TIPY
Chladenie
Mäso /všetky druhy/: zabaľte do polyetylénovej
fólie a umiestnite na sklenú policu nad nádobou
na ovocie a zeleninu.
Uvedeným spôsobom je možné skladovať
mäso v chladiacom priestore najviac 1-2 dni.
Varené pokrmy, studená strava: prikryte
a umiestnite na ľubovolnú policu.
Ovocie a zelenina: starostlivo umyte alebo
očistite a vložte do príslušnej nádoby.
Maslo a syry: zabaľte do alobalu alebo plasto-
vej fólie, príp. umiestnite do vzduchotesnej
nádoby.
Mlieko vo fľaši: nádoby musia byť zatvorené,
umiestnite ich do príslušnej priehradky dvierok.
Banány, zemiaky, cibuľu a cesnak, odporú-
čame skladovať v chladiacom priestore len
ak sú zabalené.
Zmrazovanie
• Maximálne množstvo potravín vyjadre-
né v kg, ktoré je možné zmraziť v prie-
behu 24 hodín, je uvedené na typovom
štítku.
• Proces zmrazovanie trvá približne 24
hodín. Počas tejto doby by ste do mrazia-
ceho priestoru nemali pridávať žiadne ďal-
šie potraviny.
• Zmrazujte len vysoko kvalitné, čerstvé a
čisté potraviny.
• Potraviny rozdeľte na malé porcie a zmra-
zujte v malých baleniach. Jednak preto,
lebo sa zmrazia rýchlejšie a efektívnejšie,
a potom aj z praktických dôvodov, keď
potrebujete použiť len malé množstvo.
• Berte do úvahy, že potraviny s nízkym
obsahom tuku sa vyznačujú dlhšou trvanli-
vosťou ako tučné potraviny. Aj soľ nega-
tívne ovplyvňuje trvanlivosť mrazených
potravín.
• Potraviny pred uložením do mraziaceho
priestoru vzduchotesne zabaľte do polye-
tylénovej fólie alebo alobalu.
• Dbajte na to, aby sa čerstvé potraviny
nedotýkali potravín zmrazených. Zvýšením
teploty sa skracuje ich doba skladovania.
• Konzumácia kociek ľadu alebo zmrzliny
hneď po ich vybratí z mraziaceho priestoru
môže mať za následok poranenie ústnej
dutiny.
8
• Rozmrazené potraviny nikdy znovu ne-
zmrazujte.
• Do balíčka k mrazenej potravine vám
odporúčame vložiť lístok s dátumom
zmrazenia, aby ste mali prehľad o dobe
skladovania.
• V mraziacom priestore nikdy neskladuj-
te sýtené alebo šumivé nápoje. V dô-
sledku tlaku by mohla nádoba s nápo-
jom explodovať, čo by mohlo spotrebič
nenapraviteľne poškodiť.
Skladovanie mrazených potravín
V záujme maximálnej doby trvanlivosti:
• sa uistite, že zakúpené zmrazené potravi-
ny boli v obchode správne uskladnené;
• zabezpečte, aby boli zmrazené potraviny z
obchodu do mraziaceho priestoru prepra-
vené čo najrýchlejšie;
• neotvárajte dvierka spotrebiča zbytočne
často a nenechávajte ich otvorené zbytoč-
ne dlho;
• Dodržujte odporúčanú dobu trvanlivosti na
obale výrobku.
• Rozmrazené potraviny sa rýchlo kazia, a
preto ich nikdy znovu nezmrazujte.
ÚDRŽBA
Pred každým čistením vytiahnite
zástrčku spotrebiča z elektrickej
zásuvky.
Pozor
Tento spotrebič obsahuje vo svojom chladia-
com okruhu uhľovodíky. Z toho dôvodu smie
údržbu a dopĺňanie vykonávať len autorizovaný
odborník.
Pravidelné čistenie
Na čistenie nikdy nepoužívajte kovové pred-
mety, pretože tie môžu spotrebič poškodiť.
Vnútorný priestor vyčistite vlažnou vodou
s prídavkom vhodného neutrálneho čistiaceho
prostriedku.
Potom vnútorný priestor dôkladne vymyte
čistou vodou a vytrite dosucha.
Kondenzátor a kompresor vyčistite kefkou
alebo vysávačom. Čistenie týchto častí prispie-
va k úspornej prevádzke spotrebiča.
Vnútorné osvetlenie
V prípade potreby sa k vnútornej žiarovke
spotrebiča dostanete jednoduchým spôsobom:
• vyskrutkujte skrutku na kryte;
• odnímte pohyblivú časť tlakom v smere
šípky
Ak sa pri otvorení dvierok žiarovka nerozsvieti,
skontrolujte, či žiarovka nie je uvoľnená zo
závitu. Vypálenú žiarovku nahraďte novou
s rovnakým výkonom.
Maximálny menovitý výkon je uvedený na
svietidle.
Odstavenie
Ak spotrebič nebudete dlhšiu dobu používať,
napríklad počas dovolenky, postupujte takto:
vytiahnite zástrčku zo zásuvky;
zo spotrebiča vyberte potraviny;
spotrebič odmrazte, vnútorný priestor a
príslušenstvo dobre vyčistite;
dvierka nechajte otvorené, aby bola za-
bezpečená cirkulácia vzduchu, a tým sa
predišlo tvorbe nepríjemného zápachu;
9