
chrumkavú kôrku, mali by ste použit
špeciálny riad na pecenie, alebo pokrm
najprv zapecte na varnom paneli alebo v
bežnej rúre a dokoncite v mikrovlnnej rúre.
Týmto spôsobom získate aj výpek ako
základ na omácku.
Väcšie kusy mäsa, ryby a hydiny v polovici
casu tepelnej úpravy obrátte, aby sa dobre
upiekli zo všetkých strán.
Po skoncení tepelnej úpravy mäso prikryte
alobalom a nechajte ho odpocívat
približne 10 minút (cas odstátia). Pocas
toho casu sa pokrm dokoncí a tekutina sa
rovnomerne rozloží, takže pri krájaní dôjde
k menším stratám štavy.
Tabulka: Rozmrazovanie a tepelná úprava
Pokrm Množ-
stvo v g
Výkonový
stupen
Cas v
min
Voda Postup Cas
odstátia v
min
Rybie filé 300 800 W 10-12 - prikryt 1-2
Pstruh, 1 ks 250 800 W 5-7 - prikryt 1-2
Hotový pokrm 400 800 W 9-11 - prikryt, približne po 6
minútach obrátit
2
Lístkový špenát 300 800 W 6-8 - prikryt, raz až dvakrát
premiešat
2
Brokolica 300 800 W 7-9 3-5 PL prikryt, v polovici
prípravy premiešat
2
Hrášok 300 800 W 7-9 3-5 PL prikryt, v polovici
prípravy premiešat
2
Kaleráb 300 800 W 7-9 3-5 PL prikryt, v polovici
prípravy premiešat
2
Miešaná
zelenina
500 800 W 11-13 3-5 PL prikryt, v polovici
prípravy premiešat
2
Ružickový kel 300 800 W 7-9 3-5 PL prikryt, v polovici
prípravy premiešat
2
Cervená
kapusta
450 800 W 10-12 3-5 PL prikryt, v polovici
prípravy premiešat
2
34
Rozmrazovanie a tepelná
úprava
Mrazené pokrmy môžete v mikrovlnnej rúre
rozmrazovat a tepelne upravovat
bezprostredne za sebou. V tabulke nájdete
príslušné pokyny (pozri stranu 38). Okrem toho
sa riadte všeobecnými pokynmi pre zohrievanie
a rozmrazovanie pokrmov.
Pokyny k nastavovaniu
výkonu
Vaša mikrovlnná rúra ponúka 5 výkonových
stupnov. Pri výbere potrebného výkonového
stupna sa riadte pokynmi v kapitole recepty. Vo
všeobecnosti platia nasledujúce pravidlá:
800 W pre rýchlu tepelnú úpravu alebo
zohrievanie, napríklad polievok, hustých
polievok, konzervovaných potravín, horúcich
nápojov, zeleniny, rýb a podobne.
560 W na dlhšiu tepelnú úpravu
kompaktnejších pokrmov, ako sú mäso, mleté
mäso a hotové pokrmy, ako aj na chúlostivejšie
pokrmy, ako sú syrové omácky alebo koláce z
treného cesta. Pri tomto nižšom výkone sa
omácky neprevaria a pokrmy si pripravia
rovnomerne, takže po krajoch nezostanú tvrdé
ani nevykypia.
400 W odporúcame použit na kompaktnejšie
pokrmy, ktoré si aj pri bežných druhoch tepelnej
úpravy vyžadujú dlhší cas, napr. pokrmy z
hovädzieho mäsa. Mäso tak zostane jemné.
20
Pri príprave mrazených hotových pokrmov
dostupných v obchodnej sieti sa riadte pokynmi
výrobcu na obale. Spravila bývajú na obale
uvedené presné casy a pokyny pre prípravu v
mikrovlnnej rúre.
240 W (rozmrazovací stupen). Tento výkonový
stupen zvolte pri rozmrazovaní, aby sa pokrmy
rozmrazili rovnomerne. Tento výkonový stupen
sa výborne hodí aj na varenie ryže, cestovín,
knedlí a prípravu peceného vajcového pudingu.
80 W na jemné rozmrazovanie, napr.
smotanovej torty alebo lístkového cesta.
W = Watt
Ak chcete nastavit mikrovlnný výkon,
postupujte takto:
Tlacidlo nastavenia výkonu stlácajte dovtedy,
kým sa na displeji nezobrazí požadovaný
výkonový stupen. Ak stlacíte tlacidlo nastavenia
výkonu len raz, zobrazí sa na displeji výkon
800. Ak ste požadovaný výkonový stupen
prebehli, stlácajte tlacidlo nastavenia výkonu
znovu, kým sa požadovaná hodnota znovu
nezobrazí na displeji.
Upozornenie: Ak nezadáte žiaden výkonový
stupen, automaticky sa nastaví plný výkon (800
W).
33
Tabulka: Rozmrazovanie
Pokrm Množst
vo v g
Výkon.
stupen
Cas rozm.
v min
Postup Cas odstátia
v min
1500 80 W 58-64 30-90
1000 80 W 42-48 30-90
Mäso (napr.
bravcové,
hovädzie,
telacie,
jahnacie)
500 80 W 19-23
položit na obrátený tanier, v polovici
rozmrazovania obrátit
30-90
Steaky,
rezne,
kotlety,
pecienka
200 80 W 4-5 v polovici rozmrazovania obrátit 30
Guláš 500 240 W 8-12 pocas rozmrazovania niekolkokrát
premiešat
10-15
Klobásy 8 ks
600 240 W 6-9 5-10
4 ks
300 240 W 4-5
položit vedla seba, v polovici
rozmrazovania obrátit
5-10
Hus / kacica 1500 80 W 48-52 položit na obrátený tanier, v polovici
rozmrazovania obrátit
30-90
Kurca 1200 80 W 39-43 30-90
1000 80 W 33-37
položit na prevrátený tanier, v
polovici rozmrazovania obrátit
30-90
Kuracie
stehná
200 240 W 4-5 v polovici rozmrazovania obrátit 10-15
Ryba vcelku 800 240 W 9-12 v polovici rozmrazovania obrátit 10-15
Rybie filé 400 240 W 7-10 v polovici rozmrazovania obrátit 5-10
Kraby 300 240 W 6-8 v polovici rozmrazovania obrátit,
odmrazené casti oddelit
30
Pecivo, 2 ks 80 240 W cca. 1 rozmrazit len ciastocne -
Celozrnný
chlieb,
nakrájaný na
plátky,
toastové
chlebíky
250 240 W 2-4 krajce poukladat vedla seba,
rozmrazit len ciastocne
5
Ražný alebo
biely chlieb,
vcelku
750 240 W 6-8 v polovici rozmrazovania obrátit,
stred zostane zmrazený
30
Kolác, 1 ks 100-
150
80 W 2-5 položit na tanier 5
Šlahacková
torta, 1 ks
80 W 3-4 položit na tanier 10
Torta v celku
Ø 25 cm
80 W 18-20 položit na tanier 30-60
Maslo 250 240 W 2-4 rozmrazit len ciastocne 15
Ovocie
(jahody, maliny,
cerešne, slivky)
250 240 W 4-5 rovnomerne rozložit, v polovici
rozmrazovania obrátit
5
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Aeg-Electrolux MC1751EW Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
Táto príručka je tiež vhodná pre