nich obaľte plátkom šunky a umiestnite do vyma‐
stenej zapekacej nádoby. Roztopte maslo a pri‐
dajte múku. Rýchlo osmažte, prilejte zeleninový
vývar s mliekom a priveďte do varu. Do omáčky
primiešajte 50 g syra a zmesou polejte čakanku.
Potom pokrm posypte zvyškom syra.
– Čas v rúre: 35 minút
– Úroveň v rúre: 3
Franské knedličky
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
• Pribl. 1 000 g morčacích rezančekov
• 1 malá konzerva hríbov (malé hlavičky)
• 500 g posekanej cibule
• 1 kg knedľového cesta
• 400 g nastrúhaného syra
• 250 ml smotany
Príprava:
Morčacie rezančeky osoľte, ochuťte korením, pa‐
prikou a pod. Osmažte posekanú cibuľu. Hríby
dôkladne sceďte. Potom zmiešajte mäso, cibuľu
a hríby a vložte ich do teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte knedľové cesto so syrom a vylejte ho
na morčaciu zmes. Potom pokrm polejte smota‐
nou.
– Čas v rúre: 75 minút
– Úroveň v rúre: 1
Zapečené ryby so zemiakmi
Pre 4 osoby.
Prísady:
• 8 – 10 zemiakov
•2 cibule
• 125 g sardelových filiet
• 300 ml smotany
• 2 polievkové lyžice strúhanky
• čierne korenie
• čerstvo nasekaný tymian
• 2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké
prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na prúžky. Te‐
plovzdornú zapekaciu nádobu vymastite mas‐
lom. Vložte do nádoby tretinu zemiakov a cibule.
Na vrch poukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a zemiakov. Na
ne rozmiestnite zvyšok sardelových filiet. Na vrch
rozložte zvyšok cibule a zemiakov tak, aby vrch‐
nú vrstvu tvorili zemiaky. Posypte korením a sek‐
aným tymianom. Polejte sardelovým nálevom a
pridajte smotanu. Posypte strúhankou a na vrchu
rozložte maslo v malých vločkách.
– Čas v rúre: 60 minút
– Úroveň v rúre: 3
Lasagne
Pre 4 osoby.
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
• 1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
• 100 ml mäsového vývaru
• 1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
• polievková lyžička masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninu oddeľte ostrým nožom od kože a chru‐
pavky a nakrájajte ju na drobné kocky. Ošúpte
cibuľu, očistite mrkvu, zeler a všetku zeleninu na‐
krájajte na malé kocky. V hrnci zohrejte olej a za
stáleho miešania na ňom osmažte slaninku a
kocky zeleniny. Postupne pridávajte mleté mäso,
za stáleho miešania ho osmažte a zalejte mäso‐
vým vývarom. Mäsovú zmes posoľte a ochuťte
paradajkovým pretlakom, bylinkami a čiernym
korením a približne 30 minút povarte prikrytú pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte bešame‐
lovú omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pri‐
dajte múku a za stáleho miešania ju osmažte do
zlatista. Postupne a za neustáleho miešania do‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orieškom a približne 10
minút neprikrytú mierne povarte. Po veľkej obdĺž‐
nikovej teplovzdornej nádobe rozotrite 1 poliev‐
kovú lyžicu masla. Striedavo do formy ukladajte
vrstvu cestovín, mäsovej zmesi, bešamelovej
8
www.electrolux.com