• Ak je okolitá teplota vysoká, regulátor teploty
je nastavený na intenzívne chladenie a
spotrebič je úplne plný, kompresor môže byť v
činnosti nepretržite, pričom sa vytvorí
námraza alebo ľad na výparníku. Ak sa tak
stane, nastavte regulátor teploty na menej
intenzívne chladenie, aby sa umožnilo
automatické odmrazovanie a aby ste ušetrili
elektrickú energiu.
RADY NA CHLADENIE ČERSTVÝCH
POTRAVÍN
V záujme optimálnej účinnosti:
• do chladničky nevkladajte teplé potraviny ani
odparujúce sa kvapaliny,
• potraviny prikryte alebo zabaľte, hlavne ak
majú prenikavú arómu,
• potraviny uložte tak, aby vzduch mohol voľne
cirkulovať okolo nich.
RADY PRE CHLADENIE
Užitočné rady:
• Mäso (všetky druhy): zabaľte do vhodného
balenia a položte na sklenenú policu nad
zásuvkou na zeleninu. Mäso uskladnite na
maximálne 1-2 dni.
• Varené a studené jedlá: zakryte a umiestnite
na ľubovoľný rošt.
• Ovocie a zelenina: dôkladne vyčistite a vložte
do špeciálnej zásuvky. V chladničke sa
nesmú skladovať banány, zemiaky, cibuľa ani
cesnak, ak nie sú zabalené.
• Maslo a syry: vložte do špeciálneho
vzduchotesného zásobníka alebo zabaľte do
hliníkovej fólie alebo polyténového vrecka,
aby ste odstránili čo najviac vzduchu.
• Fľaše: zavrite uzáverom a položte do
priehradky na fľaše na dverách alebo do
police na fľaše (ak je k dispozícii).
RADY PRE ZMRAZOVANIE
Tu je niekoľko dôležitých tipov, ktoré vám
pomôžu zabezpečiť optimálne zmrazovanie
potravín:
• maximálne množstvo potravín, ktoré možné
zmraziť počas 24 hodín, je uvedené na
typovom štítku spotrebiča;
• proces zmrazovania trvá 24 hodín, počas tejto
fázy nepridávajte žiadne ďalšie potraviny na
zmrazovanie;
• zmrazujte iba potraviny špičkovej kvality,
čerstvé a dôkladne vyčistené;
• potraviny rozdeľte na malé porcie, aby sa
mohli rýchlo a úplne zmraziť a aby ste neskôr
mohli odmraziť iba potrebné množstvo;
• potraviny zabaľte do alobalu alebo do
polyetylénovej fólie; dbajte, aby boli zabalené
vzduchotesne;
• nedovoľte, aby sa čerstvé, nezmrazené
potraviny dotýkali potravín, ktoré sú už
zmrazené, predídete tak zvýšeniu ich teploty,
• potraviny s nízkym obsahom tuku sa
uchovávajú lepšie a vydržia dlhšie ako
potraviny s vysokým obsahom tukov; soľ
znižuje dobu skladovania potravín;
• zmrzliny konzumované bezprostredne po
vybraní z mraziaceho priestoru môžu spôsobiť
poranenie kože mrazom;
• odporúča sa označiť každé balenie dátumom
zmrazenia, aby ste mohli presne sledovať
dobu skladovania.
RADY NA UCHOVÁVANIE MRAZENÝCH
POTRAVÍN
Keď chcete maximálne využiť možnosti tohto
spotrebiča, riaďte sa nasledujúcimi pokynmi:
• uistite sa, že maloobchodný predajca
adekvátne skladuje komerčné mrazené
potraviny,
• dbajte, aby ste mrazené potraviny preniesli
z predajne potravín do mrazničky podľa
možnosti čo najrýchlejšie,
• neotvárajte dvierka spotrebiča príliš často
a nenechávajte ich otvorené dlhšie, ako je
absolútne nevyhnutné,
• po rozmrazení sa potraviny rýchlo kazia
a nesmú sa znova zmrazovať,
• neprekračujte dobu skladovania stanovenú
výrobcom potravín.
OŠETROVANIE A ČISTENIE
VAROVANIE! Pozrite si kapitoly
ohľadne bezpečnosti.
VŠEOBECNÉ UPOZORNENIA
UPOZORNENIE! Pred akoukoľvek
údržbou spotrebič odpojte od
elektrickej siete.
18