Návod na používanie a údržbu
SK
4
Ako používať spotrebič
Prvé použitie
Po inštalácii počkajte aspoň dve hodiny, až potom pripojte spotrebič do elektrickej siete. Po pripojení začne pracovať
automaticky. Od výroby je nastavená ideálna teplota. Po zapnutí spotrebiča počkajte 4 – 6 hodín, kým dosiahne správnu
teplotu na uskladnenie potravín.
Chladiaci priestor a uskladnenie potravín
Priestor chladničky umožňuje skladovať čerstvé potraviny a nápoje. Chladnička sa rozmrazuje úplne automaticky. Ojedinelé
prípadykvapiekvodyna zadnej stene vnútornej časti chladničky sú znakom toho, že prebieha fáza automatickéhoodmrazovania.
Rozmrazená voda automaticky odteká do odtokového otvoru a hromadí sa v nádržke, odkiaľ sa odparuje.
Poznámka: teplota okolia, frekvencia otvárania dvierok a umiestnenie spotrebiča môžu ovplyvniť vnútornú teplotu v oboch priestoroch.
Teplotu nastavte v závislosti od týchto faktorov. Vo veľmi vlhkom prostredí môže dôjsť k oroseniu v chladiacom priestore, najmä na
sklenených policiach. V tomto prípade sa odporúča uzavrieť nádoby s tekutinami (napr. hrniec s vývarom), zabaliť jedlo s vysokým obsahom
vody (napr. zelenina) a zapnúť ventilátor, ak je súčasťou spotrebiča. Všetky zásuvky, poličky na dverách a poličky sa dajú vybrať.
Vetranie vzduchu
Prirodzená cirkulácia vzduchu v chladničke má za následok zóny s rôznymi teplotami. Najchladnejšie je hneď nad zásuvkou na
ovocie a zeleninu a pri zadnej stene. Najteplejšie je v prednej hornej časti chladničky. Pri nedostatočnej ventilácii dochádza
k zvýšeniu spotreby energie a zníženiu chladiaceho výkonu.
Ako skladovať čerstvé potraviny a nápoje
Potraviny, ktoré vypúšťajú veľké množstvo etylénu (jablká, marhule, hrušky, broskyne, avokádo, slivky, čučoriedky, melóny,
fazuľa), a tie, ktoré sú citlivé na tento plyn, ako je ovocie, zelenina a šalát, by mali byť vždy oddelené alebo zabalené,
aby neskracovali trvanlivosť uskladnených potravín; napríklad neskladujte paradajky spolu s kivi alebo kapustou. Potraviny
neskladujte príliš blízko pri sebe, aby sa zabezpečila dostatočná cirkulácia vzduchu. Na balenie potravín používajte nádoby
z recyklovateľných plastov, kovu, hliníka a skla a priľnavú fóliu. Ak v chladničke skladujete malé množstvo potravín, odporúčame
použiť poličky nad zásuvkou pre ovocie a zeleninu, pretože je to najchladnejšia oblasť chladničky. Tekutiny a potraviny
vydávajúce silný pach alebo náchylné na absorpciu pachov vždy skladujte v uzatvorených nádobách alebo ich prikryte. Aby ste
sa vyhli prevrhnutiu fliaš, môžete použiť držiak na fľaše (dostupný pre niektoré modely).
Mraziaci priestor a uskladnenie potravín
Mraziaci priestor umožňuje skladovanie mrazených potravín a mrazenie čerstvých potravín. Množstvo čerstvých potravín, ktoré
možno zmraziť za určitý čas, je uvedené na štítku. Čerstvé potraviny vnútri mraziaceho priestoru usporiadajte tak, aby ste okolo
potravín nechali dostatok voľného miesta pre prúdenie vzduchu. Dbajte, aby čerstvé potraviny neprichádzali do priameho
kontaktu s mrazenými. Limity naplnenia určujú koše, klapky, zásuvky, police a pod. Presvedčte sa, či sa tieto komponenty dajú
ľahko zatvoriť aj po naplnení. Na optimalizáciu rýchlosti mrazenia a na získanie väčšieho úložného priestoru možno mraziaci
priestor používať bez zásuviek mrazničky.
Vyberanie nádoby zo zásuvky mrazničky
• Otvorte dvierka mrazničky.
• Potiahnite vrchnú nádobu nahor za pravý a ľavý roh (1).
• Vyberte zásuvku (2).
• Nainštalujte vrchnú nádobu v opačnom poradí.
Tipy na zmrazovanie a skladovanie čerstvých potravín
• Odporúčame každú zmrazenú potravinu označiť názvom a dátumom. Ceduľky vám pomôžu pri rozpoznávaní potravín
a zistení, dokedy ich treba skonzumovať, kým sa nepokazia. Rozmrazené jedlo znovu nezmrazujte.
• Pred zmrazovaním zabaľte a utesnite čerstvé potraviny do: alobalu, priľnavej fólie, vodotesných a vzduchotesných
plastových vreciek, polyetylénových nádobiek s vekami alebo nádobiek určených do mrazničky, ktoré sú vhodné na
mrazenie čerstvých potravín.
• Potraviny musia byť čerstvé, zrelé a najlepšej kvality.
• Najlepšie je čerstvú zeleninu a ovocie mraziť bezprostredne po zbere, aby sa zachovala pôvodná nutričná hodnota,
konzistencia, farba a chuť. Niektoré druhy mäsa, najmä divina, by sa mali pred zmrazením zavesiť.
• Pred vložením do mrazničky nechajte jedlo vychladnúť.
• Úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny okamžite skonzumujte. Potraviny po rozmrazení nezmrazujte, pokiaľ sa
potravina po rozmrazení nevarila. Po uvarení je možné rozmrazenú potravinu opakovane zmraziť.
• Nezmrazujte fľaše s tekutinami.