Kenwood KAX910ME Návod na obsluhu

  • Ahoj! Prečítal som si používateľskú príručku pre Kenwood KAX910ME Pasta Maker a AT910014 Biscuit Maker. Som pripravený odpovedať na vaše otázky o ich používaní, údržbe a riešení problémov. Príručka obsahuje podrobné návody na prípravu cestovín a sušienok, ako aj tipy na čistenie. Máte nejaké otázky?
  • Čo robiť, ak sa pasta neprilepí na steny formy?
    Ako vyčistiť nástavce na cestoviny?
    Ako pripraviť cesto na cestoviny?
    Je možné použiť tento prístroj s inými kuchynskými robotmi?
bezpečnosť
Starostlivo si prečítajte tieto inštrukcie a
uschovajte ich pre budúcnosť.
Odstráňte všetky obaly a štítky.
Vypnite a vytiahnite zo zásuvky:
pred namontovaním alebo
odmontovaním častí;
pokiaľ zariadenie nepoužívate;
pred čistením.
Nikdy nenechávajte bez dozoru
zariadenie v činnosti.
Príliš suché cesto alebo príliš rýchly
prechod cesta môže toto príslušenstvo
a/alebo kuchynský robot poškodiť.
Prsty, ako ani žiadne iné položky okrem
dodaného kľúča/posúvača do plniacej
trubice nevkladajte.
Cesto v plniacej trubici tlačte nadol len
rukoväťou dodaného kľúča/posúvača. A
netlačte ho príliš silno.
Nikdy nezakladajte nadstavec na výrobu
vlastných cestovín na mixér a neskladajte
ho z neho, keď je mixér v činnosti.
Cesto doň vkladajte po malých
množstvách rovnomernou rýchlosťou.
Nedovoľte, aby plniaca trubica bola
naplnená až po vrch.
Pri manipulácii s týmto nadstavcom a pri
jeho čistení postupujte opatrne, lebo nôž
rezacej jednotky je ostrý.
Nesprávne používanie tohto príslušenstva
môže spôsobiť zranenie.
135
O
tvorte ilustrácie z titulnej strany
Slovenčina
Ďalšie bezpečnostné upozornenia si
prečítajte v príručke hlavného
kuchynského zariadenia.
136
Toto zariadenie spĺňa požiadavky
e
urópskej smernice 2004/108/ES
o elektromagnetickej kompatibilite
a
nariadenia č. 1935/2004 zo dňa
27.10.2004 o materiáloch a
predmetoch určených pre styk s
potravinami.
Príslušenstvo KAX910ME
obsahuje systém pripájania Twist
a je navrhnuté tak, aby bolo
priamo kompatibilné s najnovšou
generáciou modelov
kuchynského robota Kenwood
Chef (rad KVC a rad KVL).
Toto príslušenstvo možno
používať aj s modelmi
kuchynského robota Kmix, ktoré
sú vybavené výstupom pre
pomalú rýchlosť (rad KMX).
Toto príslušenstvo je kompatibilné
s vaším kuchynským robotom
vtedy, keď je ten vybavený
systémom pripájania Twist .
Ak je váš kuchynský robot
vybavený systémom pripájania
Bar , na používanie tohto
príslušenstva budete potrebovať
adaptér. Referenčný kód pre
daný adaptér je KAT001ME. Viac
informácií o tom, ako aj o
objednávaní daného adaptéra, je
k dispozícii na webovej stránke
www.kenwoodworld.com/twist.
pred prvým použitím
Umyte jednotlivé súčasti.
Prečítajte si časť čistenie.
popis súčastí
násypka
plniaca trubica
telo
špirála
tvarovacia forma*
zabezpečovacia matica
upevňovací prstenec rezacej
jednotky
rezací nôž
kľúč/posúvač
nástroj na čistenie
*Súčasťou tohto balenia je
tvarovacia forma na cestoviny
Maccheroni Rigati znázornená na
ilustračnej strane. Keby ste si
chceli kúpiť niektoré z ďalších
tvarovacích foriem znázornených
na zadnej strane tejto brožúry,
kontaktujte obchod, v ktorom ste
tento nadstavec kúpili.
montáž
1 Voliteľný krok: Pre ľahšiu výrobu
vlastných cestovín zohrejte telo,
tvarovaciu formu a
zabezpečovaciu maticu v horúcej
vode a potom ich osušte.
2 Do tela založte špirálu.
3 Založte tvarovaciu formu.
4 Založte zabezpečovaciu maticu a
dotiahnite ju rukou. (Nepoužívajte
na to kľúč/posúvač, lebo ten je
určený len na jej uvoľňovanie).
Uistite sa, že zabezpečovacia
matica je až takmer úplne pri tele
nadstavca.
5 Vyberte kryt výstupu pre pomalú
rýchlosť – zatlačte na jeho vrch a
vytiahnite ho .
6 Príslušenstvo držte v znázornenej
pozícii, vložte ho do výstupu pre
pomalú rýchlosť a otáčajte ním,
aby ste ho zaistili do potrebnej
pozície .
7 Založte násypku.
V
oliteľný krok: Na zmontovaný
nadstavec na výrobu vlastných
c
estovín možno založiť aj rezaciu
j
ednotku, ktorá uľahčuje rezanie
vyrábaných cestovín na žiadanú
d
ĺžku.
1
Rukoväť rezacieho noža presuňte
do najvyššej polohy a trochu
o
dskrutkujte upevňovací prstenec.
Umiestnite ho na zabezpečovaciu
maticu a v prípade potreby ním
otáčajte, kým tam nebude dobre
natlačený. Tvarovacia forma by
mala byť tesne pred prednou
stranou rezacej jednotky.
2 Pridržte okraj rezacej jednotky a
súčasne dotiahnite upevňovací
prstenec jeho otáčaním smerom
od seba .
Poznámka: Pri každom zakladaní
rezacej jednotky do nadstavca
alebo pri jej vyberaní z nadstavca
ju jednou rukou držte za okraj a
druhou rukou otáčajte
upevňovacím prstencom.
používanie nadstavca
na výrobu vlastných
cestovín
1 Pripravte si cesto podľa
niektorého z poskytnutých
receptov.
Cesto nesmie byť príliš suché,
lebo by to mohlo toto
príslušenstvo alebo kuchynský
robot poškodiť. Jeho štruktúra
by mala pripomínať hrubú
strúhanku alebo omrvinky.
Jednotlivé čiastočky by mali byť
od seba oddelené, ale pri ich
stlačení by mala vzniknúť zlepená
hmota.
2 Kuchynský robot zapnite na
rýchlosť č. 2 až č. 3.
3 Na násypku dajte primerané
množstvo cesta. Postupne
vkladajte malé množstvo cesta do
plniacej trubice. Ďalšie kusy cesta
postupne pridávajte až vtedy, keď
sa špirála vyprázdni. Ak sa
plniaca trubica upchá, koncom
rukoväte kľúča/posúvača zatlačte
c
esto dolu na špirálu
(nepoužívajte na to nič iné než
r
ukoväť kľúča/posúvača a
n
etlačte príliš silno). Nikdy
nedovoľte, aby plniaca trubica
b
ola naplnená až po vrch.
4
Keď sú cestoviny žiadanej dĺžky,
odrežte ich pohybom rukoväti
r
ezacieho noža dozadu a
dopredu. Ak rezaciu jednotku
nemáte namontovanú, použite na
to bežný nôž.
Pri výmene tvarovacích foriem
vyberte rezaciu jednotku. Vždy ju
pri tom jednou rukou držte za
okraj, druhou rukou otáčajte
upevňovacím prstencom smerom
k sebe a vytiahnite ju.
Odskrutkujte zabezpečovaciu
maticu (v prípade potreby ju
uvoľnite kľúčom/posúvačom) a
zariadenie na chvíľu zapnite na
rýchlosť č. 1, aby tvarovacia
forma vyšla von. Vyberte
tvarovaciu formu a prípadne
akékoľvek viditeľné zvyšky cesta
a založte žiadanú tvarovaciu
formu. Opäť založte
zabezpečovaciu maticu a rezaciu
jednotku.
upozornenie
Tento nadstavec na výrobu
vlastných cestovín sa počas
svojho chodu zohrieva – toto je
normálny jav, ktorý v ňom
spôsobuje stláčanie cesta.
čistenie
Žiadne súčasti nedávajte do
umývačky riadu.
demontáž nadstavca
Rezaciu zostavu vždy držte
jednou rukou za okraj, druhou
rukou otáčajte upevňovacím
prstencom smerom k sebe a
vytiahnite ju. Odskrutkujte
zabezpečovaciu maticu. V
prípade potreby ju uvoľnite
kľúčom/posúvačom. Príslušenstvo
vyberte z kuchynského robota a
rozoberte ho.
137
t
varovacie formy
Tvarovacie formy na cestoviny
M
accheroni Rigati, Maccheroni
L
isci a Bucatini možno za účelom
ľahšieho čistenia ťahom rozobrať
.
Č
istite ich hneď po použití, lebo
inak by cesto prischlo a ťažko sa
z
nich potom odstraňovalo. Na
odstraňovanie cesta z tvarovacích
foriem používajte nástroj na
čistenie. Hrubší koniec tohto
nástroja je ideálny na čistenie
väčších dier v tvarovacej forme
na cestoviny Maccheroni Rigati a
tenší koniec je vhodný na čistenie
ostatných tvarovacích foriem.
Umyte ich v horúcej mydlovej
vode a potom ich dôkladne
osušte.
špirála
Neponárajte ju do vody.
Poutierajte ju dočista a potom
osušte.
násypka, zabezpečovacia
matica, telo, kľúč/posúvač,
rezacia jednotka
Odstráňte z nich zvyšky cesta a v
prípade potreby ich umyte v
horúcej mydlovej vode a potom
dôkladne osušte.
servis a starostlivosť o
zákazníkov
Pokiaľ potrebujete pomoc pri
nasledovných problémoch:
používanie doplnku
servis alebo opravy
Kontaktujte obchod, v ktorom ste
si toto príslušenstvo kúpili.
Navrhnuté a vyvinuté
spoločnosťou Kenwood v
Spojenom kráľovstve.
Vyrobené v Číne.
recept na cesto na
obyčajné cestoviny
Odporúčame použiť múku akosti
00, ale ak ju nemáte k dispozícii,
p
oužite všestrannú hladkú múku.
V
šetky zložky starostlivo odvážte,
lebo príliš suché cesto by mohlo
toto príslušenstvo a/alebo
kuchynský robot poškodiť. Na
druhej strane, ak sa cesto
sformuje do gule, znamená to, že
je v ňom príliš veľa tekutiny.
200 g múky akosti 00
100 g rozšľahaných vajec
(približne 2 stredne veľké vajcia)
Spôsob prípravy
Múku nasypte do misy, do mixéra
založte šľahač K a postupne pri
minimálnej rýchlosti pridávajte
rozšľahané vajcia. Potom na 30 –
45 sekúnd prepnite na rýchlosť č.
1 a následne cesto zoškrabte.
Zariadenie opäť zapnite a cesto
opäť mixujte asi 30 sekúnd. Zmes
by mala pripomínať hrubú
strúhanku alebo omrvinky.
Jednotlivé čiastočky by mali byť
od seba oddelené, ale pri stlačení
malého množstva by mala
vzniknúť zlepená hmota.
ochutené cestoviny
bylinkové cesto
Použite recept uvedený vyššie,
ale do rozšľahaných vajec pridajte
20 ml umytých a najemno
nakrájaných byliniek, napríklad
petržlenovú vňať.
celozrnné cesto – múku
nahraďte obyčajnou hladkou
celozrnnou múkou
Verdi – namiesto 30 ml
rozšľahaných vajec použite 30 ml
jemného špenátového pyré.
138
bezvaječné cestoviny
2
00 g múky akosti 00
štipka soli
25 ml panenského olivového oleja
p
ribližne 100 ml vody
P
oužite rovnaký postup ako pri
príprave cesta na obyčajné
c
estoviny, ale do múky pridajte
soľ a vajcia nahraďte olejom a
vodou.
japonské pohánkové
rezance Soba
– sú ideálne pre ľudí, ktorí musia
dodržiavať bezlepkovú diétu.
300 g pohánkovej múky
150 g rozšľahaných vajec
Použite rovnaký postup ako pri
príprave cesta na obyčajné
cestoviny.
Do nadstavca na výrobu
vlastných cestovín založte
tvarovaciu formu na cestoviny
Bigoli a pripravené rezance
nakrájajte na vhodnú dĺžku.
Uvarte ich vo vriacej vode.
rezance Udon
350 g hladkej múky
140 ml studenej vody
20 g soli
Soľ vmiešajte do vody, aby sa
rozpustila.
Použite rovnaký postup ako pri
príprave cesta na obyčajné
cestoviny, ale rozšľahané vajcia
nahraďte slanou vodou.
Do nadstavca na výrobu
vlastných cestovín založte
tvarovaciu formu na cestoviny
Bigoli a pripravené rezance
nakrájajte na vhodnú dĺžku. Varte
ich v neslanej vriacej vode
približne 5 minút. Mali by byť
pevné, ale jemné. Vodu hneď
zlejte a rezance opláchnite v
studenej vode. Ihneď podávajte a
pridajte omáčku podľa vlastného
výberu.
varenie cestovín
P
red varením ich možno mierne
vysušiť, pričom sušenie by
nemalo trvať viac než hodinu.
Z
ávisí to od druhu pripravovaných
cestovín.
1 Hrniec naplňte do troch štvrtín
v
odou a vodu nechajte zovrieť.
Ochuťte ju soľou.
2 Pridajte cestoviny a počas varenia
ich občas premiešajte. Varte ich,
kým nebudú al dente. Mali by byť
jemné, ale na zahryznutie ešte
tvrdé. Orientačne to trvá 1 minútu
až 10 minút, no závisí to od druhu
cestovín a požadovanej štruktúry.
Štruktúru vždy pravidelne
kontrolujte, pretože cestoviny sa
ešte chvíľu varia aj po odstavení z
ohňa.
Do vody nikdy nepridávajte olej.
Cestoviny sú totiž potom klzké a
omáčka na nich dobre nedrží.
výber omáčky na
cestoviny
Správna kombinácia cestovín a
omáčky je veľmi dôležitá. V
dutých tvaroch cestovín zostávajú
v hustých omáčkach kúsky
potravy. Dlhé cestoviny zas dobre
absorbujú paradajkovú omáčku a
omáčky z morských špecialít bez
toho, aby zmäkli a hrubšie
cestoviny sa zvyčajne hodia k
výrazne ochuteným omáčkam.
139
nástroj na výrobu
sušienok (AT910014)
Ilustrácia tohto nástroja je na
zadnej strane.
1
Pripravte si cesto podľa
n
iektorého z receptov uvedených
nižšie a dajte ho do chladničky,
aby stuhlo.
Použite malé vajcia, aby cesto
nebolo príliš mäkké.
2 Z tvarovacej formy na sušienky
vyberte tvarovač. Poskladajte
príslušenstvo na výrobu vlastných
cestovín a založte doň tvarovaciu
formu na sušienky tak, aby jej
otvory boli na obidvoch stranách.
Príslušenstvo založte do
kuchynského robota. (Rezaciu
zostavu nezakladajte.)
3 Tvarovač zasuňte do otvorov na
obidvoch stranách tvarovacej
formy a ťahajte ním, kým žiadaný
tvar nebude v stredovej diere.
obyčajné sušienky
150 g mäkkého masla
150 g práškového cukru
2 malé rozšľahané vajcia
300 g preosiatej hladkej múky
V mise pomocou šľahača K
vymiešajte maslo a cukor, kým
zmes nebude ľahká a nadýchaná.
Pridajte vajcia a primiešajte
preosiatu múku. Na nadstavci si
zvoľte požadovaný tvar sušienok,
zmes vložte do nadstavca a
vytvorené sušienky nakrájajte na
vhodnú dĺžku. Poukladajte ich na
namastený plech a pečte ich
približne 10 minút v horúcej rúre
pri teplote 190 °C, v prípade
plynového sporáku na 5. stupni
alebo kým nebudú hotové.
Nechajte ich vychladnúť na
kovovej mriežke.
čokoládové sušienky
1
25 g mäkkého masla
200 g práškového cukru
2 malé rozšľahané vajcia
2
50 g hladkej múky
}
s
polu preosi
25 g kakaového
prášku
P
ostupujte rovnako ako pri
príprave obyčajných sušienok.
Keď sušienky vychladnú, môžete
ich ozdobiť namočením do
roztopenej čokolády alebo
poprášením práškovým cukrom.
140
141
riešenie problémov
P
roblém Príčina/Riešenie
C
estoviny majú drsný
T
varovacie formy sú špeciálne
povrch. vyrobené z bronzu. Vlastnosťou
b
ronzovej tvarovacej formy je to, že sa
otláča na povrch cestovín a takýto
p
ovrch potom lepšie drží omáčku.
K
valita cestovín sa počas
T
oto je normálny jav, ktorý však
ich výroby mení. možno minimalizovať týmito spôsobmi:
- Predovšetkým treba zabezpečiť to,
aby cesto bolo pomerne rovnomernej
konzistencie.
- Cesto treba do nadstavca pridávať
rovnomernou rýchlosťou.
- Všetko cesto treba spracovať v rámci
jednej dávky.
- Cesto nesmie vyschnúť.
Cestoviny nevychádzajú z
Tvarovacia forma musí byť čistá a
dier. nesmú v nej byť zaschnuté zvyšky
cesta.
Skontrolujte, či nie je upchatá plniaca
trubica.
Použite kľúč/posúvač na posúvanie
cesta do špirály.
Tvarovacie formy sa ťažko
Vždy ich očistite hneď po použití,
čistia. aby na nich neprischli zvyšky cesta.
Použite dodaný nástroj na čistenie.
Hrubší koniec tohto nástroja je ideálny
na čistenie väčších dier v tvarovacej
forme na cestoviny Maccheroni Rigati a
tenší koniec je vhodný na čistenie
ostatných tvarovacích foriem.
Cestoviny sú rozstrapkané.
Niekedy sa stáva, že prvé cestoviny
sú trochu rozstrapkané. Cesto treba
vkladať do plniacej trubice rovnomernou
rýchlosťou. Skúste pozmeniť rýchlosť
pridávania cesta do plniacej trubice.
Telo, tvarovacie formy a
zabezpečovaciu maticu pred použitím
zohrejte v horúcej vode a potom ich
dôkladne osušte.
Tvarovacia forma nesedí
Skontrolujte, či v stredovej diere
na špirále. tvarovacej formy nie je prischnuté
nejaké staré cesto.
Pri výmene tvarovacích foriem počas
práce sa vždy uistite, že medzi
zakladanou tvarovacou formou a
špirálou nie je žiadne cesto, ktoré by
bránilo správnemu založeniu tvarovacej
formy.
142
P
roblém Príčina/Riešenie
P
lniaca trubica sa upcháva.
R
ovnomernou rýchlosťou pridávajte
menšie množstvo cesta a ďalšie
m
nožstvo pridajte až vtedy, keď je
plniaca trubica prázdna.
C
esto je príliš mokré.
Koncom kľúča/posúvača tlačte cesto v
plniacej trubici nadol. (Ak odstránite
násypku, kľúčom/posúvačom
dosiahnete nižšie v plniacej trubici.)
Pozmeňte rýchlosť pridávania cesta do
plniacej trubice.
Rezacia jednotka sa ťažko
Nadstavec nechajte ochladnúť
skladá z nadstavca. približne na 30 minút.
Rezacia jednotka sa ťažko
Kovový upevňovací prstenec musí
zakladá na nadstavec. byť pred natlačením na nadstavec
čiastočne odskrutkovaný od plastového
vnútra.
/