13
PREVÁDZKA
SK
Poznámky k prevádzke
• Nezabúdajte, že ak sa dvere spotrebiča úplne
neuzavrú, ak je v lete vysoká vlhkosť vzduchu
alebo ak sa dvere mrazničky otvárajú príliš často,
môže sa vo vnútri spotrebiča tvoriť námraza.
• Dbajte na to, aby bol medzi potravinami
uloženými na poličke alebo v koši dostatočný
priestor, aby bolo možné dvere úplne uzavrieť.
• Otvorenie dverí na dlhšiu dobu môže spôsobiť
výrazné zvýšenie teploty v priehradkách
spotrebiča.
• Ak chladiaci spotrebič zostane po dlhšiu dobu
prázdny, vypnite ho, odmrazte, vyčistite, vysušte
a nechajte dvierka otvorené, aby sa zabránilo
tvorbe plesní vo vnútri spotrebiča.
• Priehradka alebo zásuvka v dvojhviezdičkovom
oddiele (
) sa môže používať na krátkodobé
skladovanie ľadu a potravín pri teplote -12 ºC až
-18 ºC.
• Priehradky na mrazené potraviny s dvoma
hviezdičkami sú vhodné na skladovanie
predmrazených potravín, skladovanie alebo
výrobu zmrzliny a výrobu ľadových kociek.
• Priehradky s dvoma hviezdičkami nie sú vhodné
na zmrazovanie čerstvých potravín.
Odporúčania na úsporu energie
• Dbajte na to, aby bol medzi skladovanými
potravinami dostatočný priestor. To umožňuje
rovnomernú cirkuláciu studeného vzduchu a
znižuje náklady na elektrinu.
• Horúce potraviny skladujte až po vychladení, aby
ste predišli roseniu a vytváraniu námrazy.
• Pri uchovávaní produktov v mrazničke, nastavte
jej teplotu nižšie, než je teplota uvedená na
danom produkte.
• Všimnite si, že teplotný vzostup po odmrazovaní
má v špecifikáciách spotrebiča uvedený povolený
rozsah. Ak chcete znížiť možný vplyv teplotného
vzostupu na skladované potraviny, zabaľte ich do
niekoľkých vrstiev.
• Systém automatického rozmrazovania v spotrebiči
zaisťuje, že v normálnych prevádzkových
podmienkach zostáva priestor bez nánosu ľadu.
Efektívne skladovanie potravín
• Mrazené alebo chladené potraviny uchovávajte v
uzavretých nádobách.
• Pred vložením potravín do spotrebiča si
skontrolujte dátum spotreby a pokyny na
skladovanie uvedené na štítku.
• Ak ide o potraviny, ktoré sa pri nízkych teplotách
ľahko kazia, dlho (dlhšie než 4 týždne) ich
neskladujte.
• Chladené alebo mrazené potraviny ihneď po
zakúpení umiestnite do chladničky alebo
mrazničky.
• Surové mäso a ryby skladujte vo vhodných
nádobách v chladničke tak, aby nedochádzalo ku
kontaktu s inými potravinami.
• Úplne rozmrazené potraviny opätovne
nezmrazujte. Opätovné zmrazovanie už
rozmrazených potravín znehodnotí ich chuť a
zníži obsah živín.
• Spotrebič neprepĺňajte. Ak je spotrebič preplnený,
studený vzduch nemôže správne cirkulovať.
• Ak nastavíte príliš nízku teplotu, potraviny môžu
zmrznúť. Nenastavujte nižšiu teplotu, ako je
teplota odporúčaná na správne skladovanie
daných potravín.
Max. kapacita mrazenia
• Ak sa vo vnútri mraziaceho priestoru už nejaké
potraviny nachádzajú, stlačením tlačidla Rýchle
mrazenie niekoľko hodín pred vložením čerstvých
potravín možno maximálnu kapacitu mrazenia. 7
hodín vopred zvyčajne postačuje.
Maximálna kapacita skladovania
• Vložením všetkých zásuviek zlepšíte cirkuláciu
vzduchu.
• Ak chcete skladovať veľké množstvo potravín, z
mrazničky vyberte všetky zásuvky a potraviny
ukladajte priamo na poličky mrazničky
POZNÁMKA
• Pri vyberaní zásuviek zo spotrebiča z nich najprv
vyberte potraviny. Zásuvky následne opatrne
vyberte uchopením za rukoväť. Dajte pozor, aby
ste sa neporanili.
• Tvar každej zásuvky môže byť iný, vkladajte ich
na správne miesto.