AEG BP831660NM Recipe book

Typ
Recipe book
SK Kniha receptov
Rúra
1. KUCHÁRSKA KNIHA
Jedlá sú rozdelené na viaceré kategórie:
Ryby a morské plody
Hydina
Mäso
Pečené jedlá
Pizza a slaný koláč
Koláče a pečivo
Chlieb a pečivo
2. RYBY A MORSKÉ PLODY
2.1 Treska:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených paprík
1/2 konzervy nakrájaných paradajok
(200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na
ďalší deň nechajte tresku odtiecť a vložte
ju do hrnca s čerstvou vodou, položte na
varnú dosku a priveďte do varu. Potom ju
odstavte a nechajte vychladnúť. Do
panvice pridajte olivový olej a nechajte
ho zohriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju
nakrájajte, rozdrvte očistené strúčiky
cesnaku, nakrájajte pór a umyte ho.
Všetko pridajte do panvice s horúcim
tukom a rýchlo osmažte. Z paprík
odstráňte jadierka a nakrájajte ich na
prúžky. Potom ich vložte do panvice aj s
posekanými paradajkami. Pridajte biele
víno a bujón a nechajte chvíľu slabo
vrieť. Ochuťte korením, soľou, tymianom
a oreganom a nechajte v panvici pomaly
vrieť ďalších 15 minút. Z hrnca vyberte
vychladnutú sušenú tresku a utrite ju do
sucha kuchynským papierom. Odstráňte
kožu, kosti a všetky plutvy. Rybie mäso
rozoberte na menšie kúsky a vložte do
teplovzdornej nádoby spolu s
primiešanou zeleninou.
Čas v spotrebiči (min): 30
Úroveň v rúre: 1
2.2 Rybie filety:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
600 – 700 g filiet zo zubáča, lososa
alebo pstruha morského
150 g nastrúhaného syra
250 ml sladkej smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
nasekaná petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
citrón
maslo
Príprava:
Rybie filety pokropte citrónovou šťavou a
nechajte ich chvíľu marinovať, potom
zvyšnú šťavu utrite kuchynským
papierom. Filety z oboch strán ochuťte
soľou a čiernym korením. Potom filety
položte do maslom potretej teplovzdornej
nádoby. Zmiešajte strúhaný syr,
smotanu, strúhanku, estragón a
nasekanú petržlenovú vňať. Zmes hneď
rozotrite na rybie filety a na vrch položte
malé vločky masla.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 3
2.3 Ryba v soli:
Pre 6 osôb.
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlávka fenikla
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z
dvoch nenavoskovaných citrónov. Potom
rybu naplňte feniklom nakrájaným na
www.aeg.com2
tenké plátky a výhonkami čerstvého
tymianu. Polovicu kamennej soli
presypte do zapekacej formy a na vrch
položte rybu. Druhú polovicu kamennej
soli nasypte na rybu a pevne ju pritlačte.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
2.4 Fileta z lososa
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
(400 g)
4 filety lososa
šťava z citróna
soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vetvička čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte, rozštvrťte a
varte v osolenej vode 25 minút. Potom
ich sceďte a nakrájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte.
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich
na malé kúsky. Cibuľu a cesnak
zmiešajte s posekanými paradajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou
šťavou a nechajte ich marinovať. Potom
ich osušte, osoľte a okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich
do vymastenej teplovzdornej nádoby,
okoreňte a na vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym
vínom. Na vrchu posypte rozmarínom a
tymianom.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
2.5 Plnené calamari:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar, očistený
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžičky píniových
orieškov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom
ho umyte pod tečúcou vodou. Ošúpte
cibuľu, najemno ju nakrájajte a poduste s
dvomi polievkovými lyžicami olivového
oleja do sklovita. K cibuli pridajte
dlhozrnnú ryžu, píniové oriešky,
hrozienka a nasekanú petržlenovú vňať,
osoľte, okoreňte a pridajte šťavu z
citróna. Kalmara voľne naplňte touto
zmesou a zašite otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice
olivového oleja a kalmara osmažte na
varnej zóne. Pridajte víno a paradajkovú
šťavu. Pekáč zakryte vekom a vložte do
rúry.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 1
3. HYDINA
3.1 Kuracie stehná:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
4 kuracie stehná, každé po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml sladkej smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných
konzervovaných húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
SLOVENSKY 3
Kuracie stehná očistite a položte na
pekáč. Zvyšné prísady zmiešajte a
zmesou polejte kuracie stehná.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
3.2 Kohút na víne:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 kurča
soľ
čierne korenie
1 polievková lyžica múky
50 g prečisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 vetvička tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených
poľničiek
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, okoreňte soľou a korením
a posypte múkou. V pekáči na varnej
zóne zohrejte prečistené maslo a
osmažte kurča zo všetkých strán. Prilejte
biele víno, kurací vývar a sójovú omáčku
a priveďte do varu. Pridajte petržlenovú
vňať, tymian, kocky slaniny, huby,
šalotky a cesnak. Priveďte znovu do
varu, prikryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
3.3 Pečená kačica s
pomarančami
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
soľ
čierne korenie
3 pomaranče, ošúpané, s
odstránenými jadierkami a nakrájané
na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, ochuťte soľou a korením
a potrite pomarančovou kôrou. Kačicu
naplňte osolenými kockami pomaranča a
zošite ju. Kačicu položte na pekáč
prsiami nadol. Odšťavte pomaranče,
šťavu zmiešajte so sherry a polejte ňou
kačicu. Kačicu vložte do rúry. Po 30
minútach (zaznie signál) ju obráťte.
Čas v spotrebiči (min): 90
Úroveň v rúre: 1
4. MÄSO
4.1 Dusené hovädzie mäso:
Pre 4 osoby.
Prísady:
600 g hovädzieho mäsa
soľ a čierne korenie
múka
10 g masla
1 cibuľa
330 ml tmavého piva
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového
pretlaku
500 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Mäso nakrájajte na kocky, osoľte,
okoreňte a poprášte trochou múky. Na
panvici zohrejte maslo a kúsky mäsa
osmažte. Potom ich preložte do nádoby
na dusenie. Cibuľu ošúpte a najemno
nakrájajte, jemne ju osmažte na troche
masla a pridajte ju do nádoby s mäsom.
Zmiešajte tmavé pivo, hnedý cukor,
paradajkový pretlak a zeleninový vývar,
pridajte všetko do panvice a priveďte do
varu. Pripravenou zmesou polejte mäso
(mäso by malo byť ponorené). Prikryte a
vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 120
Úroveň v rúre: 3
www.aeg.com4
4.2 Marinované hovädzie:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg hovädzieho mäsa
soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Všetky prísady priveďte do varu a
nechajte vychladnúť.
Mäso polejte marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 5 dní.
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte v
pekáči zo všetkých strán. Potom pridajte
časť polievkovej zeleniny z marinády. Do
pekáča nalejte trochu marinády. Pekáč
by mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte
do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 150
Úroveň v rúre: 1
4.3 Sekaná:
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 suché rožky
1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
750 g miešaného mletého mäsa
(zmes hovädzieho a bravčového)
2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, poduste a pridajte
nasekanú petržlenovú vňať. Zmiešajte
mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky a
cibuľu. Okoreňte soľou, korením a
paprikou, dajte do obdĺžnikového pekáča
a pokryte plátkami slaniny. Pridajte
trochu vody a vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 70
Úroveň v rúre: 1
4.4 Bravčové koleno:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a zmes rozotrite po bravčovom
kolene. Bravčové koleno vložte do
pekáča a posypte ho hubami. Pridajte
polievkovú zeleninu a vodu. Dno by malo
byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči (min): 160
Úroveň v rúre: 1
4.5 Bravčové plece:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
soľ
čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g najemno nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno
posekaných paradajok (400 g)
250 ml sladkej smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
SLOVENSKY 5
Ostrým nožom vyrežte do kože
kosoštvorce. Ochuťte soľou a čiernym
korením a zo všetkých strán osmažte na
olivovom oleji v pekáči na varnom paneli,
potom odstavte. V pekáči poduste zeler
a pór s malým množstvom oleja, pridajte
paradajky, smotanu, cesnak, rozmarín a
tymian. Pomiešajte a na vrch položte
bravčové pliecko. Vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 130
Úroveň v rúre: 1
4.6 Švédsky slávnostný
pokrm:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčového karé alebo
teľacieho chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne
na dve hodiny. Mäso krátko opláchnite
pod vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu zasuňte slivku, pokiaľ
možno čo najhlbšie do mäsa. Mäso
ochuťte a vložte do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Víno, v
ktorom boli namočené slivky, doplňte
vodou na objem štvrť litra a polejte ním
mäso. Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 1
4.7 Teľacie koleno:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
prekrojte na polovice a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do pekáča
a posypte ho hubami. K teľaciemu kolenu
pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči (min): 160
Úroveň v rúre: 1
4.8 Teľacie ossobuco:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy, nakrájané na
malé kocky
4 stonky zeleru, nakrájané na malé
kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
rozpolených a po odstránení jadier
nakrájaných na kocky
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového vývaru
3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
natenko nakrájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2
čajovej lyžičky oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča. Plátky
www.aeg.com6
teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte.
Zohrejte olivový olej a plátky osmažte do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte
mäso a prebytočný olivový olej vylejte z
pekáča. Výpek z mäsa v pekáči zalejte
250 ml vína, premiešajte, potom tekutinu
prelejte do malého hrnca a nechajte
chvíľu slabo vrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať,
tymian, oregano a nakrájané paradajky.
Osoľte a okoreňte. Potom znovu priveďte
do varu. Do pekáča vložte zeleninu,
navrch položte mäso a polejte ho
omáčkou. Pekáč zakryte vekom a vložte
do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 120
Úroveň v rúre: 1
4.9 Plnené teľacie prsia:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 rožok
1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
petržlenová vňať, nasekaná
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou
kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Zmiešajte ho s vajcom,
mletým mäsom, soľou, korením,
nakrájanou cibuľou a petržlenovou
vňaťou. Teľacie prsia (s vykrojenou
kapsou) okoreňte a kapsu naplňte
mäsovou zmesou. Potom otvor zašite.
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte
polievkovú zeleninu, slaninu a vodu.
Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči (min): 100
Úroveň v rúre: 1
4.10 Jahňacie stehno:
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
soľ
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo
1 čajová lyžička sušeného)
voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite
doňho olivový olej a mäso niekoľkokrát
narežte. Osoľte a okoreňte. Ošúpte
strúčiky cesnaku, nakrájajte ho na plátky
a spolu s výhonkami rozmarínu ho
vtlačte do zárezov v mäse. Jahňacie
stehno vložte do pekáča a pridajte vodu.
Dno by malo byť pokryté do výšky asi 10
– 15 mm. Mäso otočte asi po 30
minútach.
Čas v spotrebiči (min): 165
Úroveň v rúre: 1
4.11 Králik:
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 zajačie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými
borievkami, soľou a korením a potom
roztopeným maslom. Chrbty položte na
pekáč, polejte ich kyslou smotanou a
pridajte polievkovú zeleninu.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 1
4.12 Králik na horčici:
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkovej lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
SLOVENSKY 7
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a
osmažte v pekáči na varnej zóne zo
všetkých strán. Vyberte kúsky králikov a
osmažte cibuľu a slaninu. Posypte
múkou a zamiešajte. Primiešajte slepačí
vývar, biele víno a tymian a priveďte do
varu. Pridajte smotanu a horčicu, vráťte
späť mäso, prikryte pokrievkou a vložte
do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 90
Úroveň v rúre: 1
4.13 Mäso z diviaka:
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Všetky prísady priveďte do varu a
nechajte vychladnúť.
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 3 dni.
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a
osušte. Okoreňte soľou a korením a
osmažte na varnom paneli v pekáči zo
všetkých strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády. Nalejte
marinádu do pekáča. Pekáč by mal byť
pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč
zakryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 140
Úroveň v rúre: 1
5. PEČENÉ JEDLO
5.1 Lasagne:
Pre 4 osoby.
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes
hovädzieho a bravčového)
100 ml mäsového vývaru
1 malá plechovka posekaných
paradajok (asi 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
3 polievkovými lyžicami masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninu oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte ju na drobné
kocky. Ošúpte cibuľu, očistite mrkvu,
zeler a všetku zeleninu nakrájajte na
malé kocky. V hrnci zohrejte olej a za
stáleho miešania na ňom osmažte
slaninku a kocky zeleniny. Postupne
pridávajte mleté mäso, za stáleho
miešania ho osmažte a zalejte mäsovým
vývarom. Mäsovú zmes posoľte a
ochuťte paradajkovým pretlakom,
bylinkami a čiernym korením a približne
30 minút povarte prikryté pri miernom
výkone. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na
panvici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista.
Postupne a za neustáleho miešania
dolejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte
čiernym korením a muškátovým
www.aeg.com8
orieškom a približne 10 minút neprikrytú
mierne povarte. Po veľkej obdĺžnikovej
teplovzdornej nádobe rozotrite 1
polievkovú lyžicu masla. Striedavo do
formy ukladajte vrstvu cestovín, mäsovej
zmesi, bešamelovej omáčky a
miešaného syra. Vrchnú vrstvu pokrmu
by mala tvoriť vrstva bešamelu posypaná
syrom. Zvyšné maslo vo vločkách
rozložte po povrchu pokrmu.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
5.2 Zapečené cestoviny:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 liter vody
soľ
250 g cestovín tagliatelle
250 g varenej šunky
20 g masla
1 zväzok petržlenu
1 cibuľa
100 g masla
1 vajce
250 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
50 g strúhaného parmezánu
Príprava:
Vodu s troškou soli nechajte zovrieť.
Cestoviny tagliatelle vložte do vriacej
vody a varte asi 12 minút. Potom zlejte.
Šunku nakrájajte na kocky. Na panvici
zohrejte maslo. Nakrájajte petržlenovú
vňať, ošúpte a nakrájajte cibuľu. Oboje
poduste na panvici. Nádobu na
zapekanie vymastite trochou masla.
Zmiešajte cestoviny tagliatelle, šunku,
dusený petržlen a cibuľu a vložte do
nádoby. Zmiešajte vajce a mlieko, zmes
osoľte, ochuťte korením a muškátovým
orechom a vylejte na cestoviny. Potom
pokrm posypte parmezánom.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úroveň v rúre: 1
5.3 Moussaka:
Pre 8 – 10 osôb.
Prísady:
1 posekaná cibuľa
olivový olej
1,5 kg mletého mäsa
1 plechovka sekaných paradajok (400
g)
50 g nastrúhaného syra
4 čajové lyžičky strúhanky
soľ a čierne korenie
škorica
1 kg zemiakov
1,5 kg baklažánu
maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
150 g nastrúhaného syra
4 polievkovými lyžicami strúhanky
50 g masla
Príprava:
Nasekanú cibuľu poduste na menšom
množstve olivového oleja, potom pridajte
mleté mäso a za stáleho miešania
mierne povarte. Pridajte nasekané
paradajky, strúhaný ementál a
strúhanku. Dôkladne premiešajte a
priveďte do varu. Potom pokrm osoľte,
okoreňte, pridajte škoricu a odstavte z
varnej zóny. Zemiaky ošúpte a nakrájajte
na 1 cm hrubé plátky. Umyte baklažán a
nakrájajte ho tiež na 1 cm hrubé plátky.
Všetky plátky osušte kuchynským
papierom. Potom ich osmažte na panvici
s dostatočným množstvom masla.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: na panvici rozpustite maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
opražte do zlatista. Postupne a za
neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orieškom a
približne 10 minút neprikrytú mierne
povarte. Plátky zemiakov položte na dno
vymastenej zapekacej nádoby, posypte
ich trochou strúhaného syra. Na to
umiestnite vrstvu baklažánu. Na to
rozložte časť zmesi mletého mäsa. Na to
nalejte trochu bešamelovej omáčky.
Potom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov,
baklažánu a zmesi s mletým mäsom.
Posledná vrstva by mala byť bešamelová
omáčka. Na vrch nasypte zvyšok syra a
SLOVENSKY 9
strúhanky. Rozpustite maslo a polejte
ním vrch musaky.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 1
5.4 Zapečené zemiaky:
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, rovnaké
množstvo čierneho korenia a
muškátového orieška
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
200 ml mlieka
200 ml sladkej smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte. Teplovzdornú
zapekaciu nádobu vytrite strúčikom
cesnaku a vymastite ju trochou masla.
Polovicu okorenených zemiakových
plátkov rozložte na dno misy a posypte
ich časťou strúhaného syra. Zvyšok
zemiakových plátkov uložte do ďalšej
vrstvy a tú posypte zvyškom
nastrúhaného syra. Druhý strúčik
cesnaku rozpučte a rozmiešajte s
mliekom a smotanou. Touto zmesou
polejte zemiaky a zvyšok masla vo
vločkách rozložte po povrchu.
Čas v spotrebiči (min): 65
Úroveň v rúre: 3
5.5 Franské knedličky:
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
Pribl. 1 000 g morčacích rezančekov
1 malá konzerva húb (malé hlavičky)
500 g posekanej cibule
1 kg knedľového cesta
400 g nastrúhaného syra
250 ml sladkej smotany
Príprava:
Morčacie rezančeky osoľte, ochuťte
korením, paprikou a pod. Osmažte
posekanú cibuľu. Hríby dôkladne sceďte.
Potom zmiešajte mäso, cibuľu a hríby a
vložte ich do teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte knedľové cesto so syrom a
vylejte ho na morčaciu zmes. Potom
pokrm polejte smotanou.
Čas v spotrebiči (min): 75
Úroveň v rúre: 1
5.6 Zapekaná čakanka:
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 stredne veľkých čakaniek
8 plátkov varenej šunky
30 g masla
1,5 polievkovej lyžice múky
150 ml zeleninového vývaru (z
čakanky)
5 polievkových lyžíc mlieka
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Čakanku rozpoľte a odstráňte horké
jadro. Potom ju dôkladne umyte a 15
minút povarte vo vriacej vode. Čakanku
vyberte z vody, opláchnite v studenej
vode a polovičky znovu pospájajte.
Každú z nich obaľte plátkom šunky a
umiestnite do vymastenej zapekacej
nádoby. Roztopte maslo a pridajte múku.
Rýchlo osmažte, prilejte zeleninový vývar
s mliekom a priveďte do varu. Do
omáčky primiešajte 50 g syra a zmesou
polejte čakanku. Potom pokrm posypte
zvyškom syra.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 3
5.7 Zapečené ryby so
zemiakmi:
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 – 10 zemiakov
2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml sladkej smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
čierne korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na
tenké prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte
na prúžky. Teplovzdornú zapekaciu
nádobu vymastite maslom. Do nádoby
www.aeg.com10
vložte tretinu zemiakov a cibule. Na vrch
poukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a
zemiakov. Na ne rozmiestnite zvyšok
sardelových filiet. Na vrch rozložte
zvyšok cibule a zemiakov, aby vrchnú
časť tvorili zemiaky. Posypte korením a
sekaným tymianom. Polejte sardelovým
nálevom a pridajte smotanu. Posypte
strúhankou a na vrchu rozložte maslo v
malých vločkách.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 3
6. PIZZA A SLANÝ KOLÁČ
6.1 Pizza:
Pre 4 osoby.
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievkové lyžice oleja
Prísady na obloženie:
1/2 malej plechovky krájaných
paradajok (200 g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Iné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite
vo vode. Pridajte múku s primiešanou
soľou a olej. Prísady mieste až dovtedy,
kým cesto nie je vláčne a neoddeľuje sa
od misy. Cesto potom na teplom mieste
nechajte vykysnúť na dvojnásobný
objem. Cesto vyvaľkajte a položte na
vymastený plech na pečenie. Spodok
poprepichujte vidličkou. Postupne na
cesto ukladajte prísady obloženia.
Čas v spotrebiči (min): 25
Úroveň v rúre: 1
6.2 Cibuľový koláč:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady na obloženie:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho
korenia
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Droždie
rozdrvte, vložte ho do priehlbiny,
zmiešajte s mliekom a trochou múky
okolo kraja. Posypte múkou a nechajte
vykysnúť na teplom mieste, až kým sa
na múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Na okraj múky pridajte vajce a maslo.
Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto. Cesto nechajte kysnúť na
teplom mieste, až kým nevykysne na
približne dvojnásobný objem. Zatiaľ
olúpte a rozštvrťte cibule a nakrájajte ich
na tenké plátky. Slaninu nakrájajte na
kocky a jemne poduste s cibuľou tak, aby
prísady nezhnedli. Nechajte vychladnúť.
Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na
vymastený plech na pečenie, spodok
prepichnite vidličkou a kraje vytlačte
nahor. Znovu ho nechajte kysnúť.
Rozmiešajte vajcia, kyslú smotanu,
mlieko, soľ a čierne korenie. Vychladenú
cibuľu a slaninu rozložte po korpuse.
Navrch vylejte zmes a vyhlaďte.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úroveň v rúre: 1
6.3 Slaný lotrinský koláč:
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady do cesta:
200 g múky
SLOVENSKY 11
2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady na obloženie:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej
slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke. Potom cesto vyvaľkajte a
vložte do vymastenej čiernej formy.
Spodok prepichnite vidličkou. Slaninu
rozložte na ceste. Na polevu zmiešajte
vajcia, kyslú smotanu a korenie. Potom
pridajte syr. Nalejte polevu na slaninu.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úroveň v rúre: 2
6.4 Syrový koláč:
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkaného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml sladkej smotany
100 ml mlieka
4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre
vymastený plech na pečenie. Potom
cesto dôkladne poprepichujte vidličkou.
Syr rovnomerne rozložte na ceste.
Zmiešajte smotanu, mlieko a vajcia,
osoľte, okoreňte a pridajte muškátový
oriešok. Zmes znovu dobre premiešajte a
vylejte ju na syr.
Čas v spotrebiči (min): 40
Úroveň v rúre: 1
6.5 Ruské pirohy:
30 malých kúskov.
Prísady na cesto:
250 g špadlovej múky
250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice vyčisteného masla
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
3 polievkové lyžice kyslej smotany
2 vajcia
Iné:
Plech na pečenie s papierom na
pečenie
Príprava:
Múku, maslo, nízkotučný tvaroh a trochu
soli vymieste na cesto a odložte ho do
chladničky. Kapustu nakrájajte na jemné
prúžky. Nakrájajte slaninu a osmažte ju
na prečistenom masle. Pridajte kapustu
a rýchle ju osmažte do mäkka. Osoľte,
ochuťte korením a muškátovým
orieškom a pridajte kyslú smotanu. Duste
ďalej, až kým sa nevyparí všetka
kvapalina. Vajcia uvarte na tvrdo,
ochlaďte ich a nakrájajte na kocky.
Vmiešajte do kapusty a nechajte
vychladnúť. Cesto vyvaľkajte a vykrojte
kruhy s priemerom 8 cm. Do stredu
každého kruhu vložte trochu plnky a
preložte. Zatlačením vidličky spojte kraje.
Ruské pirohy umiestnite na plech na
pečenie vystlaný papierom na pečenie a
potrite vaječným žĺtkom.
Čas v spotrebiči (min): 20
Úroveň v rúre: 3
6.6 Syrové pečivo:
Prísady:
400 g syra Feta
2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
www.aeg.com12
Zmiešajte syr feta, vajcia, petržlenovú
vňať a korenie. Cesto filo prikryte vlhkou
utierkou, aby nevysychalo. Položte 4
plátky na seba, každý z nich zľahka
potrite olejom. Rozkrojte na 4 pásy dlhé
asi 7 cm. Do jedného rohu každého z
pásov dajte 2 vrchovaté polievkové
lyžice zmesi so syrom feta a zložte ich po
uhlopriečke do trojuholníka. Položte
obrátene na plech na pečenie a potrite
olejom.
Čas v spotrebiči (min): 25
Úroveň v rúre: 3
6.7 Koláč z kozieho syra:
Prísady do cesta:
125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady na obloženie:
1 polievková lyžica olivového oleja
2 cibule
soľ a korenie
1 čajová lyžička nasekaného tymianu
125 g syra ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
1 vajce
60 ml sladkej smotany
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Do vhodnej nádoby pridajte múku,
olivový olej a soľ a miešajte, až kým sa
zmes nebude podobať strúhanke.
Pridajte vodu a vymieste zmes na cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke. Potom cesto vyvaľkajte a
vložte do vymastenej čiernej formy.
Spodok prepichnite vidličkou. Do panvice
pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového
oleja. Ošúpte cibule, nakrájajte na tenké
plátky a duste v oleji na panvici prikryté
asi 30 minút. Osoľte, okoreňte a
zmiešajte s 1/2 čajovej lyžičky posekanej
petržlenovej vňate. Cibuľu nechajte
trochu vychladnúť a potom ju rozložte na
cesto. Potom na povrch rozmiestnite
vrstvu syra ricotta a kozieho syra a
pridajte olivy. Posypte 1/2 čajovej lyžičky
sekaného tymianu. Na polevu zmiešajte
vajcia a smotanu. Koláč polejte polevou.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úrovne v rúre: 1
7. KOLÁČE A PEČIVO
7.1 Mandľový koláč:
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
50 g sekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady na obloženie:
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového
cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice horúcej vody
mandľové lupienky
Iné:
Otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Vajcia, cukor a marcipán miešajte 5
minút, aby vznikla krémová zmes a
potom pomaly pridávajte olivový olej.
Preosejte spolu múku, škoricu a prášok
na pečenie, primiešajte posekané
pistácie a mleté mandle. Potom túto
zmes spolu s mliekom opatrne vmiešajte
do vaječnej zmesi. Cesto prelejte do
otváracej formy, ktorej dno je posypané
strúhankou.
Čas v spotrebiči (min): 70
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Marhuľový džem zohrejte a rozotrite ho
po koláči pomocou štetca. Potom koláč
nechajte vychladnúť. Zmiešajte práškový
cukor, škoricu a teplú vodu. Zmes
SLOVENSKY 13
rozotrite na koláč. Hneď potom koláč s
polevou posypte mandľovými lupienkami.
7.2 Brownies - čok. sušienky:
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
375 g cukru
2 balenie vanilkového cukru (približne
16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a
rozpustite ju vo vodnom kúpeli. Maslo,
cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu
vymiešajte na krémovú zmes, pridajte
vajcia a roztopenú čokoládu. Vlašské
orechy nahrubo posekajte, zmiešajte s
múkou a práškom na pečenie a
vmiešajte ich do čokoládovej zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte
papierom na pečenie, nalejte naň zmes a
rozotrite.
Čas v spotrebiči (min): 50
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na
pečenie a nakrájajte na štvorce.
7.3 Mrkvový koláč:
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
2 vajcia
75 g sirupu (melasy)
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g najemno nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady na obloženie:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Iné:
Okrúhla vymastená otváracia forma
na pečenie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a
melasu vymiešajte na krémovú zmes.
Zvyšok prísad potom primiešajte do
zmesi. Zmes vylejte do vymastenej formy
na pečenie.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a
kryštálový cukor (v prípade potreby
pridajte trochu mlieka, aby sa zmes dala
rozotierať). Keď koláč vychladne, zmes
rozotrite na korpus a na povrchu posypte
mletými lieskovými orieškami.
7.4 Tvarohový koláč:
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku,
vanilková príchuť (40 g alebo
zodpovedajúce množstvo prášku na
prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby.
Pridajte ostatné prísady na cesto a
rozmiešajte ich ručným mixérom. Cesto
odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých
miestach prepichnite vidličkou. Zo zvyšku
www.aeg.com14
zmesi vyformujte asi 3 cm vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné
bielky na tuhú penu. Opláchnite
hrozienka, nechajte ich dobre odtiecť,
polejte ich rumom a nechajte ich
nasiaknuť. Do misy na miešanie pridajte
odtučnený tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú
šťavu, kyslú smotanu a pudingový
prášok a všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne
primiešajte vyšľahané vaječné bielky a
hrozienka.
Čas v spotrebiči (min): 85
Úroveň v rúre: 1
7.5 Biskupský chlebíček:
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie
(približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g nasekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo
pomarančovej kôry
60 g posekaných kandizovaných višní
70 g lúpaných celých mandlí
Iné:
Čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a všetky
prísady vymiešajte na krémovú zmes.
Potom po jednom pridávajte vajcia a
zmes znova vymiešajte. Do krémovej
zmesi pridajte múku zmiešanú s práškom
na pečenie a premiešajte. Primiešajte aj
ovocie. Zmes vložte do pripravenej formy
a na okrajoch ju vytiahnite o trochu
vyššie než v strede. Okraj a stred koláča
ozdobte olúpanými celými mandľami.
Koláč vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 100
Úroveň v rúre: 1
7.6 Ovocný koláč:
Prísady do cesta:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, broskýň,
višní a pod.)
90 g mletých mandlí
2 vajcia
100 g cukru
90 g mäkkého masla
Iné:
Vymastená forma na slaný koláč s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku preosejte do misy na miešanie,
primiešajte soľ a maslo nakrájané na
malé kúsky. Potom pridajte vajce, cukor
a studenú vodu a zmes vymieste na
cesto. Cesto nechajte 2 hodiny v
chladničke. Vychladené cesto vyvaľkajte,
umiestnite ho na vymastenú formu na
slaný koláč a poprepichujte vidličkou.
Ovocie očistite, odstráňte jadrovníky,
kôstky alebo jadierka, nakrájajte ho na
malé kúsky alebo plátky a rozmiestnite
po ceste. Do vhodnej nádoby pridajte
mleté mandle, vajcia, cukor a mäkké
maslo a všetko zmiešajte. Potom zmes
prelejte na ovocie a rozotrite.
Čas v spotrebiči (min): 50
Úroveň v rúre: 1
7.7 Babičkin pečený jablkový
koláč:
Prísady:
250 g masla
250 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g múky
1 vrecúško prášku na pečenie
1 vrecúško perníkového korenia
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
SLOVENSKY 15
1,2 kg jabĺk
slivkové pyré
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte
nadýchanú zmes. Pridajte marcipán
nakrájaný na malé kúsky a vyšľahajte na
hladkú zmes. Po jednom pridávajte
vajcia a šľahajte, kým nevznikne
nadýchaná zmes. Do zmesi pridajte
múku, prášok na pečenie, perníkové
korenie a kakaový prášok. Primiešajte
červené víno. Cesto vložte do hlbokého
plechu na pečenie vystlaného papierom
na pečenie a vyhlaďte povrch. Jablká
ošúpte, zbavte jadra a nakrájajte na 0,5
cm plátky.
Slivkové pyré:
Naaranžujte plátky na vrch cesta a
otvory po jadrovníkoch vyplňte slivkovým
pyré. Potom vložte do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 50
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte koláč vychladnúť a odstráňte
papier na pečenie.
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško priehľadnej koláčovej
polevy
Pripravte polevu, použite pritom jablkový
džús a vrecúško koláčovej polevy a
polevu rozotrite na koláč.
7.8 Citrónový koláč:
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 zarovnaná čajová lyžička prášku na
pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Čierna hranatá forma na pečenie dlhá
30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a
soľ a vymiešajte z nich krémovú zmes.
Potom po jednom pridávajte vajcia a
znova vymiešajte na krém. Pridajte múku
a kukuričný škrob rozmiešaný s práškom
na pečenie a premiešajte. Zmes nalejte
do vymastenej a strúhankou vysypanej
formy, uhlaďte ju a vložte do rúry. Po
upečení zmiešajte citrónovú šťavu a
práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal. Alobal na okrajoch koláča
zahnite nahor, aby poleva nemohla
vytiecť. Koláč poprepichujte tenkou
drevenou tyčinkou a rozotrite polevu.
Polevu nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas v spotrebiči (min): 75
Úroveň v rúre: 1
7.9 Muffiny:
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného
citróna
2 vajcia
50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Iné:
Papierové formičky s priemerom
približne 7 cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru
z jedného nenavoskovaného citróna
vymiešajte na krémovú zmes. Pridajte
vajcia a znovu dôkladne vymiešajte.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a
prášok na pečenie a primiešajte do
zmesi spolu s mliekom. Višne sceďte a
vmiešajte ich do zmesi spolu s
čokoládovými lupienkami. Zmes nalejte
www.aeg.com16
do papierových formičiek, tie naukladajte
na plech na pečenie a plech vložte do
rúry. Ak máte, použite plech na muffiny.
Čas v spotrebiči (min): 40
Úroveň v rúre: 3
7.10 Kysnutá bábovka:
Prísady na korpus:
500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
150 g masla
3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na
hodinu do 20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie a posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte múku,
sušené droždie, práškový cukor, maslo,
vajcia, soľ a mlieko a vymieste jemné
kysnuté cesto. Cesto v mise zakryte a
nechajte kysnúť 1 hodinu. Namočené
hrozienka ručne vmiešajte do cesta. Do
každej priehlbiny vymastenej a múkou
vysypanej formy na bábovku vložte jednu
mandľu. Potom cesto vytvarujte do
podoby párka a vložte ho do formy na
bábovku. Zakryte a znovu nechajte
kysnúť 45 minút.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 1
7.11 Koláč Savarin:
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice alebo 100 ml
pomarančového likéru
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte múku,
sušené droždie, cukor, maslo, vaječné
žĺtky, soľ, vanilkový cukor a mlieko a
vymieste jemné kysnuté cesto. Cesto v
mise zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Potom cesto vložte do vymastenej
kruhovej formy, zakryte a nechajte znovu
kysnúť 45 minút.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 1
Po pečení:
Vodu a cukor priveďte do varu a nechajte
vychladnúť. Do cukrovej vody pridajte
slivovicu alebo pomarančový likér a
zamiešajte. Keď koláč vychladne,
niekoľkokrát ho prepichnite drevenou
tyčinkou a nechajte zmes rovnomerne
vsiaknuť do koláča.
7.12 Piškótový koláč:
Prísady:
4 vajcia
2 polievkové lyžice teplej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g kukuričného škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na
pečenie
Iné:
Okrúhla čierna otváracia forma na
pečenie s priemerom 28 cm, vystlaná
papierom na pečenie.
Príprava:
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky s
teplou vodou, 50 g cukru, vanilkovým
cukrom a soľou vyšľahajte na krémovú
zmes. Vaječné bielky vyšľahajte so 100 g
cukru na tuhú penu. Preosejte spolu
múku, kukuričný škrob a prášok na
pečenie. Opatrne zmiešajte vaječné
bielky a žĺtky. Potom jemne vmiešajte
múkovú zmes. Cesto prelejte do formy
na pečenie, rovnomerne rozotrite a
vložte do rúry.
SLOVENSKY 17
Čas v spotrebiči (min): 30
Úroveň v rúre: 3
7.13 Koláč s mrveničkou:
Prísady na cesto:
375 g múky
20 g droždia
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
200 g cukru
200 g masla
1 čajová lyžička škorice
350 g múky
50 g sekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Kvasnice
rozdrobte, vložte do tejto priehlbiny,
rozmiešajte s mliekom a s trochou múky
z okrajov, poprášte múkou a uložte na
teplom mieste, aby zmes kysla, až kým
sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny. Cukor, vaječné žĺtky, maslo a soľ
umiestnite na okraj múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne kysnuté cesto. Cesto
nechajte kysnúť na teplom mieste, až
kým nevykysne na približne dvojnásobný
objem. Potom cesto vyvaľkajte, položte
ho na vymastený plech na pečenie a
nechajte ho znovu vykysnúť. V mise na
miešanie zmiešajte cukor, maslo a
škoricu. Pridajte múku a orechy a
vymiešajte z prísad sypkú zmes.
Nakysnuté cesto potrite maslom a
posypte rovnomerne posýpkou.
Čas v spotrebiči (min): 35
Úroveň v rúre: 3
7.14 Švédsky koláč:
Prísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g roztopeného masla
360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm, vystlaná papierom
na pečenie.
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ
pridajte do misy a 5 minút šľahajte na
krémovú zmes. Potom do zmesi pridajte
roztopené maslo a premiešajte. Do
krémovej zmesi primiešajte múku s
práškom na pečenie. Nakoniec pridajte
studenú vodu a všetko dobre
rozmiešajte. Cesto prelejte do formy na
pečenie, rovnomerne rozotrite a vložte
do rúry.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 1
7.15 Sladký koláč:
Prísady:
2 plátky originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkané do štvorca)
50 g pomletých lieskových orieškov
1,2 kg jabĺk
3 vajcia
300 ml sladkej smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech
na pečenie a celý spodok poprepichujte
vidličkou. Lieskové oriešky rovnomerne
posypte po ceste. Jablká ošúpte,
odstráňte jadrovníky a potom jablká
nakrájajte na 12 plátkov. Plátky
rovnomerne rozložte po ceste. Zmiešajte
vajcia, smotanu, cukor a vanilkový cukor
a zmes vylejte na jablká.
Čas v spotrebiči (min): 45
Úroveň v rúre: 1
7.16 Švajčiarsky mrkvový
koláč:
Prísady do zmesi:
4 vaječné bielky
1 štipka soli
80 g práškového cukru
www.aeg.com18
120 g cukru
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
200 g nadrobno pomletých mandlí
1 citrón, šťava a nastrúhaná kôra
1 polievková lyžica cherry likéru
1/2 čajovej lyžičky škorice
60 g múky
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
Prísady do obloženia:
150 g práškového cukru
1 polievková lyžica cherry likéru
12 dekoratívnych marcipánových
mrkvičiek
mleté lieskové oriešky
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
Iné:
Vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm vystlaná
papierom na pečenie.
Príprava:
Vaječné bielky vyšľahajte so soľou na
tuhú penu, pridajte práškový cukor a
znovu vyšľahajte na penu. Vaječné žĺtky
a cukor vymiešajte na krémovú zmes a
pridajte ďalšie prísady. Pridajte štvrtinu
vyšľahaných bielkov a potom do zmesi
opatrne primiešajte aj zvyšok
vyšľahaných bielkov. Cesto nalejte do
pripravenej formy na pečenie a uhlaďte
ho.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Koláč nechajte vychladnúť.
Odporúčame, aby ste sa na pečenie
pripravili jeden až dva dni vopred a koláč
odložili zakrytý do chladničky. Polevu
pripravte zmiešaním práškového cukru s
čerešňovým likérom. V prípade potreby
pridajte aj vodu. Koláč polejte polevou a
ozdobte marcipánovými mrkvičkami.
8. CHLIEB A PEČIVO
8.1 Pečivo, sladké:
Prísady:
420 g múky
60 g masla
50 g cukru
štipka vanilkového cukru
ošúpaná citrónová kôra
štipka soli
200 ml vlažného mlieka
30 g droždia
2 vaječné žĺtky
100 g hrozienok
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Rozdrobte
droždie a vložte ho do priehlbiny s
mliekom a trochou cukru. Primiešajte
trochu múky z okrajov. Poprášte múkou
a uložte na teplom mieste, až kým sa na
múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Zvyšný cukor, soľ, vanilkový cukor,
citrónovú kôru, vajce a maslo pridajte na
okraj múky. Všetky prísady vymieste na
vláčne kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne na približne
dvojnásobný objem.
Potom do cesta vložte umyté hrozienka a
vytvarujte 12 kusov pečiva rovnomernej
veľkosti.
Položte ich na plech na pečenie vystlaný
papierom na pečenie a opäť ich nechajte
zakryté pol hodinu.
Čas v spotrebiči: 20 minút
Úroveň v rúre: 3
8.2 Farmársky chlieb:
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia
250 ml vody
250 ml mlieka
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo
plech s papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a
sušené droždie dajte do veľkej nádoby.
Zmiešajte vodu, mlieko, soľ a pridajte k
múke. Všetky prísady vymieste na vláčne
cesto. Cesto nechajte vykysnúť, kým
SLOVENSKY 19
nedosiahne dvojnásobný objem. Cesto
vytvarujte na pozdĺžny bochník a položte
ho na vymastený plech na pečenie alebo
na plech pokrytý papierom na pečenie.
Nechajte bochník ešte raz vykysnúť na
dvojnásobný objem. Pred pečením
poprášte trochou múky.
Čas v spotrebiči (min): 60
Úroveň v rúre: 2
8.3 Biely chlieb:
Prísady:
1 000 g múky
1 kocka čerstvého droždia alebo 2
balíčky sušeného droždia
650 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo
plech s papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy.
Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku a
pridajte do múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne cesto. V závislosti od
kvality múky možno bude treba na
dosiahnutie vláčnosti cesta pridať trochu
mlieka. Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem. Cesto
rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich
dva pozdĺžne bochníky a položte ich na
vymastený plech na pečenie alebo na
plech pokrytý papierom na pečenie.
Nechajte bochníky vykysnúť ešte raz na
dvojnásobný objem. Pred pečením ich
posypte trochou múky a ostrým nožom
vytvorte tri až štyri uhlopriečne zárezy
hlboké najmenej 1 cm.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 2
8.4 Vianočka:
Prísady na cesto:
650 g múky
20 g droždia
200 ml mlieka
40 g cukru
5 g soli
5 vaječných žĺtkov
200 g mäkkého masla
Prísady na plnku:
250 g nasekaných vlašských orechov
20 g strúhanky
1 čajová lyžička mletého zázvoru
50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
20 ml rumu
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
50 g mandľových lupienkov
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Rozdrobte
droždie, vložte ho do priehlbiny,
rozmiešajte s mliekom a trochou cukru a
múky z okrajov a poprášte múkou.
Nechajte vykysnúť na teplom mieste, až
kým sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny. Zvyšný cukor pridajte na okraj
múky. Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto. Cesto nechajte kysnúť na
teplom mieste, až kým nevykysne
približne na dvojnásobný objem.
Zmiešajte všetky prísady na náplň. Cesto
rozdeľte na tretiny a každú z nich
vyvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Na každý
obdĺžnik rozotrite tretinu náplne a potom
kúsky cesta zrolujte. Z týchto troch
kúskov cesta vytvorte pletenicu. Povrch
pletenice potrite zmesou vaječného žĺtka
a mlieka a posypte ho mandľovými
lupienkami.
Čas v spotrebiči (min): 55
Úroveň v rúre: 3
8.5 Maslová pletenica:
Prísady na cesto:
750 g múky
30 g droždia
400 ml mlieka
10 g cukru
15 g soli
1 vajce
100 g mäkkého masla
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Rozdrobte
droždie a vložte ho do priehlbiny.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BP831660NM Recipe book

Typ
Recipe book