60
SK
* Líšia sa počtom a/alebo podľa polohy, tvorí súčasť len
niektorých modelov.
PURE WIND*
Na jeho prítomnosť upozorňuje zariadenie na zadnej stene
chladiaceho priestoru (viď obrázok).
PURE WIND SYSTÉM umožňuje optimálnu konzerváciu
potravín vďaka rýchlemu obnoveniu teploty po otvorení dvierok
a vďaka jej homogénnemu rozloženiu: Fúkaný vzduch (A) sa
ochladzuje pri styku s chladnou stenou, zatiaľ čo teplejší vzduch
(B) je odsávaný (viď obrázok).
Výrobky Pure Wind Plus sú vybavené aj ltrom, ktorý vďaka
svojmu špeciálnemu zloženiu s iónmi striebra, umožňuje znížiť
obsah baktérií až o 70% a zápachu vo vnútri chladiaceho boxu,
čím zaručuje lepšiu konzerváciu jedál.
Pri nastavení otočného gombíka REGULÁCIE TEPLOTY
na jednu z vyšších hodnôt, pri veľkom množstve potravín a
pri vysokej teplote vonkajšieho prostredia, môže zariadenie
pracovať nepretržite, čím dochádza k nadmernej tvorbe
námrazy a vysokej spotrebe elektrickej energie: Tomuto
problému sa dá zabrániť nastavením otočného gombíka
na jednu z nižších hodnôt (umožňujúcich vykonávanie
automatického odstraňovania námrazy zo zariadenia).
Statický chladiaci systém
Modely bez zariadenia Aircooler majú chladiaci systém uložený
vo vnútri zadnej steny jednotlivých priestorov; na tejto stene
je možné pozorovať námrazu alebo kvapky vody, podľa toho,
či je kompresor v činnosti alebo má pauzu: obidva javy sú
úplne bežné. Pri nastavení otočného gombíka REGULÁCIE
TEPLOTY na jednu z vyšších hodnôt, pri veľkom množstve
potravín a pri vysokej teplote vonkajšieho prostredia, môže
zariadenie pracovať nepretržite, čím dochádza k nadmernej
tvorbe námrazy a vysokej spotrebe elektrickej energie: Tomuto
problému sa dá zabrániť nastavením otočného gombíka
na jednu z nižších hodnôt (umožňujúcich vykonávanie
automatického odstraňovania námrazy zo zariadenia).
U zariadení so statickými chladiacimi systémami sa vzduch
pohybuje prirodzeným spôsobom: chladnejší má tendenciu
klesať, pretože je ťažší. Uvádzame príklad správneho
umiestnenia potravín:
Druh jedla
Jeho umiestnenie vo
vnútri chladničky
Mäso a vyčistené ryby Nad zásuvkami s ovocím a zeleninou
Čerstvé syry Nad zásuvkami s ovocím a zeleninou
Varené jedlá Na ľubovoľnej polici
Salámy, chlieb v krabici,
čokoláda
Na ľubovoľnej polici
Ovocie a zelenina V zásuvkách na ovocie a zeleninu
Vajcia V príslušnom držiaku
Maslo a margarín V príslušnom držiaku
Fľaše, nápoje, mlieko V príslušnom držiaku
ACTIVE OXIGEN*
Toto zariadenie uvoľňuje vo vnútri chladničky molekuly ozónu,
látky prítomnej v prírode, schopnej napadnúť baktérie a
mikroorganizmy, obmedziť ich šírenie vo vnútri chladničky, a
potláčať nepríjemné zápachy.
Automaticky vymedzuje množstvo ozónu potrebného na
predĺženie čerstvého stavu potravín, na odstránenie zápachov a
na predchádzanie tvorbe baktérií.
Vo vnútri chladničky by mohlo byť cítiť mierny charakteristický
zápach, rovnaký ako ten, ktorý cítiť pri búrke následkom ozónu
vznikajúceho z výbojov produkovaným bleskami; jedná sa o
úplne bežný jav. Množstvo produkované zariadením je veľmi malé
a rýchlo sa rozpadá na základe antibakteriálneho pôsobenia.
Zariadenie sa aktivuje stlačením príslušného tlačidla, ktoré sa
nachádza na veku zariadenia (priestor chladničky).
Pri aktivovanej funkcii Active Oxygen bude zariadenie cyklicky
vykonávať (opakovane až do zrušenia tejto funkcie) emisiu ozónu
signalizovanú rozsvietením zelenej LED na zariadení, ktoré sa
nachádza vo vnútri priestoru chladničky a pohotovostný cyklus
(bez emisie ozónu), signalizovaný rozsvietením modrej LED.
Optimálny spôsob použitia chladničky
• Prostredníctvom otočného gombíka REGULÁCIE TEPLOTY
(viď Popis) nastavte požadovanú teplotu.
• Vkladajte dovnútra len chladné alebo vlažné jedlá, nie však
teplé (viď Opatrenia a rady).
• Pamätajte, že varené potraviny si udržujú svoje vlastnosti
kratšiu dobu ako surové.
• Nevkladajte dovnútra tekutiny v otvorených nádobách:
spôsobili by zvýšenie vlhkosti s následnou tvorbou
kondenzátu.
HYGIENA PRI MANIPULÁCII S POTRAVINAMI
1. Po zakúpení potravín odstráňte všetky druhy papierových /
kartónových nebo iných obalov, ktoré by mohli preniesť do
chladničky baktérie alebo nečistoty.
2. Chráňte potraviny (obzvlášť tie, ktoré podliehajú rýchlemu
znehodnoteniu a tie, ktoré vydávajú silný zápach) tak, aby
medzi nimi nedochádzalo ku vzájomnému dotyku, čím sa
vyhnete možnosti prenosu nákazy zárodkami / baktériami
a taktiež možnosti šírenia nepríjemných zápachov vo vnútri
chladničky.
3. Uložte potraviny tak, aby sa vzduch mohol medzi nimi volne
pohybovať
4. Udržujte vnútro chladničky v čistom stave a venujte
pozornosť tomu, aby ste na čistenie nepoužívali oxidačné
alebo abrazívne čistiace prostriedky.
5. Vyberte potraviny z chladničky po uplynutí doby ich
trvanlivosti.
6. Z dôvodu zabezpečenia správnej konzervácie, je potrebné
umiestniť potraviny podliehajúce rýchlemu znehodnoteniu
( mäkké syry, surové ryby, mäso, atď...) do najchladnejších
častí, to znamená, do priestoru nad nádobami na zeleninu,
kde je umiestnený ukazovateľ teploty.
Optimálny spôsob použitia mrazničky
• Nezmrazujte opäť potraviny, ktoré sa rozmrazujú alebo
už sú rozmrazené; tieto potraviny je potrebné uvariť a
následne skonzumovať (do 24 hodín).
• Čerstvé potraviny určené na zmrazenie nesmú byť umiestnené
spolu so zmrazenými potravinami; je potrebné ich umiestniť na
mriežku v mraziacom oddelení, podľa možnosti tak, aby sa dotýkali
stien (bočných a zadnej), kde teplota klesá pod -18 °C, čím bude