Zásady údržby odšťavovača
Po každom použití odšťavovača ho dôkladne umyte,
●
šťava a zvyšky ovocia a zeleniny nesmú zaschnúť.
Znečistenia v škárach alebo v rohoch odstráňte kefou na
●
fľaše alebo zubnou kefkou.
Pohon čistite vlhkou prachovkou s prostriedkom na umý-
●
vanie riadu. Potom ho utrite dosucha.
V prípade, že dovnútra pohonu prenikne voda alebo
šťava, prerušte prevádzku a dajte zariadenie skontro-
lovať v servise.
Príslušenstvo: misa na šťavu
●
(2), teleso misy (3), kryt
(5), napchávadlo (7) a nádoba na odpadky (8) umývajte
v teplej vode s prostriedkom na umývanie riadu.
Môžete ich umývať v umývačke riadu v max. teplote
●
60°C.
Výnimkou je sito
●
(4). V jeho prípade používajte iba tvrdú
kefu. Na umývanie sita sa nesmú používať žiadne
kovové kefy!
Po dlhodobom používaní sa plastové prvky môžu zafar-
●
biť. Nie je to chyba výrobku.
Znečistenia zo šťavy z mrkvy je možné odstrániť utierajúc
●
jednotlivé časti prachovkou navlhčenou jedlým olejom.
Po umytí dôkladne osušte všetky časti.
●
Zložte odšťavovač spôsobom, ktorý je popísaný vyššie
●
(pozri bod „Príprava odšťavovača na prevádzku”).
Zviňte kábel v kryte, ktorý sa nachádza v podstavci
●
pohonu odšťavovača.
Mimoriadnu pozornosť venujte priezračným (transpa-
rentným) plastovým prvkom. Nie sú odolné voči úderu
a pádu. Môžu sa vtedy ľahko poškodiť.
Ako odšťavovať zeleninu a ovocie
Ovocie a zelenina, ktoré budete odšťavovať, musia byť
●
čerstvé a dôkladne umyté. Zeleninu očistite z piesku
a zeme pod tečúcou vodou a ošúpte ju. Zdroje venované
odšťavovaniu odporúčajú močiť zeleninu po dobu cca.
5 minút vo vode s prísadou soli a kyseliny citrónovej.
Vďaka tomu pripravovaná zelenina nestmavne pri drvení
●
a jej šťava bude mať prirodzenú farbu.
Bobuľové ovocie umývajte priamo pred použitím, nakoľko
●
rýchlo stráca svoju čerstvosť.
Zeleninu a ovocie vyberajte podľa ročného obdobia, chuti
●
a zdravotných odporúčaní. Výživovú hodnotu ovocných
a zeleninových štiav ovplyvňuje spôsob ich prípravy.
Šťavu pripravujte zo šťavnatých druhov zeleniny a ovo-
●
cia, ktoré musí byť zrelé a čerstvé, pretože práve z nich
získate najviac šťavy s dokonalou chuťou a arómou.
K príprave nápojov je vhodná nasledujúca zelenina: para-
●
dajky, mrkva, zeler, cvikla, petržlen, cibuľa, kapusta, uhorky,
čierna reďkev, rebarbora a pod. Na diétne účely je možné
pripravovať šťavy zo šalátu, špenátu, póru a inej zeleniny.
Zelenina ako: reďkovka, pažítka, petržlenová vňať, kôpor,
●
žerucha sa pridáva k nápojom nadrobno posekaná.
Ovocnú šťavu môžete získať z takmer všetkých druhov
●
ovocia.
Jablká, broskyne, marhule a slivky po umytí musíte spa-
●
riť vriacou vodou v kuchynskom cedidle.
Z ovocia obsahujúceho kôstky je potrebné ich odstrániť,
●
nakoľko by mohli odšťavovač poškodiť.
Odšťavovanie sliviek, čučoriedok, malín, mäkkých hru-
●
šiek, jabĺk a iného ovocia je problematické. Z dužiny tohto
ovocia sa tvorí pórovitá hmota, ktorá upcháva otvory sita.
Toto ovocie je možné používať na prípravu šťavy ich pri-
miešavaním v malých množstvách k inému ovociu alebo
zelenine a je potrebné aj častejšie čistiť sito.
Koreňovú zeleninu a tvrdé ovocie rozrežte na kúsky,
●
ktoré sa zmestia do plniacej trubice.
Ovocie a zeleninu vhadzujte do otvoru plniacej trubice až
●
po zapnutí odšťavovača.
V prípade zablokovania suroviny v plniacej trubici alebo
●
na drviacom kotúči sita, použite funkciu turbo. Ak sa
naďalej vyskytuje hore uvedený problém, vypnite zaria-
denie, rozoberte a vyčistite sito.
Výživová hodnota surových štiav je blízka výživovej hod-
●
note ovocia a zeleniny, pričom v procese odstreďovania
je šťava zbavená časti vlákniny. Vďaka tomu šťavy môžu
piť osoby, ktoré vzhľadom na problémy s tráviacim trak-
tom nesmú jesť surovú zeleninu.
Nápoje zo štiav sa odporúčajú najmä pri výžive detí
●
a starších osôb.
Pri konzumovaní zeleninových štiav sa odporúča ich
●
zapíjať malým množstvom vody, pretože sú veľmi husté.
Ak šťavy nie sú rozriedené, denná dávka nesmie pre-
siahnuť polovicu pohára.
Ovocné šťavy sú ľahšie stráviteľné, je možné ich piť vo
●
veľkých množstvách: 3 až 4 poháre denne medzi jednot-
livými jedlami.
Šťava sa musí konzumovať ihneď po jej pripravení a piť
●
malými hltmi. Šťava, ktorá sa pije pomaly, sa zmiešava
so slinami, čo napomáha jej trávenie. Príliš rýchle pitie
vo veľkých množstvách spôsobuje nevhodné prijímanie
šťavy organizmom.
Nesmie sa kombinovať ovocie so zeleninou okrem jabĺk.
●
Melóny sa nesmú kombinovať s iným ovocím.
Šťavu neodkladajte na neskoršiu konzumáciu.
●
Zeleninové šťavy sa môžu riediť vlažnou prevarenou
●
vodou, minerálnou vodou, mliekom alebo srvátkou, môžu
sa dodatočne sladiť alebo dochucovať iným spôsobom.
Zo štiav môžete pripravovať kokteily s nízkym obsahom
●
alkoholu.
K zeleninovým nápojom môžete pridávať aromatické
●
korenie: čierne korenie, kôpor, rasca, muškátový oriešok,
tymián, majorán a k ovocným šťavám: vanilku, škoricu
a klinčeky. Pre bohatšiu arómu korenín, pred ich prida-
ním do nápoja ich dôkladne rozdrvte. Mali by sa používať
v malých množstvách, pre zachovanie prirodzenej chuti
a vône surovín, z ktorých ste pripravili nápoj. Pre svoju
nízku kalorickú hodnotu sa nápoje z ovocia a zeleniny
odporúčajú osobám, ktoré chcú schudnúť.
Ovocné a zeleninové nápoje sa podávajú pri izbovej tep-
●
lote alebo chladené kockami ľadu.